Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

U ovotjednoj epizodi ekipa Coolturista donosi detalje i zanimljivosti iz Požeško-slavonske županije. Saznajte zašto je cikloturizam postao potpuni hit te zašto su upravo bicikli najbolji način za turističko istraživanje u cijeloj županiji. Koji su najbolji turistički aduti nekad Panonskog mora, a danas prekrasne zlatne doline, te zašto su Slavonci najbolji domaćini.

Jedna od planina u Slavoniji je Papuk, najljepša prema mišljenju mnogih planinara koji redovito uživaju u preko 200 km uređenih planinarskih staza. Od 23. travnja 1999. Papuk je zaštićen kao Park prirode zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine. Godine 2007. Papuk je kao prvo takvo područje u Hrvatskoj dobio status geoparka. Čarobne šume, jezero, slap, biciklističke staze i još puno drugih doživljaja – Papuk je s razlogom oborio sve rekorde posjećenosti ove godine.



Kamere Coolturista zavirile su u omiljeni podrum vinoljubaca, Kutjevački podrum. Dozvolili su snimanje strogo čuvane arhive vina iz 40-ih godina prošlog stoljeća. Kutjevački podrum postoji i djeluje od davne 1232. godine i najbolji je svjedok bogate tradicije vinogradarstva i podrumarstva na ovome prostoru. Kutjevo i poznati kutjevački podrum danas je jedno od najjačih vinskih središta u Hrvatskoj.



Ekipa Coolturista posjetila je i mjesto gdje je kovana prva hrvatska kuna, odnosno Banovac. Muzej u Pakracu i danas će pružiti duh starih vremena, pa tako svaki posjetitelj ima priliku iskovati svoju kunu, odnosno Banovac. Banovac je inače naziv za prvi hrvatski novac kovan u Pakracu i Zagrebu otprilike u razdoblju od 1235. do 1384. godine. Godine 1256. Pakrac je imao povlasticu kovanja novca, a smatra se da je to ujedno prva kovnica novca u Hrvata. MONETA REGIS P(ro) SCLAVONIA, naš banovac, srebrni je novac na kojemu se na prednjoj strani nalazi kuna u trku, a na naličju patrijarhalni (dvostruki) križ s dvjema okrunjenim glavama. Bio je najljepša i najcjenjenija od svih hrvatskih kovanica te prihvaćen kao stabilno platežno sredstvo i izvan područja za koje je prvobitno namijenjen.

Vrhunska vina i odlična hrana nadaleko su poznati kao aduti Slavonije, a ono što Slavonce čini specifičnim domaćinima je činjenica da se doslovno natječu tko će vas više i bolje hraniti. Ekipa Coolturista uživala je u slavonskim delicijama i donosi vam informacije o odličnim mjestima za kulen, ribu, juhu, vinogradarski ćevap, deserte, pa čak i mast na kruhu.



Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju