Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Kad bi ga opisali ukratko, Marko Polo bio je trgovac koji je postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu. Vjeruje se da je rođen na otoku Korčuli, iako se mnogi s tim ne slažu, pa je to poslužilo kao inspiracija za epizodu Coolturista, posebno s obzirom na to da je gost ove emisije iz Italije. Godine 1298. Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova kraj Korčule, gdje je bio zarobljen. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju koji ih je zabilježio u djelu Knjiga svjetskih čudesa. Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za zemljopisne (geografske) karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španjolske, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka. U tadašnju Europu donio je špagete, mirodije, začine, barut i sladoled. Do danas je za mnoge ostao najveći putnik svih vremena, kao i preteča svih putopisaca. Danas na Korčuli uz njegovu rodnu kuću postoji i muzej, koji je posjetila ekipa Coolturista.



Iako Moreška originalno nije s Korčule, jedino na njoj se izvodi bez prestanka od 15. stoljeća. Ekipa Coolturista razgovarala je s plesačima o tome koliko je danas popularna među turistima i Korčulanima, tko je bijeli kralj, tko crni, kako ih biraju, a provjerili su i što vam treba da bi je plesali. Otkrijte koje su nacije posebno oduševljene Moreškom te čija se delegacija nedavno zaljubila u Morešku. Moreška je u svom kratkom opisu viteški bojevni mačevni ples nastao oko 12. stoljeća na Mediteranu. Sam naziv "Moreška" nastao je po Maurima – Moriskima, pa je tako u španjolskom jeziku nastao pridjev morisco a u talijanskom moresco.



Korčula je jedan od naših najzelenijih otoka koji bojom mora i šuma rijetko koga ostavlja ravnodušnim, no uz prisutne prirodne ljepote, turistička ponuda ove je godine još bogatija kad su u pitanju zabave na plažama i oko njih. Coolturist donosi nove Instagram trendove s popularne plaže Port 9 na Korčuli, a saznajte zašto je to ovo godine broj jedan mjesto na Jadranu za sve zaljubljenike u tu društvenu mrežu. Pogledajte i jedrenje oko Korčule i saznajte zašto je baš taj otok često potpuni zgoditak za mnoge surfere, jedriličare i općenito zaljubljenike u sportove na vodi.

Cukarin ili mjesto koje je tradicionalnim kolačima osvojilo sve moguće strane medije i turiste oduševilo je i ekipu Coolturista. Nagrađivane zlatne ruke simpatične tete Smiljane stvaraju slatke zalogaje koje koji su postali jedan od najprepoznatljivijih “suvenira” s Korčule. Pa tako danas gotovo i nema važnijeg gastronomskog magazina ili turističkog vodiča koji ne preporučuje kolače slatke male butige. Provjerite u Coolturistu što je čarobna teta Smiljana rekla o receptu za svjetski uspjeh.



Osim popularnih kolača, jedna druga simpatična majstorica u kuhinji pripremila je artičoke na korčulanski način i naravno naučila raditi šporke makarune, korčulansko popularno jelo. Pogledajte kako se gost iz Italije snašao u kuhinji majstorice Biljane.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju