Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Kad je u pitanju umjetnost, turisti u Imotskoj krajini doista imaju što za vidjeti. Manifestacije Imotska sila i Glumci u Zagvozdu na ovo područje privlače brojne posjetitelje, a uživajući u raznim programima, ljubitelji etno glazbe mogu poslušati pravu, izvornu gangu!



Taj posebni glazbeni pravac nastao je početkom 20. stoljeća, a danas se izvodi kao baštinjeno glazbeno blago u folklornim društvima. DJ-evi je koriste u remiksevima, a prepoznatljiva je i bliska mnogima baš zato što dolazi iz naroda!

Ovakav se ponos vlastitom kulturnom baštinom i ne sreće baš često. Svjesni svojih kvaliteta i posebnosti, u sve kulturne projekte unose strast koja je jednostavno zarazna.



U bogatoj gastronomskoj ponudi Imotske krajine nije nam bilo nimalo lako odabrati našu današnju zvijezdu, ali smo se na kraju odlučili za - imotsku tortu! Pripravljena od sastojaka karakterističnih za ovo podneblje, pravi je užitak i - slatka bomba.

Sve tajne ove nevjerojatne slastice ekipa Coolturista doznala je od Maje Nikolić, prave čuvarice imotskih tradicija i običaja. Zajedno s kćeri Gaby potpisuje knjigu „Imotski na pjatu“, za koju obje kažu da je zapravo ljubavna, jer upravo ljubav izvire iz svake stranice. Dobar dio knjige zauzima i slavna imotska torta, uz gospođu Maju, druga zvijezda ove priče za koju je naša gošća i rodbinski vezana.



Slavni Tin Ujević nekad davno opisao je u svojoj pjesmi ljepotu jezera Imotske krajine. Crveno i Modro jezero ponos su ovoga kraja i nesumnjivo jedna od glavnih turističkih atrakcija. Dok Modro jezero ljeti postaje kupalište, Crvenom zbog prestrmih litica nije moguće pristupiti, ali fotografija na ovoj lokaciji i više je nego dovoljna.



Coolturist svoje gledatelje vodi u prošlost, točnije u 12. stoljeće kad je nastala naša turistička atrakcija. Riječ je o kamenim spomenicima koji su prije nekoliko godina upisani na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Uvjeti za turistički uspjeh su stvoreni, pa će ova lokacija, kažu u Imotskom, zahvaljujući povijesnom značaju, brojnim sretnim okolnostima i novim idejama ovome mjestu uskoro postati – zaštitni znak!



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju