Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

 Coolturist donosi priče iz šarmantnog Vodnjana. Ne propustite turističke minute iz lijepog istarskog gradića koji je prava turistička poslastica i saznajte zašto je to grad s puno palača, kakve su to mumije odnosno sveta tijela po kojima je jedinstven u cijelom svijetu, koje su plaže najbolje u blizini te što se dobro jede i zašto se pljukanci zovu pljukanci. Coolturist otkriva i kakvo vino imaju samo oni te zašto bi Vodnjan trebao biti na popisu vaših idućih izleta.



Istarski kažun ili najpoznatiji istarski suvenir ima posebnu vezu s Vodnjanom. Osim što ih u okolici Vodnjana ima najviše, ove nevjerojatne kućice u Vodnjanu imaju i svoj park. Kažun je zapravo kružna kamena kućica sa stožastim krovom i malenim vratima, napravljena od kamena. Nekad su služili kao skloništa za pastire i poljodjelce koji su cijeli dan radili na otvorenom kako bi prehranili obitelji. Njihova unutrašnjost hladila je od ljetnih žega, ali i bila zaklon od pljuskova i nevremena. Danas naravno nemaju više tu svrhu, ali imaju odličnu turističku svrhu jer nema turista koji nije oduševljen kažunima i njihovom izradom. Kažuni su građeni isključivo od kamena i samo kamena, u gradnji se ne koristi nikakav vezivni materijal pa se oblik gradnje zove suhozid. Park kažuna u Vodnjanu, gradu kažuna, je muzej na otvorenom koji čuva uspomenu na prastaru mediteransku arhitekturu. U parku svaki posjetitelj može saznati sve o njihovoj gradnji ili se čak i okušati u gradnji dijela kažuna. Grad Vodnjan svake godine u svibnju organizira predavanja o kažunima nakon čega slijedi i praktičan dio – obnova jednog od kažuna ili suhozida Vodnjanštine. Projekt je nazvan “Moj kažun – la mia casita”.



Corpi Santi u Vodnjanu najtajanstvenije su mumije Europe. U vodnjanskoj se Župnoj crkvi čuva 370 relikvija 250 različitih svetaca. Uz trn s Isusove krune, česticu Kristova križa i mnoge druge, posebnu pozornost privlače neraspadnuta, posve očuvana tijela ili dijelovi tijela sv. Sebastiana, sv. Barbare, sv. Marije Egipatske, sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Bursa. Dijelovi i čitava tijela u župnoj crkvi sv. Blaža leže stoljećima, a nisu balzamirani niti hermetički zatvoreni što predstavlja pravu zagonetku za znanstvenike. No to nije jedina zagonetka. Prema narodnoj predaji, neraspadnuta tijela svetaca imaju čudesnu moć ozdravljenja. Crkvu sv. Blaža posjećuju ljudi iz cijelog svijeta. Relikvije su u Vodnjan stigle 1818. godine iz Venecije zbog straha od Francuza.



Istru svi poznaju kao mjesto odlične hrane i gastro meku Hrvatske. U Vodnjanu je majstorica vodnjanske kuhinje pripremala njihove tradicionalne pljukance s boškarinom. Boškarin, istarsko govedo, poznati je specijalitet, a najbolje se slaže uz domaće istarske pljukance, tjesteninu specifičnog izgleda, imena i načina pripreme. Zašto se zovu pljukanci i koje su tajne za pripremu najboljih, otkrijte u emisiji Coolturist.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju