Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Prekrasna rijeka Gacka i priroda oko nje, najdulji zip-line u Europi, Memorijalni centar Nikola Tesla, utočište za medvjede, sajam “Jesen u Lici” i još puno toga čeka vas u Coolturistu iz Ličko - senjske županije.
Svi pravi zaljubljenici u adrenalin morali su čuti za lički zip-line 'Pazi medo'.



Kako ga oni sami opisuju, doživjet ćete što znači letjeti kao ptica. Zamislite da se nalazite 80 metara iznad zemlje i letite brzinom od 120 km/h i tako proputujete gotovo dva kilometara s pogledom na krajolik prekrasne Like. Točno to pruža vožnja na zip-lineu 'Pazi medo'. Izgradnja i projektiranje zip-linea 'Pazi medo' je bila pravi izazov. Ukupna dužina čeličnog užeta je 1700 m i to ga čini jednim od najdužih zip-lineova iz jednog komada u Europi. Moguće je postići brzinu veću od 120 km/h, ali za to je potrebno imati leđni vjetar (sa sjevera). Čak i ako puše čeoni vjetar (s juga), postižu se brzine od oko 100 km/h. Nakon vožnje i zip-linea, možete uživati u predivnom vidikovcu s pogledom na 3 doline u okolici jer baš na tom prekrasnom mjestu nalazi se zip-line kuća dolazi koja je ciljna točka.

Cijeli Memorijalni centar 'Nikola Tesla' nalazi se na površini od 13000 kvadratnih metara i prava je poslastica za sve koji vole lik i djelo ovog neponovljivog genija. Grad Gospić, vođen željom da očuva lik i djelo Nikole Tesle, povodom 150 godina rođenja Nikole Tesle, 10. srpnja u Smiljanu je svečano otvorio Memorijalni centar 'Nikola Tesla' 2006. godine. Od nekoliko zasebnih objekata posvećenih životu i radu genija, prvo što ćete vidjeti je rodna kuća.

U prizemlju rodne kuće iznimno zanimljive su „ladice“ koje opisuju Nikolu kao osobu, odnosno sadrže vizije, opsesije, prijateljstva. Ladice govore o Nikoli kao osobi od čudaka do genijalca, nije se volio rukovati s ljudima, bojao se zaraze, kosu drugih ljudi bi dirao samo pod prijetnjom revolvera, osam stranih jezika je savršeno govorio, predvidio probleme s parkiranjima, predvidio internet prije 100 godina, prijateljstva s Albertom Einsteinom, Markom Twainom, Ivanom Meštrovićem i slično.



Na tavanskom djelu nalaze se funkcionalni Teslini izumi kao što su indukcioni elektromotor, okretno magnetsko polje poznatije pod nazivom 'Kolumbovo jaje', Teslin transformator, Teslina turbina, a može se vidjeti i zoran prikaz razlike Edisonove istosmjerne i Tesline izmjenične struje u prenošenju na udaljenosti. Također se nalazi popis Teslinih patenata u Americi, a u podu tavana kuće može se vidjeti vizija okretnog magnetskog polja što je Tesla nacrtao u pijesku u Budimpešti, a to je osnova rada indukcionih elektromotora.

Ispitna stanica je kopija Teslinog laboratorija iz Colorado springsa umanjena deset puta, a u njoj možete doživjeti demonstracije s Teslinim transformatorom koji stvara milijun volti gdje posjetitelji drže neonske lampe u ruci bez kabla ili žice, a kad je uključen transformator one im svijetle u ruci, nešto kao jedan od pokušaja bežičnog prijenosa energije.Mjesto je idealno za obiteljske izlete, jer podjednako mogu uživati i učiti i roditelji i djeca.

Nedaleko od grada Otočca je mjesto Kuterevo, smješteno u uskoj velebitskoj uvali. Utočište za mlade medvjede pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštitu medvjeđeg staništa, promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja, odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom. 2005. godine uspostavljena je i Volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoja lokalne zajednice. U posljednjih nekoliko godina Utočište za mlade medvjede Kuterevo ugostilo je u prosjeku 15 volonterskih grupa, više od 50 individualnih volontera te više od 20 tisuća posjetitelja. Utočište za mlade medvjede moguće je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Tijekom proljeća i jeseni, posjetitelji se po dolasku trebaju javiti u Volontersku postaju kako bi ih netko od dugoročnih volontera dočekao, uputio, proveo i informirao. Osim odličnih domaćih proizvoda u sklopu sajma Jesen u Lici, ekipa emisije Coolturist kuhala je s jednim jedinstvenim umjetnikom u Gospiću čija je velika strast lov na ličke tartufe. Naravno, isprobali su njihove tartufe. Lički tartuf je nešto što će vas potpuno iznenaditi u pozitivnom smislu, a jesu li i po čemu drugačiji od istarskih, provjerite u epizodi.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju