Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Jedna od najljepših plaža na Kvarneru bila je dom ekipi Coolturista, a kako sama plaža naravno nije dovoljna turistička ponuda za veliki broj turista koji je svake godine posjećuju, istraživali su i druga zanimljiva mjesta i različitu ponudu za svačiji ukus u cijeloj općini Mošćenička Draga.

Teško je ne ostati oduševljen srednjovjekovnim utvrđenim istarskim gradićem, Mošćenicama. Ako ste u dovoljno dobroj formi, od Mošćeničke Drage, odnosno plaže Sv. Ivan, uspet ćete se po 735 stepenica kako bi došli pješke do Mošćenica, a to je već doživljaj za sebe. Upravo zbog stanovnika Mošćenica nastaje Mošćenička Draga, koja je u početku bila malo ribarsko mjesto.



Mošćenice se nalaze na brijegu visokom 173 m na istočnim padinama planine Učke sa prekrasnim pogledom na Kvarner te otoke Krk i Cres. Ulaz u grad je dostupan samo s jedne strane, i to na mjestu gdje se nalaze gradska vrata, dok je s ostalih strana gradić okružen padinom koja se strovaljuje sve do mora. U gradu se nalaze brojni kulturno urbanistički spomenici, uključujući župnu crkvu Sv. Andrije, crkvu Sv. Bartola iz 1628. i crkvu Sv. Sebastjana iz 1501. s karakterističnim trjemovima zvanim "lopica", kuće Negovetić, Rubinić, i Dešković, kaštel, gradska vrata te toš-mlin i tijesak za masline. Mošćenice su omiljeno izletište brojnih grupa turista, ali i polazište ljubitelja pješačenja i planinarenja na putu prema starim, napuštenim selima planine Učke do kuda vodi pješačka staza. Grad koji je mijenjao vladare (Ilirsko pleme Liburni, Slaveni, glagoljaši, grofovija Walsee, Devinska grofovija, Habsburzi, Isusovci, u modernim vremenima Austro-Ugari, Talijani, Jugosloveni, i danas Hrvati) ima na dlanu bogat pogled u prošlost, a svojim kamenim zidinama i uskim kalama privlači u svoju unutrašnjost u kojoj još uvijek žive duhovi srednjovjekovnih priča. 



Zaljubljenici u adrenalin ili planinarenje svoj će najdraži kutak pronaći u parku prirode Učka. Osim što je najviša planina Istarskog poluotoka, Učka već godinama privlači i one koji dolaze isključivo po adrenalinski doživljaj, posebno paraglajdere jer Učka ima jedno od najboljih uzletišta za tu vrstu sporta u Hrvatskoj, a ništa manje je ne vole svi koji obožavaju brdski biciklizam jer, osim dobrih staza, može se pohvaliti utrkama, za one dovoljno hrabre. Koje još manifestacije održavaju, otkrio je ravnatelj parka. Za one mirnije, i vožnja ili pješačenje na najviši vrh Vojak već je samo po sebi doživljaj, a s vidikovca na njemu pruža se najljepši pogled u Istri. Zanimljivo je da je Asteroid 1996 DG2, otkriven 1996. sa Zvjezdarnice Višnjan, Međunarodna astronomska unija nazvala 9657 Učka. Prema nekoj od legendi vezanih uz Učku, Brijuni su nastali tako da je čarobnim vilama koje su nosile kamenje s prekrasne Učke padalo putem kamenje i stvorilo današnje Brijune.
Osim prekrasne plaže koju obožavaju svi koji posjete Kvarner i Istru, doista posebni restorani nalaze se tik uz more, a mogu se pohvaliti posebnim ambijentom i pogledom. Zvijezda gastro ponude je naravno nadaleko poznati kvarnerski škamp. Svi se trude smisliti što više načina pripreme i biti drugačiji, a ekipa Coolturista istražila je ponudu restorana kojem to ide jako dobro. Provjerite u epizodi gdje je idealno mjesto za romanitčnu večeru iz snova.



Stari grad Mošćenička Draga nastao je krajem 19. stoljeća kada su se stanovnici grada Mošćenica i okolnih mjesta doselili na obalu uglavnom zbog ulova ribe. Ovo mjesto razvilo se kao ribarska lučica grada Mošćenica, što dokazuju i sačuvani zapisi iz 1436. godine u kojima se navodi mjesto na portu poli Sv. Marine. Gosti koji su boravili u Opatiji su kočijama odlazili na izlete u romantičnu Mošćeničku Dragu. Vile izgrađene u 19. stoljeću prve su nudile smještaje za noćenje, a obitelj Armanda je obilježila početak turizma otvaranjem hotela u centru Drage. Na temeljima tog povijesnog hotela sagrađen je hotel Draga, koji je prvo promijenio ime u Miramar, a potom u današnji Mediteran.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju