Politički analitičar i profesor s Fakulteta političkih znanosti u zagrebu, Tihomir Cipek, gostujući u Dnevniku Nove TV vrlo je jasno razlučio tko je tko u novoj, Narodnoj koaliciji, ali i zašto je SDP odlučio ne ići sam na izbore.

1. Profesore, hoće li birači razumjeti koaliciju u kojoj ima socijal-demokrata, liberala, konzervativaca?

To ćemo vidjeti iz njihovih rezultata. Meni se čini da to ovisi o tome kako će koalicija komunicirati. Dakle SDP bi trebao inzistirati na tome da su oni vodili jednu kakvu-takvu Vladu, koja je ipak funkcionirala, a ova Vlada je pala. HNS, stranka pristojnog građanstva, koja se razumije u poduzetništvo, u biznis, a HSS, daje taj povijesni hrvatski legitimitet, jer se radi o jednoj od najstarijih hrvatskih političkih stranaka, koja se razumije u poljoprivredu. Dakle to će biti komunikacijska strategija i vidjet ćemo koliko će to birači prihvatiti. U svakom slučaju, SDP i koalicijski partneri idu prema centru i igraju bijelim figurama. To je važno.

 

2. Može li se reći - tko je u ovoj koaliciji zapravo najbolje prošao, a tko najgore?

Pa HSS je u svakom slučaju dobio dosta potencijalnih mjesta u parlamentu i dobio je konačno jedan jasan resor. Dakle, znamo da je to Ministarstvo poljoprivrede i ima pravo da konačno ostvari svoj politički program, da to pokušaju, ako dobiju na izborima. Mislim da su oni tu dosta dobro prošli. Onda je tu HNS, a uvijek oni koji sastavljaju koaliciju najlošije prođu, a to je SDP.

 

3. Zašto SDP ne izlazi samostalno, već poklanja mandate strankama koje imaju 2 i manje posto?

Dva su razloga, prvo je ovaj simbolički razlog koji sam spomenuo, da SDP želi otići prema centru i tu jednu osudu da je nenarodna stranka maknuti sa sebe i to će ovom koalicijom dobrim dijelom uspjeti. Drugi razlog, rekao bih još važniji, jest to da nema političke hrabrosti, jer ovaj izborni sustav pripisuje sve propale glasove u pravilu stranci koja je dobila relativnu većinu, a sva istraživanja pokazuju da bi to bio SDP. Dakle, ako HNS, HSS i neke druge male stranke sudjeluju na izborima i ne prođu izborni prag, ti se glasovi pripisuju prvo relativnom pobjedniku pa onda drugoj stranci, a relativni pobjednik bi prema anketama trebao biti SDP. Kažem, s jedne strane oni imaju simboličku potrebu da sebe proglase narodnom strankom, a s druge političku kalkulaciju i ne usude se ići sami.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju