„Usidreni“ nosi snažnu poruku samih građana Vukovara koji pričaju svoju priču o životu u Vukovaru i obraćaju se gledateljima, svojim sugrađanima, s jasnim pogledom na prošlost, ali i budućnost.

Ekipa Nove TV napravila je snažan dokumentrac „Usidreni“ koji nosi snažnu poruku samih građana Vukovara koji pričaju svoju priču o životu u Vukovaru i obraćaju se gledateljima, svojim sugrađanima, s jasnim pogledom na prošlost, ali i budućnost, o kojoj se, kako sami kažu, manje govori. Lišeni su dnevno političkih zbivanja te putem dokumentarca progovaraju osobno, iskreno i stavljaju naglasak na ono što im je važno u životu u Vukovaru. Autorice dokumentarca su Anita Martinović i Marina Bešić Đukarić, dopisnice Nove TV iz Osijeka te Goran Šantar i Davorin Tram, a film je snimljen u produkciji Nove TV.

Djeca od 4. razreda osnovne, do 3. razreda srednje škole pišu radove na temu "Vukovar". Rečenice iz eseja donose njihov pogled na život u Vukovaru. Djeca govore o prijateljima iz razreda koji su odselili u Njemačku, o majci koja radi u Austriji i dolazi jednom na godinu, o ljudima koje viđaju uz kontejnere, o Dunavu. Neka djeca ne razumiju zašto ih u školama dijele, a igraju se svi zajedno. Pišu kako cijelo djetinjstvo slušaju o ratu i kako se nekad živjelo dobro, a nikako ne razumiju zašto ljudi stalno pričaju o prošlosti, a ne o budućnosti.

Njihove riječi isprepliću se sa pričama pet osoba, aktera dokumentarca koji iz svog kuta donose misli o sadašnjosti, prošlosti i budućnosti života u Vukovaru. Međusobno se ne poznaju, a spaja ih gradski simbol Vukovara – veliko sidro na šetalištu uz Dunav gdje odlaze razmišljati u miru. Oni su usidreni u Vukovaru, svatko sa svojim traumama, strahovima, željama, nadama, srećom i veseljem.

Dokumentarac donosi priče vukovarske djece te će nas upoznati s pet osoba iz Vukovara: Antoniom Sluganovićem; Ružicom Dufek; Jelenom Savić; Anitom Vukas i Marijom Šestan.

Izvršni urednik dokumentarnog filma je Branimir Felger, a producent Antonio Blašković

Dokumentarni film 'Usidreni' pogledate ovu subotu u jutarnjem terminu na Novoj TV.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju