Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Coolturist ovaj vikend donosi turističke minute iz grada koji je rekorder po zanimljivim stvarima. U emisiji otkrijte zanimljivosti iz Bjelovara, grada s boemskom dušom. Grad koji ima najviše kafića po broju stanovnika u čitavoj Europi, ali i grad s najvećim brojem razvoda po broju stanovnika te grad koji ima jedan od najljepših i najstarijih hrvatskih parkova i iznimno bogat gradski muzej. Obzirom da je Bjelovar dom mnogobrojnih hrvatskih glumaca, ekipa Coolturista razgovarala je i o njihovom sve popularnijem BOK festu, jednom od najznačajnijih kazališnih smotri.

Ekipa Coolturista posjetila je i jedinstvenu Romsku kuću, a emisija otkriva svakakve tajne romske kulture i crtice iz romskog života, stoga ne propustite provjeriti zašto su proizvodi od kobiljeg mlijeka nešto što možda baš vama treba i zašto je okolica Bjelovara jedinstvena i po tome.  Zašto u njihovim kućama ne postoje satovi? Zašto su vrata obavezno na istočnoj strani, zašto imaju crveni tepih ispred kuće, zašto je nužno pozvoniti prije ulaska, kako izgledaju njihova vjenčanja, koju hranu vole, kad su i od kud stigli te po čemu su još posebni doznajte u zanimljivoj priči iz Romske kuće. Romska etno-kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od 8 skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj, nalazi se u selu Maglenča. Jedinstveni je turističko-kulturni objekt koji istovremeno nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekad bili prepoznatljivi. Pri gradnji romske etno-kuće, pomno se pazilo na svaki detalj. Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem. Ispred ulaza je i stablo jabuke kao simbol plodnosti i blagostanja u obitelji. Ove kao i mnoge druge legende, mitove te nepobitne činjenice o Romima upoznat ćete posjetom ovoj destinaciji na kojoj ste uvijek dobrodošli.



Od iznimno bogate zbirke gradskog muzeja, možda najveće oduševljenje izaziva stalni postav arheološkog odjela, posvećen lokalitetu Gudovac–Gradina. Sav izloženi materijal pripada istome vremensko-kulturološkom razdoblju (2. polovica 15. - 1. polovica 16. st.). Smješteni predmeti raznih su funkcija, iako većina materijala pripada predmetima keramičke proizvodnje koja je bila podosta raznolika. Kao najreprezentativnije predmete valjalo bi istaknuti set noževa, metalnu pliticu s otisnutom kraljevskom krunom, vilicu s mjedenom drškom i koštanom oplatom te pisanicu. Spomenuta pisanica trenutno je najstarija pisanica u Hrvatskoj. Oslikana je tehnikom voska i rijedak je primjer kontinuiteta tradicije narodnih običaja vezanih uz blagdan Uskrsa od srednjega vijeka do današnjih dana.



Bilogorska konjička turistička staza prva je međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj. Duga je 90 km s 20-ak „Horses welcome“ punktova. Bjelovarsko-bilogorsku županiju, najistočniju županiju središnje Hrvatske, koja se prostire na obroncima Bilogore, Papuka i Moslavačke gore zato možete upoznati i istražiti i na konju. U avanturu istraživanja ovog pitomog kraja na konjima povest će vas certificirani vodiči turističkog jahanja, bez obzira jeste li hrabri početnik koji nikada nije zajahao konja ili napredni jahač za duže, pa i višednevne trekking ture. Coolturist otkriva neke od punktova na kojima se zaustavlja s konjima, a u emisiji doznajte što se još zanimljivo i posebno može pronaći kad su konji u pitanju. Na jednom od 20-ak „Horses welcome punktova“ ekipa Coolturista isprobala je dio bogate gastro ponude domaće hrane na seoskim turističkim domaćinstvima i saznala kakve veze imaju janjetina i Bjelovari Bilogora.



Zašto toliko glumaca dolazi baš iz Bjelovara, koliko je popularno danas među djecom i mladima baviti se glumom kad je Bjelovar u pitanju, što je sve zanimljivo u vezi BOK festa i slične odgovore ekipa Coolturista potražila je u gradskom kazalištu. BOK fest (punim nazivom Bjelovarski odjeci kazališta) je kazališna smotra, koja se održava u Bjelovaru od 2003. godine. Popularni BOK fest idejno su osmislili glumac Goran Navojec, Irena Hlupić–Rašo i producent Darko Hlupić uz puno pomoći tadašnje gradske strukture s vodstvom Đurđe Adlešić. BOK fest je smotra najznačajnijih kazališnih ostvarenja profesionalnih kazališnih kuća Hrvatske i njihovih gostiju iz zemlje i inozemstva. Uz kazališne predstave, održavaju se i druga popratna događanja, poput glazbenih koncerata i projekcija filmova, izložbe glumaca u salonu namještaja, moto alke, humanitarni rukometni turniri i retro disko večeri, ali i neke nove i poprilično originalne, poput čitanja radio drame u vlaku. Uvedena je i glumačka moto alka, natjecanje glumaca u gađanju alke prilikom vožnje na motociklu, koja se održava na bjelovarskom Korzu.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju