Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Nakon ljetne pauze, emisija Coolturist vraća se s novim turističkim minutama. Doznajte sve što trebate znati o Kornatima prije nego se odlučite posjetiti to čudo prirode. Kornati su poznati među turistima kao jedan neobičan nacionalni park i pravi raj za nautičare, no ekipa Coolturista istražila je i neke druge priče koje su žive na Kornatima. Iako su Kornati nacionalni park od 1980., kopneni dio parka je u privatnom vlasništvu murterskih obitelji. Većina stanovnika na Kornatima provodi samo ljeto, a Coolturist donosi priče s lokalnim stanovništvom i posebnostima života unutar nacionalnog parka. Kornati broje 89 otoka, otočića i hridi, a samo ¼ parka je kopno.
Okomite litice “krune” kornatskih otoka gledaju prema otvorenom moru i jedan su od najpopularnijih fenomena parka. Krune predstavljaju plohu velikog tektonskog rasjeda koji se proteže od Istre i završava u srednjoj Dalmaciji. Najljepša i najdulja kruna iznad razine mora nalazi se na otoku Mana (1350m), a najviša na otoku Klobučar (82m). Krune se naravno protežu i pod morem u dubini od 30 do 60 metara. Krune su važan dio bogatog biljnog i životinjskog carstva Kornata i staništa najpoznatijih riba i rakova te pravi raj za one željne istraživanja podmorja. U vožnji brodom po Kornatima krune će vam sigurno i lako oduzeti dah. Osim njih, upoznajte i nevjerojatne brojne uvale u kojima je boja i čistoća mora nevjerojatna i ono što turiste najviše oduševi.

Ljepote Kornata najlakše je doživjeti na nekim od vidikovca s kojih se vide rasuti otoci, za koje legenda kaže da su biseri koji su Bogu za vrijeme stvaranja svijeta pali iz torbe. Za nezaboravan pogled ekipa Coolturista morala se malo potruditi, pa je do njega vodila šetnja do jednog od vidikovca. Šetnja je sama po sebi doživljaj s obzirom na to da tako upoznajete poljske puteve Kornata, maslinike i brojne kornatske suhozide. Od brojnih vidikovca,
ekipa Coolturista odabrala je onaj najviši.U priči sa zanimljivim stanovnicima Kornata otkrijte kako je izgledao i kako danas izgleda živjeti na Kornatima, tko je gradio suhozide te kako se priprema njihov brudet i po čemu su njihovi brodovi jedinstveni.
Brojni suhozidi su, kao i nedostupna mjesta na kojima su napravljeni, svakako jedna od glavnih atrakcija Kornata. Kilometrima dugi zidovi presijecaju Kornatske otoke i čine nevjerojatnu mrežu koja je potpuno fascinantna. Suhozidi su građeni kako bi razgraničavali posjed i razdvajali pašnjake, a najveći zidovi granice su između posjeda različitih obitelji te su i danas dokaz težačkog života u povijesti. Ukupna duljina suhozida iznosi nevjerojatnih 320 kilometara.Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju