Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Uz sve ljepote i prednosti koje donosi život na Mediteranu, Biograd se može pohvaliti i bogatom povijesti. Upravo je ovdje, naime, okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman, a to je samo jedna od epizoda uredno pohranjenih u ovdašnji Zavičajni muzej! S obzirom da se Biograd na Moru kao hrvatski kraljevski grad po prvi put spominje još sredinom 10. stoljeća, nije ni čudo da je Zavičajni muzej itekako bogat nalascima i pričama. Posjetiteljima je, doznajemo, daleko najzanimljviji - fatalni brodolom! Naime, mletački trgovački brod pun skupocjene robe potopio se 1583. godine u Pašmanskom kanalu, kod otočića Gnalić udaljenog nekoliko milja južno od Biograda. Blago neprocjenjive vrijednosti na dnu je mora bilo skriveno gotovo četiri stoljeća. Iako jedina institucija toga tipa u Biogradu, zavičajni muzej ipak nije jedino mjesto koje svjedoči o bogatoj povijesti. Kako su ovdje stolovali hrvatski kraljevi, u Biograd se itekako ulagalo, a posebice u – crkve! Kralj Koloman okrunjen je u takozvanoj katedrali Biograd koja je razmontirana i uništena, ali zato su brojne druge ostale kao svjedok jednog vremena.

Vransko jezero već dvadeset godina nosi epitet parka prirode, zahvaljujući, među ostalim, i više od 250 vrsta ptica koje tu žive! Jedinstvena priroda, adrenalinski izazovi i puno ptica – sve je to ovaj park prirode dovelo do zavidnog broja posjetitelja! Godišnje ga, naime, posjeti oko 40 tisuća registriranih i još barem dvostruko toliko neregistriranih posjetitelja. Osim u promatranju ptica, ovdje možete uživati i u kupanju. Unatoč blizini mora, osvježavanje u Vranskom jezeru obožavaju mnogi.

 

Sve što vam je po pitanju zabave, ljeta ili mora ikad palo napamet, možete organizirati i doživjeti upravo na brodu Nada, koji je dom je najluđih zabava i najljepših izleta! Nada isplovljava iz Marine Kornati, centra koji upravo u listopadu organizira Biograd Boat Show, najveći sajam mora u srednjoj Europi. A zahvaljujući više od 50 regata i manifestacija, jednu od najvećih marina u ovom dijelu Europe godišnje posjeti više od 50 tisuća nautičara.

 

Prije godinu dana u Biogradu je otvoren najveći zabavni park u Hrvatskoj te u kratkom vremenu postao glavno središte za adrenalinsku zabavu i pravi raj za najmlađe. Nije ni čudo, jer riječ je o investiciji vrijednoj 12 milijuna eura, a mi smo odlučili provjeriti kako je ovaj veliki projekt proživio ili preživio svoju prvu godinu! Inače, nije slučajno da se ovakvo mjesto smjestilo baš u povijesnom centru, jer posjetiteljima nakon svih crkava, muzeja i građevina nudi mjesto za odmor i druženje. Park je podijeljen u tri tematske cjeline – Svemir, Gusarski Grad i Divlji zapad, a u nadolazećoj sezoni najavljuju i nove atrakcije, dosad neviđene na ovim prostorima.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju