Vukovar je jedan od onih gradova koji je geografski svakako okrenut svojoj rijeci, Dunavu.

Grad heroja ovaj vikend u epizodi Coolturista otkriva svoju odličnu turističku stranu. Vukovar je jedan od onih gradova koji je geografski svakako okrenut svojoj rijeci, Dunavu. Upravo zato, razgled grada i panorama grada s Dunava na brodu nešto je što se jednostavno ne propušta. Water Bus ili turistički brod koji vozi cijelu godinu, pruža svima koji nisu pristigli na kruzeru u Vukovar jedan od najljepših turističkih razgleda, onaj s Dunava. I po zimi brod se pretvara u toplu i ugodnu dnevnu sobu koja plovi i pruža jedan od nezaboravnih dočeka Nove Godine ili služi kao mjesto za konferencije, vjenčanja ili najčešće oblik turističke ture.

Nakon razgovora s vlasnicima, s kojima turisti plove, ekipa Coolturista saznala je zašto je uspjeh ovog turističkog pothvata za njih bio životni san. Na Dunavu u Vukovaru nakon svih godina rada, odricanja, teških vremena prognaništva, pa povratka, uspjeh se ostvario. Oduvijek su vjerovali da će biti poseban i drugačiji i od te vizije nisu odustajali, ma koliko ona nekad izgledala daleko. Nakon 1932. godine ovo je prvi turistički brod u Vukovaru na Dunavu. Možda nije toliko poznato, ali Vukovar je između dva svjetska rata bio veliko brodogradilište gdje se sagradilo više od 300 brodova, što putničkih što teretnih, a tada je Vukovar bio i povezan direktnom vezom s Bečom i Peštom, dakle povijest je zabilježio riječni turizam.

Nedaleko od arheološkog lokaliteta Vučedol, jedan je od najatraktivnijih muzeja istočne Europe. Od malene zamisli, nastala je jako velika priča. Star tek par godina, muzej niže nagradu za nagradom. Ne čudi to, jer se već tijekom izgradnje radilo na promociji lokacije kao svjetske senzacije, a muzej je brzo prepoznat kao vrhunski arhitektonski i muzeološki projekt. U nešto više od godinu dana rada muzeja, posjetilo ih je preko 80 tisuća posjetitelja. Dolaze iz Kanade, iz Amerike, Švicarske, Italije, svi su oduševljeni, svima prenose koliko je vučedolska kultura važna. Mnogo se radi i na uvođenju novih tehnologija kako bi muzej bio što pristupačniji i mladima. Tako su napravili posebnu aplikaciju koja svaki smartphone pretvara u digitalni vodič, a prvi je muzej u Hrvatskoj koji je napravio i virtualnu šetnju prostorom.

Muzej jako vjerno prikazuje kako su živjeli Vučedolci, kako su se hranili, lovili, pravili oruđe i posuđe i koliko su napredni zapravo bili. U prekrasnom Dvorcu obitelji Eltz, u samom centru grada Vukovara, nalazi se gradski muzej. Dvorac i obiteljska baština već su najvredniji eksponat, no šetnja vrlo atraktivnim i multidisciplinarnim muzejom, najbolji su način za upoznavanje potpune povijesti grada i svega što je u vezi njega važno. O Atraktivnosti muzeja svjedoči i prestižna nagrada koja mu je 2016. dodijeljena za najbolji muzej cijele Europe. Gradski muzej Vukovar osnovan je 1946. godine, a prvi stalni postav otvoren je 1948. godine zahvaljujući prvoj donaciji osnivača Vukovarca dr. Antuna Bauera. U vremenskom periodu do 1991. godine Muzej je imao četiri zasebna odjela u posebnim zgradama: Gradski muzej sa zavičajnim zbirkama u dvorcu Eltz, Zbirku Bauer i galerija umjetnina koja sadrži najcjelovitiju zbirku moderne hrvatske umjetnosti u zgradi Diližansne pošte, Memorijalni muzej posvećen nobelovcu Lavoslavu Ružički u njegovoj rodnoj kući i Muzej novije povijesti u Radničkom domu.

Emisiju "Coolturist" ne propustite gledati subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju