O problemima sa sankcioniranjem dužnosnika u Dnevniku Nove TV govorila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković.

1. Željka Keruma ste kaznili s 40 tisuća kuna, ali neće mu se oduzeti cijeli iznos. U čemu je problem?

Trenutno je zakonodavno rješenje takvo da se sankcije obustave neisplate dijela neto mjesečne plaće može izvršiti samo iz one plaće ili naknade koja se ostvaruje za obnašanje javne dužnosti, ne i iz drugih primanja ili prihoda dužnosnika. Mi smo na to ukazivali u izvješćima koja smo podnosili Hrvatskom Saboru i vjerujem da će sljedeći put kada će se govoriti o izmjenama i dopunama ovog zakona, dopuniti se i mogućnost da se na drugi način izvršavaju sankcije Povjerenstva.

 

2. Znači izgube mandat i gotovo, ne možete im ništa?

Da, osim ukoliko se ponovno ne kandidiraju za neku od drugih mogućih dužnosti. Povjerenstvo je izreklo 40.000 kuna Željku Kerumu i zbog toga što nije podnio imovinsku karticu za kraj mandata gradonačelnika grada Splita. Tu smo sankciju u cijelosti naplatili iz plaće koju je ostvarivao iz dužnosti zastupnika u prošlom sazivu Sabora.


 

3. Znate li kada bi moglo doći do izmjena?

To ovisi o budućem ministru uprave u čijem je resoru pitanje izmjena i dopuna ovog zakona.

 

4. Kakve ste prijedloge poslali za rješavanje ovog problema?

Za sada nismo podnosili konkretne prijedloge u smislu normativnog uređenja ovog zakona, ali smo ukazivali u izvješćima Saboru. To je prije svega na radnoj skupini koja će se formirati da osmisli cijeli paket izmjena i dopuna. Ovo je samo jedan od nedostataka zakona. Možda ima i nekih drugih koje bi trebalo doraditi ili nadopuniti.

 

5. Čuli smo da Željko Kerum smatra kako bi Povjerenstvo trebalo ukinuti - budući da stvarate, kako kaže, nepotrebne troškove jer sav posao može obaviti i Porezna uprava i Ministarstvo financija. Što na to kažete?

Gospodin Kerum ima osebujan stil. O tome neka sude građani. Zadatak Povjerenstva je da šalje poruku da dužnosnici pored onih prava koje imaju slijedom svoje javne funkcije imaju i određene obaveze. Ona osnovna je da podnesu izvješće o svom imovinskom stanju. S obzirom na to da je zakonom predviđeno da se to izvješće javno objavljuje, ono ne služi samo za provjere koje radi Povjerenstva i druga nadležna tijela, nego i uvidu i kontroli zainteresirane javnosti. Dužnosnici su prema građanima koji ih biraju na određene javne funkcije, prije svega odgovorni i podnošenjem imovinske kartice šalju svoju osobnu sliku o tome što je njihova imovina, kakva je bila na početku mandata, a kakva na kraju mandata, da se utvrdi je li u međuvremenu došlo do nekakvog stjecanja koje se ne može opravdati zakonitim prihodima.

 

6. Ustavni sud Vam je prigovorio u slučaju Borisa Miletića da sebi uzimate status zakonodavca, a čuli su se i prigovori da formalizam Povjerenstva ide iznad argumenata 'zdravog razuma'.

Za sada ne mogu konkretno komentirati tu odluku. Povjerenstvo u predmetu Borisa Miletića je ukinuta i predmet je vraćen na ponovni postupak- Tek kada donesemo novu odluku, moći ću reći nešto više. Što se tiče pretjeranog formalizma i nekih opaski primjerice ukoliko dužnosnik sam zatraži mišljenje je li onda opravdano da Povjerenstvo u svom postupku iznosi sankciju. Samo bih ukazala na to, a to je bitno zbog dužnosnika koji možda ovo prate, po sadašnjoj praksi Povjerenstva mišljenje se može tražiti za neku situaciju za koju se još nije dogodio. Za ubuduće, onda kada su dužnosnici u dvojbi kako postupiti a da njihovo ponašanje bude u skladu s odredbama zakona o sprječavanju sukoba interesa. Dakle, ne možete ga tražiti retroaktivno, ne možete nakon što se već nekoliko godina u određenoj situaciji pitati Povjerenstvo – je li takvo ponašanje u skladu s onim što zakon propisuje.

 

7. Smatrate li da ste uspjeli podići razinu moralne odgovornosti u politici?

Nije to naš osnovni zadatak. Naime, zakon o sprječavanju sukoba interesa prije svega propisuje određene formalne obaveze, zabrane i ograničenja i naša je zadaća da to formalno tako i provodimo. A što se tiče moralne ljestvice, to je na samim dužnosnicima, na građanima i na medijima da rade pritisak. Podsjetit ću i na međunarodnu jurisprudenciju, način na koji dužnosnici obnašaju javne dužnosti, stvar je od općeg javnog interesa. To je i naš ustavni sud u jednoj odluci koja se odnosi na Povjerenstvo itekako dobro istaknuo.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju