John Wayne. kralj vesterna, osmislio je termin 'Veliko R'. Znate li što je to?

Većini poznat po svojoj kaubojskoj personi, John Wayne imao bi danas 111 godina. No, iza ove persone krije se mnogo više od slavnog Dukea, kako su ga zvali, te mnogo više od lika koji se volio šepuriti u svom stilu.

1. Surferska nesreća promijenila mu je karijeru.

Da, dobro ste pročitali – John Wayne bio je surfer i da se nije u tolikoj mjeri time bavio, ne bi postao legenda kakvom ga znamo danas. Nakon ozbiljne ozljede ramena Wayne je izgubio mjesto u sveučilišnoj nogometnog momčadi. Uz to, izgubio je stipendiju koju mu je sveučilište zbog tog sporta davalo. Kako nije mogao plaćati studij, Duke je, tada imena Marion Morrison našao posao u studiju Fox. Nije prošlo dugo vrermena da tamošnji zaposleni shvate kako mu je mjesto ispred kamere, a ne iza nje.

2. Njegov nadimak ima prilično iznenađujuće porijeklo

Marion Morrison nikad nije volio prilično 'ženskast' prizvuk svog imena. Često su ga zbog toga znali zadirkivati te je kako bi se protiv toga obranio, sam sebi dao nadimak Duke. Ovo ime došlo je od njegovog ljubljenog obiteljskog terijera . No, kako mu je karijera u filmskoj industriji cvjetala, stručnjaci su odlučili kako Duke Morrison nije dovoljno zvučno ime za glavnog glumca te je tako nastalo slavno ime John Wayne.

3. Fanatični je igrač šaha

Oni koji su ga osobno poznavali, bili su upoznati s njegovom žestokom zagriženošću za šah. Često je donosio malu ploču za šah na filmski set i igrao ga u pauzama između scena. Kada je pratio svoju ženu Pilar Pallete na teniskim turnirima za njega je uvijek bila pripremana prikolica s ppićem i neizbježnim šahom. Često je igrao protiv svojih obožavatelja, ali i ponekih slavnih osoba tog doba – neke od njih su Marlene Dietrich, Rock Hudson i Robert Mitchum.



3. Skovao je termin 'THE BIG C.' odnosno 'Veliko R'

Ako kažete kako poznajete nekoga tko se bori s 'Velikim R' ovih dana, svi odmah znaju om čemu govorite. No, o ovom pojmu nitko nije govorio dok mu Wayne nije nadjenuo ime kako bi to učinio manje strašnim. Wayne je bio zabrinut kako ga u Hollywoodu neće htjeti zaposliti ako se sazna da ima rak pluća. 1960-ih sazvao je konferenciju za novinare nedugo nakon operacije pluća na kojoj mu je uklonjena polovica pluća. 'rekli su mi da zatajim od javnosti svoju operaciju da očuvam 'sliku'. No, nije li to dobra slika? John Wayne pobijedio rak? Naravno da jest, polizao sam Veliki R'.
Njegova kći, Aissa Wayne nekoliko godina kasnije rekla ke kako je na toj konferenciji njen otac prvi i posljednji puta izgovorio riječ 'rak' čak i kada se uzme u obzir njegov drugi rak, rak želuca, kojeg je dobio 15 godina kasnije. Nažalost, Wayne je bitku s 'Velikim R' izgubio i umro u 72 godini.
 

Vestern 'Chisum' ne propustite pogledati u subotu u popodnevnom terminu na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju