'Smrtonosno oružje 2' je do savršenstva razradilo formulu za uspjeh i postavilo temelje ostalim nastavcima.

Roger Murtaugh (Danny Glover) dosad je već trebao naučiti. Prošle su tri godine otkad je počeo raditi s Martinom Riggsom (Mel Gibson) i uzorak ponašanja sasvim je jasan. Murtaugh se uvijek trudi igrati po pravilima, dok Riggs više voli igrati... spontano. Isto je s njihovim posljednjim slučajem. Nakon što su primili dojavu o velikoj narkoskupini, Murtaugh to želi prijaviti u stanicu, dok je Riggs već krenuo za njima...

Film je bio treći na ljestvici najuspješnijih filmova 1989. Godine, a nominiran je i za nagradu Oscar te je dobio nagradu BMI film music.

Iako film sadržava negativne stavove prema južnoafrikancima, u Južnoafričkoj republici je prošao bez cenzure i postao veliki hit u toj zemlji. Koliko je dobro film primljen govori činjenica da je južnoafrički predsjednik F.W. de Klerk iskoristio citat iz filma u jednoj kampanji. Radi se o Riggsovoj rečenici „Jedan čovjek, jedan glas“ koju je de Klerk iskoristio u velikoj kampanji za završetak Apartheida, ukidanje zabrane Afričkog nacionalnog kongresa i oslobađanje Nelsona Mandele.

U cijelom serijalu postoji jedan detalj koji se provlači od prvog do posljednjeg filma. Naime, svaki nastavak ovog legendarnog filma ima po jednog negativca s naočalama. U drugom nastavku to je ubojica kojeg igra Paul Tuerpe, a pojavljuje se u scenama u kojima Riggs puca u riblji akvarij i kada nasilnici napadnu Riggsovu prikolicu.

Drugi nastavak ovog filma jedini je film o Smrtonosnom oružju koji završava neposredno nakon završne bitke s zlikovcima. Ostala tri filma nastavljaju se kratko nakon posljednje bitke. No, ovaj je nastavak i zbog još jednog detalja iznimka od ostalih u serijalu. Naime, u „Smrtonosnom oružju 2“, za razliku od drugih nastavaka, Riggs ne koristi lijevu ruku za udaranje niti pucanje iz oružja.

Dva puta u filmu Riggs namjerno iščaši rame kako bi se izvukao iz luđačke košulje, a zatim ga vraća u normalni položaj. To je postao prepoznatljiv skeč kroz ostatak serijal, ali i u mnogim filmovima parodijama.

Cijeli serijal o „Smrtonosnom oružju“ sadrži ukupno 9 likova oko koji se gradi priča. U drugom nastavku filma, u sceni s bombom u toaletu, policijska psihijatrica Stephanie Woods dolazi u Murtaughovu kuću. No, ne dolazi s kapetanom Murphyjem. Kapetan Murphy jedini je od svih glavnih likova koji u cijeloj franšizi niti jednom nije bio u Murtaughovoj kući.

Fantastičnu akciju 'Smrtonosno oružje 2' ne propustite gledati u subotu u večernjem terminu na Novoj TV

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju