Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Dugogodišnji svjetski trend urbanih murala u Sisak je stigao na velika vrata, i to zahvaljujući grupama entuzijasta te udrugama mladih koje su na imidžu grada odlučili poraditi – vrlo konkretno i sa stilom! Re:Think festival u Sisak već nekoliko godina dovodi najpoznatije crtače murala i sve one koji vole uličnu umjetnost, a njegova organizatorica Dahna Prskalo Peco s ponosom ističe kako su se uspješno ucrtali i na turističku kartu. Istu filozofiju, ali u nešto drukčijem pakiranju, ima još jedna mlada i kreativna struja Siska, ona koja grad uljepšava grafitima, ali i brojnim drugim inicijativama. Riječ je o udruzi mladih Green Hill, a čime se bave, pogledajte u video prilogu! Nakon samo nekoliko godina djelovanja, grad je šareniji, ali i zanimljiviji turistima. U poplavi loših vijesti, čini se kako je doista riječ o početku jedne lijepe i dugotrajne priče!

Ako u Sisku prokopate rupu od pola metra, velika je vjerojatnost da ćete pronaći neku arheološku iskopinu! Činjenica je to koja oduševljava ljubitelje povijesti - od stručnjaka koji ovdje imaju pune ruke posla, do turista koji rimsku arhitekturu doslovno mogu dotaknuti. Istraživanjima nikad kraja, jer ljudi na ovom području u kontinuitetu žive već šest tisuća godina. Najznačajnije povijesne epizode, sve od prapovijesti pa do Domovinskog rata, nalaze se u Gradskom muzeju prepunom arheološkog materijala. Muzej, inače, upravlja sa sedam lokacija, a mi smo se prošetali do jedne od najatraktivnijih.



Osim bogatom povijesti, Sisak se može pohvaliti i - odličnim jazzom! Siscia Jazz Club odavno slovi za najbolji jazz&blues klub u Hrvatskoj, pa smo ga odlučili posjetiti i provjeriti u čemu je tajna te dovodi li dobar jazz u Sisak i dobre turiste. Od otvorenja 2005. godine, ovaj klub nezaobilazna je destinacija svih domaćih, ali i inozemnih ljubitelja jazza. I Siščani i turisti prepoznali su mjesto koje je dosad ugostilo najpoznatija imena svjetske jazz scene. Lončarstvo je još od 18. stoljeća jedan od zaštitinih znakova Petrinje i njezine okolice. Današnju Gajevu ulicu nekada su nazivali i Lončarskom jer se svaka kuća bavila baš tim zanatom, a koliko tradicija živi danas i što znači za turističku ponudu provjerili smo u jednom od ovdašnjih keramičkih studija.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju