Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Ekipa Coolturista razgovarala je s pokretačima porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival je pokrenut 2007. godine kao projekt zaštite nematerijalne kulturne baštine i upotpunjavanja kulturno-turističke ponude u gradu Poreču. Što je zapravo Giostra? Poznat je podatak da je u Poreču 1672. godine, na dan sv. Mihovila 8. svibnja, organizirana svečanost Fiera franca triduana na kojoj se održavalo natjecanje u samostrelu te plesovi i razne pučke igre. Glavni događaj bila je popularna viteška igra Giostra. Prvi dokument u kojemu se ona detaljno opisuje, koji je ujedno i polazište ovoga Festivala, potječe iz 1745. godine. Igrajući se vremeplova, grad se u dane Festivala vraća u razdoblje 18. stoljeća, dočaravajući posjetiteljima na taj način svekoliki gospodarski, demografski, socijalni i društveno-politički uspon Poreča iz tog razdoblja.

“Da je sto puta posjetim, opet bi me jednako fascinirala”, česta je rečenica turista koji posjete Jamu Baredine. Još ako uzmemo u obzir da na dnu jame posjetitelje čeka uvijek fascinantna čovječja ribica, jasno vam je zašto je ovo jedna od nezaobilaznih turističkih točki u Istri, a posebno onih koji posjećuju Poreč. Jama je geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet na hrvatskom dijelu poluotoka Istre uređen za turističku namjenu, za posjete otvoren od 1995. godine. Jama Baredine nazvana je imenom okolnog terena, a vjerojatno potječe od riječi bared, koja u lokalnom dijalektu označava zapušteno zemljište. Smještena je u zapadnom dijelu Istre između Poreča, Višnjana i Tara. Krški teren u kojem je nastala morski je sediment kredne starosti prekriven zemljom crvenicom (terra rossa). Godine 1973., na -80 metara, dubini već ranije zabilježenoj u istraživanjima tršćanskih speleologa iz 1928. godine, otkrivaju novi prolaz kojim su stigli do podzemnih jezera i do danas poznate dubine od 132 metra. Temeljem tih istraživanja, 1986. godine biva zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Obilazak jame traje 40 minuta, stazom duljine 300 metara, posjećuje se pet bogato ukrašenih dvorana i silazi se do podzemnog jezera na dubini 60 metara.Za sve ljubitelje traktora, poljoprivrede ili općenito starih vremena, Traktor story je nezaobilazno mjesto za izlet. To je zapravo prva stalna izložba oldtimer traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena. U prostoru gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i puteva, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi. Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story. Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u selo i dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena. U postavu se posebno ističu stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u obližnje selo Novu Vas te stari motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje nekadašnjeg porečkog mlina.

Nešto potpuno drugačije od traktora adrenalinske su vožnje koje nudi najluđa staza za kartinge u Hrvatskoj. Smješten u neposrednoj blizini Poreča, MOTODROM je otvoren tijekom cijele godine te svojom ponudom različitih adrenalinskih sadržaja gotovo nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nakon skoro dvadeset godina rada te neprestanog širenja svojih aktivnosti i ponuda, danas je jedan od top deset sportskih atrakcija u Hrvatskoj. Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju