Ekipa CoolTurista donosi priču o pulskim gladijatorima
2.4.2019 / 15:24 / Zanimljivosti
Više saznajte u ovotjednoj emisiji.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/Apr2019/61664030-coolturist-0604.jpg)
Coolturist u ovotjednom izdanju donosi sve poznate i manje poznate informacije o čarobnim Brijunima. Ekipa Coolturista provozala se u slavnom Titovom Cadillacu i detaljno istražila Kuću za brodice koja se nikako ne bi trebala zaobići prilikom posjeta Brijunima. Odnedavno je preuređena u centar za posjetitelje koji na iznimno zanimljiv i interaktivan način donosi cijelu povijest Brijuna – od dinosaura koji su na Brijunima ostavili trag, pa do današnjih dana. Posebno je dojmljiva interaktivna 3D mapa cijelog otočja, kao i prikaz cijele današnje faune i flore te priča o svim slavnim i manje poznatim stanovnicima kuće i popularnim ljudima koji su Brijune često posjećivali. Pogledajte i kako je danas legendarna slonica Lenka koja već dugi niz godina živi na Brijunima.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/Apr2019/61664028-coolturist-0604.jpg)
Masterchef Deniz Zembo, jedan od vodećih domaćih kuhara i prvi hrvatski masterchef, danas slovi za jednog od naših najmaštovitijih kuhara, što je u više navrata potvrdio i ugledni gastro-vodič Gault&Millau te brojni gastro kritičari, a svoju kulinarsku avanturu započeo je prije nešto više od dva desetljeća kada je kuhanje iz simpatije polako preraslo u strast koja je još uvijek prisutna u svakoj njegovoj kreaciji na tanjuru. U Coolturistu iz Pule pripremio je tradicionalno jelo 'Pljukance s boškarinom' i hobotnicu na njegov jedinstven način, a u novoj epizodi ne propustite tajne njegove pripreme.
Pula od 50-ih do kraja 80-ih godina – tako bi najkraće opisali muzej MEMO koji od lani oduševljava brojne strane, ali i domaće turiste. Muzej je osnovan kao dio djelatnosti kulturno-obrazovne udruge Institut Mediterran. Riječ je o interaktivnom, multimedijalnom muzeju čija je svrha dati prikaz svakodnevnog života građana Pule u razdoblju od početka pedesetih do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Muzej je organiziran u tri cjeline (ulica, trg i stan), a posebnost muzeja jest da je, za razliku od klasičnih postava u muzejima, posjetiteljima dopušteno (štoviše, bilo bi poželjno) da diraju predmete, otvaraju ladice i ormare, isprobavaju odjeću, slikaju se ispod haube za minival, zaigraju košarku ili neku od starih igrica…. Ekipu Coolturista oduševio je legendarni žuti fićo.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/Apr2019/61664026-coolturist-0604.jpg)
Nije tajna da Pula ima najljepšu rimsku arenu, no ono što ne znaju mnogi jest da su pulski gladijatori najbolji od svih gladijatora koji danas postoje i gledatelje vraćaju u davna rimska vremena. Borbe gladijatora bile su glavna zanimacija starih Rimljana i održavale su se u prosjeku 200 dana u godini, a pulski gladijatori tu istu borbu danas donose tisućama posjetitelja koji ih s oduševljenjem gledaju već 7 godina. Gladijatori u pulskoj areni jedina su skupina gladijatora koja prilikom svojih predstava ima pravu borbu, a ne unaprijed režiranu kao njihovi kolege diljem Europe. Upravo to oduševljava publiku koja ih gleda u Puli. Ekipa Coolturista razgovarala je s glavnim kustosom u Puli koji je otkrio još neke tajne. Osim detalja o gladijatorima iz Pule, pogledajte i kako se ovotjedni gost-turist snašao u borbi s gladijatorima.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/Apr2019/61664028-coolturist-0604.jpg)
Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.