Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Jesenska idila i drvena gradnja oko Velike Gorice posjetitelje vraća u davna vremena zanimljivog Turopolja. Zašto se Turopolje uopće tako zove, po čemu su još posebni osim po činjenici da se kravata otisnula u svijet baš s ovog područja, kakvo posebno romantično mjesto za vjenčanja na otvorenom imaju, koja su zaboravljena jela na meniju i zašto su legende street race-a, samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti ekipa Coolturista.

Najbolji način kako upoznati povijest Velike Gorice i Turopolja je naravno muzej Turopolja gdje možete dobiti i sve informacije koje vam trebaju kako ne bi propustili ništa zanimljivo u Turopolju. Osim toga, muzej se nalazi u najljepšoj zgradi u Velikoj Gorici. Upravo kod njih lako ćete saznati zašto se Turopolje tako zove i kako je život na ovom području izgledao od 30 tisuća godina prije Krista do danas. Sam muzej ima nekoliko bogatih zbirki, pa se razgled lako pretvara u pravi doživljaj. Bogata arheološka zbirka pruža uvid u najraniju povijest Turopolja, prezentiranu nalazima pleistocenske faune, kljova i zuba vunastog mamuta (30 – 20 000 godina prije sadašnjosti). Slijede nalazi od kamenog do rimskog doba te od srednjeg do novog vijeka. Potječu iz sondažnih, zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja provođenih na raznim lokalitetima od 1962.god., dvije godine nakon osnutka Muzeja. Sustavna arheološka istraživanja rimskog grada Andautonije u Šćitarjevu provode se već duže vrijeme i velika većina antičkog materijala u zbirci potječe s tog lokaliteta.



Posebno obilježje ovom kraju dalo je šumsko bogatstvo, pogotovo hrast lužnjak koji je bio osnova tradicijskog graditeljstva i koji je postao kao autohtoni građevni materijal kojemu su domaći majstori znali udahnuti dušu. Od hrastovine su podizane seljačke kuće - hiže, kurije - ladanjske kuće imućnijih Turopoljaca, čardaci - drveni domovi na kat s prekrasno ukrašenim stubištima te drvene kapele. Upravo ta drvena gradnja jedna je od najupečatljivijih stvari u vezi Turopolja, a Coolturist istražuje što se u sklopu toga ne propušta posjetiti. Drvene kapelice Turopolja i Pokuplja jedinstvene su u svijetu, a njihovo postojanje seže još u rani srednji vijek, no većina sačuvanih datira iz 17. stoljeća. Danas je sačuvano 11 drvenih kapelica. Uz jedinstvene drvene kapelice, u graditeljstvu se posebno ističu drvene kurije kao primjer autohtone stambene gradnje imućnijih ljudi ovoga kraja, a najbolje sačuvana je kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici u koju su zavirile i kamere Coolturista. Vizualni šećer na kraju su brojni čardaci. Do podizanja nasipa u drugoj polovici 19. stoljeća, područja doline Kupe i Save bila su povremeno poplavljena. Zbog velike vlažnosti tla, Turopoljci su podizali svoje kuće na stupove i tako su nastali čardaci. Donji dio drvenih kuća nikada nije služio za stanovanje, nego su se tu nalazile šute ili potiže (spremišta za oruđa) dok su stambene prostorije bile isključivo na katu. Danas su to zaštićeni spomenici kulture koji govore o graditeljstvu i graditeljima u minulim stoljećima.



Na tragu drvene gradnje nastale su i prekrasne drvene etno kuće za odmor današnjih turista. Oku prekrasne, usred prirode pravi su odmor za dušu i tijelo ili pak destinacija za super tulume i proslave, s obzirom na to da nema ljutih susjeda u blizini, a kuće su prilagođene potrebama svih željnih uživanja u drvenoj kućici u prirodi. Priče kako su nastale su često jednako zanimljive, ona koja je oduševila ekipu Coolturista je čak tri puta preslagivana, što znači da je svaka greda odvojena, kako bi se kuća preselila na novu destinaciju, da bi danas bila usred prekrasne šume okružena s još dvije takve koje su sve stigle iz nekog drugog dijela Turopolja.

Kisela juha ili pofurena salata, samo su neki od pomalo zaboravljenih zalogaja turopoljskog kraja koja se na velika vrata vraćaju među stanovnike zahvaljujući zaljubljenicima u tradiciju i običaje. Kako dolaze do recepata starih baka, kako danas gosti reagiraju na takve zalogaje i gdje ih uopće pronaći, provjerite u epizodi iz Turpoljskog kraja.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju