Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

U ovotjednoj specijal epizodi, Coolturist vam donosi ideje za vikend izlet po zagrebačkoj županiji i donosi duh nekih starijih vremena kad se na izlete kretalo u Fiću, s košarom punom namirnica s Dolca. U gastro minutama gost je bio uvijek zabavan Drele, koji je za gošću iz Kine pripremio nezaobilazan roštilj kad su u pitanju izleti u prirodu. Putujući od lokacije do lokacije, ekipa Coolturista pronašla je zanimljiva mjesta za piknike i zajedno s Fićom između Samobora i Zaprešića prešla Savu na staroj drvenoj skeli koja i danas redovno skraćuje put između ta dva grada. Rudnik Sv. Barbara, Etno kuća pod Okićem te Mlin i mlinarova iža samo su neke od posjećenih lokacija u ovotjednoj emisiji.



Rudnik sveta Barbara jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Nalazi se u mjestu Rude, pet kilometara jugozapadno od Samobora. Nekada je kroz cijelo mjesto bila razvedena mreža rudarskih rovova, no danas je za posjetitelje obnovljeno 350 metara rovova umjetnim spajanjem rovova Sveto Trojstvo i Kokel. Svojevrsno zlatno doba rudnik u Rudama doživljava u 16. stoljeću kada je proizvodnja bakra bila dvostruko veća od cjelokupne proizvodnje bakra u Engleskoj i četverostruko veća od one u Norveškoj. Tijekom 20. st. provedena su mnoga istraživanja čiji je cilj bio ponovno oživljavanje rudarstva u Rudama, no ona su pokazala da bakrene i željezne rude nema u količinama koje bi bile ekonomične za iskapanje. Od tada rudarenje kao način života u Rudama zamire.



Etno kuća pod Okićem smještena je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i svega dvadesetak kilometara jugozapadno od Zagreba. U samom podnožju staroga grada Okića i na granici parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje posjetiteljima nudi poseban ugođaj u autentičnom ambijentu seoskog domaćinstva okićkog kraja. Etno kuća zamišljena je kao zavičajna zbirka dijela kulturne baštine podokićkog kraja. Svojom građom i izloženim predmetima govori o kulturi življenja prošlih desetljeća. Izloženi predmeti smješteni su u tri prostorije i podrumu: gank, kujna, hiža i pelnica. U dvorištu oko kuće na prikladan način smještena su oruđa i ostala pomagala gospodarskog života sela.



Na području Jastrebarskog, kraja bogatog vodom, nekada je radilo mnogo mlinova. Zanimanje mlinara bilo je časno, a mlinovi su bili važna karika seoskog života. Do danas su ostali očuvani tek neki od njih, no u Etno udruzi Sveta Jana, svjesni koliki je njihov značaj bio u prošlosti, obnovili su jednog od njih. Godrijanov mlin na potoku Draga u Dragi Svetojanskoj izgrađen je oko 1890., a obnovljen 2007. godine. Taj mlin bio je uništen u poplavama pa od 1927. nije radio. Danas uz pomoć izvorske vode i mlinskog kamena melje žitarice kao što se to i nekad radilo. Mlinovi su nekad bili mjesta okupljanja ljudi, mjesta druženja i raznih događanja. Za domaćine i vlasnike, mlinovi su bili “kruh obitelji”. Uz mlin u Dragi Svetojanskoj od travnja 2009. godine stoji još jedno vrijedno kulturno remek djelo, Mlinareva iža. Sagrađena uz mlin na potoku Draga neprocijenjivo je bogatstvo koje podsjeća na prošlost, na to kako se ovdje nekada živjelo. Mlinareva iža je originalna mlinareva kuća u kakvoj je nekada živjela mlinareva obitelj.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju