Djeca u Hrvatskoj samo do pete godine prime 18 različitih cjepiva. Oni koji cijepljenje dovode u pitanje žele veću odgovornost države, a s time se slažu i stručnjaci.

 Alma Demirović je liječnica, specijalistica patologije. Njezinoj šestogodišnjoj kćeri početkom lipnja ove godine počela je jako opadati kosa. Osim kose, otpale su trepavice, obrve, čak i neki nokti.

"Napravili smo jako široku obradu, puno vađenja krvi i neizvjesnosti jer ja tada nisam znala s kakvom se dijagnozom nosi", govori Alma.

Alopecija, i to njezin najteži oblik, pretvorila je njihov život u bitku, koju su prije svega morali staviti pod kontrolu pa potom tražiti odgovore, pomoć.

Jedna od brojnih pretraga bila je pretraga na nuspojave cjepiva. Almi to nije izgledalo kao mogući uzrok, no sjetila se da joj je kći cijepljena dva tjedna prije nego što je primijetila pojačano opadanje kose, što je bilo čudno.

Obratila se svim relevantnim institucijama, kolegama liječnicima. Sve kako bi saznala što je dovelo do ovog stanja i je li autoimuna bolest njezine djevojčice povezana s cjepivom.

"Mogu biti potaknuti bilo kakvim stimulansom, infekcija, stres, pa samim time ne bih isključio mogućnost da je to izazvalo cjepivo. To ne znači da je cjepivo urok, ali vrlo lako može biti okidač", govori dr. Kaić.

U hrvatskoj agenciji za lijekove koja daje odobrenja za uvoz cjepiva tvrde da su primili prijavu. Kažu da je ovo jedini slučaj koji su dosad imali s ovakvim posljedicama.

"Pokrenuli smo cijelu proceduru da vidimo radi li se o nekom potencijalno sigurnosnom signalu. Nismo još završili samu procjenu, no vjerujem da će to biti brzo. Ako bude bilo potrebe, o tome ćemo izvijestiti i javnost", govori dr. Krinić.

Prije šest mjeseci u Zagrebu i Splitu održan je i prosvjed roditelja koji traže slobodu izbora oko cijepljenja.
"Zatražit ćemo od zakonodavca da obvezu cijepljenja preformulira u preporuku", govori Iva Pucelj iz Građanske inicijative za slobodu izbora.

O tome ne govore samo laici već i liječnici.

"Slobodan izbor u ovoj je situaciji nužno zlo. Dok se struka ne dogovori oko jasnih i racionalnih preporuka, mislim da treba omogućiti roditeljima koji stvarno smatraju da ne treba cijepiti, da im se to omogući", smatra dr. Lidija Gajski, specijalistica interne medicine.

Koliko god brojevi govorili u korist cijepljenja, tema je ovo zbog koje niti jedan roditelj ne diše mirno. Dogodi se nešto ovako i digne se panika. U pitanju su djeca. Zdrava djeca koju prema zakonu cijepimo od čitavog niza bolesti.

Zašto se sve češće govori protiv cijepljenja, oni koji se time bave, ne razumiju.

"Objektivno razloga ne vidim, jer nema većih nuspojava kao što je bilo prije, čak su manja", smatra dr. Kaić.
U Italiji je zabilježen slučaj koji je završio na ustavnom sudu koji je morao interevenirati uvođenjem obveze.

Naime, zbog pada cijepljenja pojavila se epidemija ospica. Tisuće djece samo u proteklih godinu dana zaraženo je tom bolešću u Europi. U Njemačkoj, Portugalu i Italiji bilo je smrtnih slučjaveva, a ponajviše u Rumunjskoj – njih 31. U svim zemljama pao je broj cijepljene djece. U Hrvatskoj je taj broj još uvijek iznad 90 posto.

Upravo takvi podaci dovoljan su razlog, tvrde epidemiolozi, da se stane na kraj pričama o upitnosti cjepiva.
"Svjesni smo mi svi koji se time bavimo da ima nuspojava i da se mogu dogoditi. Ali to je cijena koju plaćamo da nemamo silan pobol i smrtnosti koji se sprječavaju cijepljenjem", govori dr. Kaić.

Svi liječnici tvrde da 100-postotna garancija ne postoji. Neka cjepiva za bolesti protiv koje se cijepimo ne samo da imaju nuspojave već znaju imati i puno ozbiljnije posljedice.

"Neka su cjepiva po samom svojstvu u malom postotku izazivala nuspojave kao što je dječja paraliza. Istina da se događa jedan na 300.000 cijepljenih, ali se događa", govori dr. Kaić.

Sve ovo ne bi možda ni bilo tema da postoji izbor. Cijepljenje je zakonska obveza, koja roditelje ne samo obvezuje već i kažnjava s 2000 kuna ako ne cijepe dijete.

"Dobili smo od Centra upozorenje ako još jedanput ponovimo taj isti čin, odbijanje cjepiva, da postoji mogućnost da nam oduzmu skrb nad djecom i da bismo nakon tog dobili ovaj poziv o kaznenom djelu povrede prava djeteta", govori otac Mario Benić.

Ova je obitelj to odbila jer je dijete svaki put, kako kažu, nakon cijepljenja završilo na bolničkom liječenju.
"I dalje smatram da je korist od cijepljenja veća od štete. Ali jednom kad se desi, onda se nađete pred zidom, jer nemate odgovornu osobu koja bi vam pomogla da se nosite s posljedicom toga", govori Alma.

Ona će liječenje svojeg djeteta morati povjeriti najvjerojatnije strancima, o vlastitom trošku, jer u Hrvatskoj ne postoje fondovi za odštete.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju