Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Coolturist otkriva što je najzanimljivije za turiste u Zagrebu kad ih grad ne počasti sunčanim vremenom. Otkrijte zašto je Muzej vlakića – Backo mini express mjesto s kojeg svi posjetitelji odlaze oduševljeni i fascinirani detaljima te zašto je jednako zabavno i velikima i malima. Iako se Backo mini express danas smatra najvećom maketom željeznice u jugoistočnoj Europi, ta maketa nije posebna samo zbog svoje veličine, već i zbog niza tehničkih inovacija koje su autorski rad kolega koji su postepeno ulazili u projektni tim i svojim znanjem doprinijeli daljnjem razvoju. Osim originalnog rješenja indukcijskog napajanja za cestovna vozila, tu svakako treba spomenuti i repliku skijališta na Sljemenu, kao jedinstvenu kreaciju u Europi. Najveća svjetska maketa u Hamburgu ima skijaše koji su zalijepljeni na podlogu, a na zagrebačkoj se maketi oni kreću. Nakon 6 godina rada, maketa Backo mini express danas obuhvaća otprilike 70 m² površine i na njoj se nalazi 150 lokomotiva i 1000 vagona, 1050 metara tračnica, 300 skretnica i križanja, 300 metara prometnica po kojima voze autići te 2500 detalja iz stvarnog života. Maketa se proteže na 8 nivoa, od 280 cm visine do -10 cm (budući da vlakovi voze i ispod razine poda i prolaze posjetiocima ispod nogu). Osim vlakova, po maketi voze i cestovna vozila poput automobila, kamiona i autobusa.



Jedno od najposjećenijih mjesta u Zagrebu svakako je muzej iluzija, a kamere Coolturista zavirile su u ovo popularno mjesto i otkrile što posjetitelje toliko privlači. Odupiranje gravitaciji u kosoj sobi, doživljaj kako nešto na očigled raste ili se smanjuje, gubljenje u beskonačnosti Sobe ogledala i posluživanje glave na pladnju… Ekipa Coolturista provjerila je i najveću zbirku holograma u ovom dijelu Europe, optičke iluzije i instalacije koje su sjajan podsjetnik da pretpostavke o svijetu koji vidimo ponekad stvarno jesu samo pretpostavke. Muzej iluzija ima preko 70 eksponata za protrljati oči u nevjerici! Kroz zabavne i atraktivne varke, naučit će vas mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te ćete moći bolje razumjeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razumije.



Ekipu Coolturista iznova je oduševio i jedan od najstarijih muzeja u Zagrebu – Tehnički muzej Nikola Tesla. Jedan od turistima najzanimljivijih odjela svakako je onaj transformacije energije, gdje ćete doživjeti da struja prolazi kroz vas, odnosno da svjetiljke počnu svijetliti u vašim rukama. Brojni pokusi, kao i život velikana Nikole Tesle, u muzeju su prikazani na vrlo interaktivan i fascinantan način, što ne prestaje oduševljavati posjetitelje svih dobnih skupina. Uz Teslu i njegove pokuse, turiste oduševi zbirka starih automobila i parnih strojeva, kao i rudnik unutar samog muzeja te uvijek mističan planetarij. Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla općeg je tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo pojedino područje tehnike. Osnovna djelatnost Tehničkog muzeja Nikola Tesla je prikupljanje, zaštita, čuvanje i prezentiranje materijalne i nematerijalne tehničke baštine javnosti. Tehnički muzej Nikola Tesla posebno je ponosan na činjenicu da je među najposjećenijim muzejima u Hrvatskoj.



Ekipa Cooulturista ovotjednog je gosta iz Jordana naučila pripremati zagorske štrukle. Jedna od najzanimljivijih stvari kad turistički istražujete neku novu zemlju je tečaj kuhanja lokalnih specijaliteta jer se na taj način jako dobro upoznajete s kulturom mjesta koje posjećujete. Stoga je ekipa Cooulturista pronašla idealno mjesto za turiste i one koji se žele tako osjećati za vrijeme kišnog dana u Zagrebu – tečaj kuhanja lokalnih specijaliteta u Kuhaoni. U novoj epizodi Coolturista pogledajte kako se gost iz Jordana snašao u pripremi zagorskih štrukli!



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju