Znate li ove zanimljivosti o serijalu?

Roger Murtaugh (Danny Glover) dosad je već trebao naučiti. Prošle su tri godine otkad je počeo raditi s Martinom Riggsom (Mel Gibson) i uzorak ponašanja sasvim je jasan. Murtaugh se uvijek trudi igrati po pravilima, dok Riggs više voli igrati... spontano. Isto je i s njihovim posljednjim slučajem. Nakon što su primili dojavu o velikoj narkoskupini, Murtaugh to želi prijaviti u stanicu, dok je Riggs već krenuo za njima...

Film je bio treći na ljestvici najuspješnijih filmova 1989., a nominiran je i za nagradu Oscar te je dobio nagradu BMI Film Music.

Iako film sadržava negativne stavove prema Južnoafrikancima, u Južnoafričkoj Republici prošao je bez cenzure i postao veliki hit. Koliko je dobro film primljen govori činjenica da je južnoafrički predsjednik F. W. de Klerk iskoristio citat iz filma u jednoj kampanji. Radi se o Riggsovoj rečenici "Jedan čovjek, jedan glas" koju je de Klerk iskoristio u velikoj kampanji za završetak Apartheida, ukidanje zabrane Afričkog nacionalnog kongresa i oslobađanje Nelsona Mandele.

U cijelom serijalu postoji jedan detalj koji se provlači od prvog do posljednjeg filma. Naime, svaki nastavak ovog legendarnog filma ima po jednog negativca s naočalama. U drugom nastavku to je ubojica kojeg igra Paul Tuerpe, a pojavljuje se u scenama u kojima Riggs puca u riblji akvarij i kada nasilnici napadnu Riggsovu prikolicu.

Drugi nastavak ovog filma jedini je film o "Smrtonosnom oružju" koji završava neposredno nakon završne bitke s zlikovcima. Ostala tri filma nastavljaju se kratko nakon posljednje bitke. No, ovaj je nastavak i zbog još jednog detalja iznimka od ostalih u serijalu. Naime, Riggs ne koristi lijevu ruku za udaranje niti pucanje iz oružja.

Dva puta u filmu Riggs namjerno iščaši rame kako bi se izvukao iz luđačke košulje, a zatim ga vraća u normalni položaj. To je postao prepoznatljivi skeč kroz ostatak serijala, ali i u mnogim filmovima parodijama.

U ovom je nastavku do savršenstva razrađena formula za uspjeh te su postavljeni temelji svim ostalim nastavcima.

Cijeli serijal o "Smrtonosnom oružju" sadrži ukupno devet likova oko kojih se gradi priča. U drugom nastavku filma, u sceni s bombom u toaletu, policijska psihijatrica Stephanie Woods dolazi u Murtaughovu kuću. No, ne dolazi s kapetanom Murphyjem. Kapetan Murphy jedini je od svih glavnih likova koji u cijeloj franšizi niti jednom nije bio u Murtaughovoj kući.

 

Fantastičnu akciju "Smrtonosno oružje 2" ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Novoj TV!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju