''Nemojte odustajati od svoje vizije i svog sna''

 U ovotjednoj emisiji ''Startaj Hrvatska'' gledatelji su imali prilike vidjeti kako poduzetništvo ima svojih uspona i padova i kako su se za njega ipak odlučili Josip i Ivan Perković koji proizvode kozje sireve. Naime, koze su u njihovoj obitelji bile prisutne još od kad su bili djeca. Kada se Josip u djetinjstvu razbolio, liječnik je njegovom ocu savjetovao da mu da piti svježeg kozjeg mlijeka. Kupnja koze Bijelke bila je samo početak za širenje stada koza koje su uskoro imali.

Kao student ekonomije Josip je napisao projekt i prijavio ga za novac iz fondova Europske unije koji im je odobren. No, njihovu sreću uskoro prekida velika tragedija. U ljeto 2006. godine najmlađi brat, Krešimir Perković stradao je u prometnoj nesreći. Vozio je bicikl i na njega je naletio auto. ''Sve je stalo'', kaže Josip. ''Teško je opisati taj osjećaj. On i ja smo bili kao sijamski blizanci'', rekao je Ivan.

Majka i otac su se posvetili Krešimiru koji se nalazi u stanju budne kome, a teret proizvodnje bio je isključivo na Ivanu. Bilo je ljudi, kaže Ivan, koji su mu pomagali. Nakon kratkog rada u inozemstvu kako bi pomogao obitelji, Josip se vraća u Retkovce. Briga je previše, pa su odlučili da će prodati koze. ''Odlučili smo smanjiti stado sa 120, na 40 koza, što je bilo tek toliko da budemo na pozitivnoj nuli'', rekao je Josip.

Tijekom sljedećih osam godina, obitelj se proširila, Ivan se ženi te uskoro stižu i djeca. Josipovim povratkom iz Irske u jeku korona pandemije, otvorile su se nove mogućnosti. Ivan i Josip shvatili su da imaju zajedničku poslovnu viziju, a to je ponovno pokrenuti proizvodnju sira na vlastitom imanju. ''Naš sir nije industrijska proizvodnja. Naš sir je receptura naših baka i djedova, gdje se svi okusi i mirisi osjete u njemu i vraćaju u djetinjstvo'', rekao je Ivan.

Kozji sirevi Perković rezultat su bratske ljubavi i sloge, ali i višegodišnjeg iskustva u radu sa životinjama i primijenjenog znanja u poljoprivredi. Kako bi davale kvalitetno mlijeko od kojih se proizvodi sir, Perkovići ne štede na posebno bogatoj i kvalitetnoj hrani koju sami proizvode. Kozji sir obiluje bjelančevinama i prirodno je bogat kalcijem koji je ključan za zdravlje kostiju, no njegova je posebnost što ga mogu konzumirati i ljubitelji mliječnih proizvoda koji su intolerantni na laktozu jer su masne globule u kozjem mlijeku puno manje, zbog čega se ono puno lakše probavlja. Od davnina se vjeruje da je kozje mlijeko blagotvorno kod ublažavanja simptoma astme i bronhitisa. Osim ručno rađenog polutvrdog natur kozjeg sira nastale i druge dvije jednako kvalitetne vrste: sir s vlascem i dimljeni sir. Posebno je važno naglasiti da se na imanju Perkovića u uzgoju i proizvodnji ne oslanjaju na antibiotike i hormone za povećanje mliječnosti, već rade po principu organske proizvodnje.

Kako bi takav proizvod mogao biti plasiran na tržište, potrebno je ispuniti određene uvijete. Nakon audicije na kojoj je sireve predstavio Josip, uslijedio je posjet SPAR-ovih stručnjaka za kontrolu kvalitete, proizvodnom pogonu u Retkovcima. ''U tih šest sati koje su bile s nama, bile su baš detaljne'', rekao je Josip o inspekciji. Imali su najveći broj nesukladnosti, od svih poduzetnika, koje su morali ispraviti za dva tjedna.

Na razgovoru s Helmutom Fenzlom, predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska, on im je kazao: ''Vi ste u kompletu jako rizičan proizvođač. Prodaja koju ste imali do sada je daleko od onoga što treba da bi bili dobavljač velikog trgovačkog lanca. Moramo s vama jako puno raditi da bi vas postavili na noge. Imate dobar proizvod i na vama je da dokažete da složna braća kuću grade'', rekao je g. Fenzl koji im je priopćio da su ušli u projekt ''Startaj Hrvatska''.

''Biti mali OPG i uspjeti doći na police velikog trgovačkog lanca je uspjeh koji me ostavlja bez riječi'', rekao je Josip. Koliko će SPAR naručiti od njih priopćila im je Žana Lovrić, direktorica nabave i prehrane &NF1 SPAR Hrvatska: ''Vaš OPG je u posljednjih pola godine doživio jako velike promjene, zahvaljujući vašem angažmanu i radu naših stručnjaka. Puno ste naučili i jako smo ponosni na vas. SPAR podržava proizvode hrvatskog sela i znamo da iza tih proizvoda stoji veliki trud i rad. Došlo je vrijeme za brojke. SPAR će od vas naručiti 1000 komada polutvrdog kozjeg sira, od svake vrste, što je ukupno 3.000 komada vašeg proizvoda s dodatkom paprike, natur i dimljenog kozjeg sira''.

Presretna braća Perković napustili su SPAR-ovo centralno skladište i prionuli na izradu sireva kako bi mogli ispuniti narudžbu. ''Što god da imate nemojte odustajati od svoje vizije i svog sna'', poručio je za kraj Ivan malim poduzetnicima.

Ne propustite novu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju na Novoj TV, a proizvode svih osam kandidata potražite već danas u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju