Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Coolturist donosi turističke minute s otoka Vira. Otkrijte neke poznate i manje poznate zanimljivosti otoka koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.



Kaštelina je jedna od najpoznatijih znamenitosti otoka Vira. Radi se o venecijanskoj utvrdi Kaštelina koja se nalazi na predjelu zvanom Kozjak. Tvrđava je, po svemu sudeći, izgrađena početkom 17. stoljeća. Mletačke vlasti su je izgradile u svrhu zaštite stanovništva Ninskog kraja i Vira od uskoka i napada Turaka koji u to doba nadiru prema ovom području. Dio je sačuvan do danas, a Kaštelina je danas i jedno od najromantičnijih turističkih točki otoka. Ljubitelje povijesti oduševit će grbovi koji su i danas sačuvani na pročelju Kašteline. To su grbovi venecijanskih obitelji generalnih providura za Dalmaciju koji su upravljali ovim krajem u to vrijeme. Na sjevernoj kuli nalazi se dijelom oštećeni krilati lav, simbol Republike Venecije.



Ekipa Coolturista istražila je i brojne Virske plaže i može se reći da je cijeli otok Vir poput jedne velike plaže, od onih gradskih do skrivenih i teže dostupnih autima. Jedna od popularnijih plaža i posebnijih na cijeloj našoj obali je plaža Duboka Draga. Svakako je jedna od najljepših prirodnih plaža otoka Vira. Smještena je izvan svakog naselja, a mještani i vikendaši ovu plažu nazivaju još drugim imenom "Crvena plaža" ili jednostavno "Crvene Stijene". Do plaže je moguće doći kopnom, ali najčešće se dolazi s morske strane. Ono što ovu plažu čini jedinstvenom su visoke crvene stijene, a osim toga plažu krase čisto more, bujna vegetacija niskog raslinja i strme stijene. Netaknuta priroda u kombinaciji s bajkovitim crvenim stijenama, kameno-pješčanom plažom i predivnim zalaskom sunca sigurno će Vas oduševiti i potaknuti na ponovni dolazak.

Da Vir postaje prava oaza za zaljubljenike u adrenalin i sportove na vodi dokazuje Alpe Adria Jet Ski tour, natjecanje u Jet Ski vožnjama koje je pravi morski spektakl, a ove je godine već peti put održano baš na Viru. Natjecanje na Vir dovede natjecatelje iz cijelog svijeta, a jet ski vožnje postaju sve popularnije i među turistima koji, osim u drugim adrenalinskim atrakcijama i u jet ski vožnjama, mogu uživati na Viru. Osim jet ski-a isprobajte i pravu adrenalinsku poslasticu, parasail.



Nema puno mjesta na otoku gdje se i danas mogu pojesti šporke lignje, specijalitet u kojem danas češće uživaju stanovnici Vira nego turisti. Ekipa Coolturista posjetila je konobu Kod Spavalice i donose priču o šprokim lignjama. Kakve su to lignje, koji je to već pomalo zaboravljen način pripreme i što vam sve treba želite li ih pripremiti kod kuće, doznajte u emisiji.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju