Zasigurno ne poznaje strah

Tom Cruise voli o sebi misliti kao o akcijskom heroju na setu i izvan njega. U stvarnom životu spasio je obitelj od gorućeg čamca, izvukao malo dijete na sigurno iz stampeda prilikom premijere jednog filma te unajmio privatni avion da odveze ozlijeđenog člana filmske ekipe u bolnicu.

Cruise je također jedan od rijetkih glumaca koji inzistira na tome da sve kaskaderske vratolomije izvodi potpuno sam. Nerijetko je prilikom snimanja opasnih scena zaradio i poneku opasnu ozljedu. U nastavku donosimo popis onih najopasnijih pri čemu je glumac doslovce bio smrtno ugrožen.

1. Potjere, potjere, potjere
U filmu "Knight and Day" Tom Cruise odigrao je "svjetsku" jurnjavu motorom i to sve prema njegovoj vlastitoj ideji. Glumac je isplanirao cijelu potjeru motociklom do najmanjeg detalja, a u jednom je trenutku njegova ideja podrazumijevala i opasno okretanje njegove kolegice Cameron Diaz na jurećem motociklu okruženom bikovima. Naime, scena je snimana na ulicama španjolskog grada Seville.

Još jedna jurnjava za pamćenje jest ona iz filma "Jack Reacher: Nema povratka". Za svaki drift, scenu sudaranja i promjenu brzine postoji i kadar savršeno mirnog i usredotočenog lica ove zvijezde. Scena je prepuna kadrova jurnjave kroz gradsku gužvu, udaraca u zidove zgrada, aute i vodene bačve.

2. Pucnjava, pucnjava, pucnjava
Možda najveći Cruiseov pothvat bio je igrati negativca u filmu "Collateral". Sijeda kosa i sivo odijelo pomogli su ovog standardnog pozitivca pretvoriti u mašinu za ubijanje.

U uspješnci Michaela Manna, Cruise je pokazao sve vještine koje posjeduje. Za scenu pucnjave trenirao je tjednima. Pucnjava, ubadanje noževima i okretanje vratovima bilo je dovoljno da publika sazna da više nije heroj, nego brutalni ubojica.

3. Tom Cruise u bijegu od vode?
Ako iz pozitivca filma ono najbolje može izvući samo najopakiji zlikovac, onda film "Nemoguća misija" ima savršenu formulu za pravu akciju. U sceni u kojoj se glavni lik Ethan Hunt suočava s negativcem, Cruise prouzrokuje eksploziju obližnjeg ogromnog akvarija puštajući van enormnu količinu vode. Bijeg od sigurne smrti utapanjem Cruise je, naravno, odradio sam.

4. Borba noževima
Noževi su užasavajući, ali ne i Tomu Cruiseu. Glumac je bio toliko odlučan zadiviti publiku u filmu "Nemoguća misija 2" da je inzistirao da noževi korišteni u borbi budu pravi i vrlo, vrlo oštri. Čini se izvedivo? Cruise je to isto pomislio i odlučio otići korak dalje – u jednom trenutku vrh tog noža, isplanirao je glumac, doći će mu tik do rožnice oka. No, ni to mu nije bilo dovoljno pa je u toj sceni zahtijevao lomljenje noža baš ispred njegovog oka. Svjesni smo da ovo može samo Tom Cruise, zato – s noževima oprezno i "od sebe" dok hodate.

5. Burj Khalifa
Statistika je pokazala da je 77 % gledatelja u ovoj sceni oblio hladan znoj. Zbog te je scene Cruise dobio izgon iz svoje osiguravateljske kuće. Opirući se gravitaciji i razumu, Cruise je pretrčao i preklizio preko jedne od najviših građevina na svijetu i sve to izgledajući potupno smireno. Naravno, imao je uže vezano za obližnji helikopter, no ono što ovaj čovjek zasigurno nema su receptori straha u mozgu. Jednostavno je rođen bez njih.

Što je sve Tom Cruise ovoga puta izveo saznajte u filmu "Jack Reacher: Nema povratka" u subotu u večernjem terminu na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju