Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Coolturist donosi posebnu epizodu o najboljim dvorcima sjeverozapadne Hrvatske koji su idealni za vikend izlete. Osim povijesnih priča o dvorcima, Coolturist otkriva koji je najbolji za romantične trenutke i gdje ćete pronaći udrugu koja i danas svojom odjećom i plesom prezentira život na dvorcu. Saznajte u kojem dvorcu možete prespavati, u kojem se možete rekreirati, a u kojem dobro pojesti te kad ih sve možete posjetiti. 

Svjetski poznati časopisi dvorac Trakošćan redovito svrstaju na popis najljepših europskih dvoraca, tako da ne čudi da je upravo on jedan od najatraktivnijih hrvatskih dvoraca, a logično i najposjećeniji. Podignut u 13. stoljeću, na brdu od 250 metara nadmorske visine, danas jako dobro očuvan i obnovljen, u trenutku vas vraća u neka zaboravljena vremena i život na dvoru. Već izvana dvorac je fascinantan, a istraživanje soba i prostorija unutar dvorca iz prve će vam ruke dočarati kako je izgledao život na dvorcu prije nekoliko stoljeća. Prekrasna šuma i jezero kojima je dvorac okružen idealno su mjesto za uživanje u prirodi, bilo da se odlučite na dugu šetnju oko jezera, šetnju šumom ili možda pedaliranje po samom jezeru. Blizina Varaždina i Krapine, kao i neposredna blizina granice sa Slovenijom i geografski čine dvorac mjestom gdje se morate zaustaviti barem jednom i uživati u biseru sjeverozapadne Hrvatske.



Pogled na Veliki Tabor već na prvu djeluje baš kao bajka na dlanu. Nalazi se nedaleko od Desinića, a ime je dobio od naziva tabor kojim se označavao ratni logor, odnosno utvrđenja koja su podizana radi obrane od Turaka. Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasno srednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Gradila ga je plemićka obitelj Rattkay tijekom 16. stoljeća, a ostao je u njihovom posjedu sve do 1793. Najstariji dio kompleksa je središnja utvrda koja je imala stambenu i obrambenu funkciju. Uz dvorac se veže i nesretna ljubavna priča Veornike Desinićke, o kojoj ćete sve saznati u epizodi, a dvorac je prava poslastica za sve zaljubljenike u povijest i umjetnost. Naime, osim povijesnih ostatka koje možete istražiti u muzeju unutar dvorca, bogata je i izložba suvremenih hrvatskih umjetnika, pa je tako dvorac pun zanimljivih slika i skulptura.



Svakako najromantičniji od svih dvoraca, a kako vlasnici ističu u njemu vrijeme stoji i nitko ne stari – s obzirom na to da se Dvorac Bežanec nalazi se u mjestu Valentinovo, pokraj Pregrade, kod njih dan zaljubljenih traje 365 dana u godini, pa ne čudi da je i najpopularniji za sve one koji žele doživjeti romantiku u dvorcu. Izgrađen je s prijelaza iz 17. u 18. stoljeće kao jednokratna četverokrilna građevina s unutrašnjim dvorištem, isprva u baroknom stilu, a 1830-ih je obnovljen u stilu klasicizma. Bežanec je bio vlasništvo nekoliko obitelji, a najpoznatiji su bili grofovi Keglević, barun Kollenbach, barun Schlaum-Linden te barun Ottenfels-Gschwind, podrijetlom iz Koruške. Uz spomenute velikaše, uz ovaj dvorac bio je vezan i Franjo Ksaver te Josipa Ottenfels, koja je stalno nešto dograđivala na dvorcu i oko njega, da bi nakon njezine smrti u dvorcu ostao veći broj perzijskih sagova, slika i pokućstva. Danas dvorac zaljubljeni parovi iz cijelog svijeta biraju kao idealno mjesto za romantična vjenčanja, pa je tako i unutrašnjost dvorca prilagođena slavlju lijepih trenutaka, ali i onih koji žele poslovne sastanke obavljati kao nekad plemići.



Dvorac koji je kasno barokna grofovska rezidencija, dobio je svoj današnji oblik sredinom 18. stoljeća nakon što je imanje obitelji Keglević, opisano već u oporuci 1620. godine, prešlo u vlasništvo obitelji Sermage. Godine 2002. dvorac je kupio dr. sc. Janko Mršić Flögel u namjeri da zajedno s obitelji spriječi propast dvorca i da mu vrati život kakav zaslužuje. Obitelj danas živi u dvorcu i svakodnevno ugošćuje sve one koje zanima bogata unutrašnjost dvorca, i nekadašnji život na dvoru. Osebujna znanstvenica koja danas živi na dvorcu za nas je svirala klavir, na kojem se i danas održavaju mnogobrojni koncerti unutar dvorca, te kroz priču uvodi u sve tajne prostorije dvorca, a podijelila je i zanimljivu povijesnu priču dvorca koji ne želite propustiti posjetiti. Nevjerojatno bogata zbirka slika, umjetnina i namještaja iz davnih vremena atraktivna je i za snimanje brojnih hrvatskih filmova koji su u njemu pronašli dom.

Dvorac svojom arhitekturom, obnovljenim interijerom i višestoljetnim muzejskim inventarom i danas svjedoči povijesni kontinuitet duboko ukorijenjene povezanosti hrvatske i europske kulture te čuva spomen na poduzetne, vrhunski obrazovane i kreativne domoljube koji su stvarali hrvatsku i europsku povijest.



Raskošni dvorac Gjalski jedan je od rijetkih dvoraca u kojem možete spavati, pojesti i doživjeti na taj način život na dvorcu. Rodno je mjesto poznatog hrvatskog pisca s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, Ksavera Šandora Gjalskog. Upravo po obitelji Gjalski dvorac je i dobio ime. Dvorac Gjalski smješten je u Gredicama Zabočkim, u središtu Hrvatskog zagorja. Osim što je ekipa Coolturista detaljno istražila dvorac i oduševila se fotografijama koje su izložene, a razvijao ih je upravo sam Ksaver Šandor Gjalski i pričaju priču o njegovom životu i obitelji, ekipa je provjerila i kakva hrana se kuha na dvorcu te zavirila u dvorsku kuhinju i isprobala njihove najbolje specijalitete. Provjerite što je to zagorska sablja i kako se priprema.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju