Crnim ekranom, odnosno prilogom čiji je dio imao ton, ali ne i sliku, Dnevnik Nove TV želio je prikazati kako svijet doživljavaju slijepe osobe.

Dnevnik Nove TV večeras je, uoči obilježavanja Dana bijelog štapa 15. listopada, emitirao crni ekran s ciljem osvješćivanja problema, izazova i potreba slijepih osoba. U Hrvatskoj, više od pet tisuća naših sugrađana nema vid.

Crnim ekranom, odnosno prilogom čiji je dio imao ton, ali ne i sliku, Dnevnik Nove TV želio je prikazati kako svijet doživljavaju slijepe osobe s ciljem upozoravanja na problem s kojim slijepi žive.

Naša je odgovornost kao vodećeg medija u Hrvatskoj upozoravati na probleme ranjivih skupina, potaknuti društvo da im olakša život u okruženju koje nije izgrađeno prema njihovim potrebama te probuditi svijest kod građana. To je bio smisao priloga bez slike“, izjavila je Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Svakodnevni problemi slijepih osoba gotovo su nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, buke, neprilagođenih prilaza, gustog i brzog prometa, oni pored štapa trebaju i pratnju ili uputu osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega tog štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost. Moderna tehnologija može im olakšati život i pomoći premostiti probleme, ali je za njenu upotrebu potrebno ulaganje zajednice, a pored toga i stalan rad i potpora slijepim osobama.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine, 15. listopada, od 1964., a u Hrvatskoj od 1996. godine.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju