Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Coolturist ekipa opet je istraživala Hvar, no ovaj put Jelsu i njezinu prekrasnu okolicu. Prirodne ljepote, nezaboravni vidikovci, stara sela, odlična hrana, simpatični domaćini, skrivene uvale, preporuke za one aktivnije na odmoru, sasvim neobične slastice te ples jedara odnosno brodova samo su neke od zanimljivosti koje su pronašli u Jelsi.

Teško se odlučiti što će vas više oduševiti na Humcu, pogled na Hvar sa svih strana, panoramski pogled na okolna mjesta, uvale, otok Brač i makarsko primorje ili samo selo Humac koje se nalazi na 350 metara nadmorske visine. Kamene kućice potpuno očuvane ili obnovljene u stilu doba u kojem su nastale odmah vas vrate u daleku prošlost i neka druga vremena otoka Hvara. Humac je jedinstveni primjer dobro očuvane ruralne arhitekture. Nekadašnje pastirsko naselje Humac nastalo je u 17. stoljeću, a draži ovog naselja leže u njegovim skladnim kamenim kućicama, dvorištima, balkonima, uskim uličicama i prirodi koja se sa selom stopila u nadahnjujućem prizoru. Bez struje i vode stanovnici su pronašli rješenja i načine kako bi posjetitelji mogli uživati u odličnoj domaćoj hrani u restoranu koji ima jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj.

Od svih hrvatskih otoka, jedino Hvar se može uistinu pohvaliti da je otok lavande. Zanimljivo je da je lavanda, premda mediteranska biljka, na otok Hvar stigla dvadesetih godina prošlog stoljeća - 1928. godine. Razvojem turizma i maslinarstva zanimanje za uzgoj lavande opada, a nakon tri velika požara koji su uništili velike površine nasada lavande, danas je na otoku pod lavandom tek 80 hektara kamenjara i godišnje se proizvodi između 3 i 5 tona ulja. Lavanda s otoka Hvara bogata je eteričnim uljem koje ima prepoznatljive karakteristike, pa je kvalitetom jedna od najboljih u svijetu. Lavanda se u novije vrijeme na Hvaru vraća na velika vrata, a ekipa Coolturista otkriva više načina na koje možete uživati u njoj. Doznajte kod koga možete doći na turu koja vam omogućava žetvu lavande i sudjelovanje u proizvodnji proizvoda od lavande. Ekipa Coolturista posjetila je i jednu sasvim novu i zanimljivu prodavaonicu čokolade, gdje ćete kod simpatične vlasnice pronaći različite čokolade i slastice s okusom lavande, ali i drugog bilja i začina s otoka. Svaka slastica je jedinstvena i drugačija, uz zajednički nazivnik, baš sve dolazi s otoka Hvara.



Malo selo Pitve smješteno je na blagoj padini iznad Jelse. Ne može se istražiti Jelsa, bez da se posjete i Pitve, jer upravo zahvaljujući stanovnicima tog sela danas imamo turističko središte i prekrasnu Jelsu koja je na početku osnovana kao pitovska luka.



Pitve su ujedno i jedno od najstarijih mjesta na otoku. Sastoje se od Gornjih (starih) i Donjih (novih) Pitava nastalih u različitim povijesnim razdobljima. Dok se staro Pitvo spominje već u Ilirskom razdoblju, novo Pitvo nastalo je krajem 15. i početkom 16. stoljeća. Osim bogate povijesti i kamenih kuća koje njome odišu, u selu se nalazi i savršeno mjesto za gastro minute. Ekipa Coolturista pripremala je hvarsku gregadu, tradicionalno i ukusno riblje jelo koje je tipično za Hvar, a gregada je na kraju servirana uz prekrasan pogled, kojim se cijele Pitve mogu pohvaliti.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju