Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Ova destinacija prava je stonska turistička meka, ujedno je i jedan od najvećih fortifikacijsko urbanističkih pothvata Srednjeg vijeka. Riječ je, dakako, o stonskim zidinama koje su u povijesti od neprijatelja branile solanu, a danas, uspješno sačuvane, pričaju brojne zanimljive priče!



Četrdesetak kula, pet tvrđava i zidine dužine veće od pet kilometara - impozantne su to brojke ovog građevinskog čuda koji Ston spaja s Malim Stonom. Tu je i Ston Wall Marathon, jedna od najtežih svjetskih utrka te jedinstveni spoj sporta i posebnog iskustva trčanja kroz tisućljetnu povijest, ali na zidine ne dolaze samo ljubitelji adrenalina. Turisti iz čitavog svijeta dive se najdužem očuvanom obrambenom zidu u Europi!
Ljubitelji povijesti u Stonu imaju itekako posla, a jedna od važnih destinacija je i Lapidarij. Više od 70 predmeta, od kojih neki datiraju iz vremena Rimskog carstva, izloženo je u prizemlju nekadašnje biskupske palače, u koju su zavirile i naše kamere!


Kameni ulomci, kaleži, križevi, zavjetni darovi i drugi vrijedni pronalasci ovoga kraja prije nekoliko godina napokon su spojeni u ovu povijesnu i turistički itekako atraktivnu priču.



Iako otvoren prije tek četiri godine, Lapidarij već privlači veliki broj ljubitelja povijesti, a u narednim se sezonama, kažu, namjeravaju dodatno nametnuti kao pravo mjesto za umjetnost iz nekih pradavnih vremena.


Tek more, sunce i vjetar potrebni su da bi nastala čuvena stonska sol - povijesno, turistički i gastronomski itekako bitna za ovaj kraj i ljude. Iako drevan i prirodan, proces njezina dobivanja i nije baš jednostavan. Ima pet faza i traje do dva mjeseca, sve dok sol ne stigne u posebno skladište.



Godišnje se proizvede oko 500 tona soli, ali taj prosjek čine neke bolje godine, poput 1611. kad je ubrano čak 6011 tona, ili one siromašnije, poput 2014., kad ovdje nije ubrano niti grama. Bez obzira na količinu, turistima je ovdje dostupno sve – na zidu od soli mogu pogledati informativni film, obići čitavu berbu ili se slikati za uspomenu, što je, kažu ovdje, posebno popularno!


Atrakcije ovoga kraja dobro ćete upoznati i - ispod vode! Prozirno plavo more, hridi obrasle algama i ribe različitih vrsta samo su neki od turističkih aduta bajkovitog stonskog podmorja, a želju za morskim avanturama rado ispunjavaju ronilački centri!



Bez obzira jeste li iskusni ronilac ili tek početnik, već prvi pogled na podmorje ovoga kraja ostavlja – bez teksta, a aduti su brojni. Osim što izgleda egzotično, vinarija pod morem tako i zvuči, pa neki turisti dolaze s malo drukčijim očekivanjima.

Nove uzbudljive turističke priče emisije '
CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju