U Izbornim razgovorima Mislava Bage za Dnevnik Nove TV našao se predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

1. Gospodine Miletić, dobra vam večer!

Dobra večer!

 

2. U Istri ili IDS-u ponajprije stalno govorite 'više dajemo u Zagreb, a Zagreb nama daje puno manje kad nam vraća te kune'. Možete li nam objasniti koliko vi to dajete Zagrebu, a koliko Zagreb vraća Istri?

Pa to je izračunao Institut za javne financije. Mi godišnje preko 800 milijuna kuna više uplatimo u državni proračun nego što se to nama vraća. Dakle ono što držimo da bi se Hrvatska trebala decentralizirati, da bi se ovlasti i financijska sredstva trebala spustiti lokalnim zajednicama, one koje su najbliže svojim građanima.

 

3. Koje ovlasti vi onda tražite za sebe, iz županija?

Pa ima niz odluka...

 

4. Konkretno!

Upravljanje državnom zemljom. Vidjeli smo da je država trom, loš gospodar imovine koja zjapi prazna umjesto da se ona vrati u funkciju. Možemo pričati o bivšim vojnim zonama, poljoprivrednom zemljištu, šumskom zemljištu i tako dalje.

 

5. Koliko novaca onda tražite da vam Zagreb više vraća?

Zagreb nema novaca, mi to razumijemo.

 

6. Govorimo o Hrvatskoj.

Upravo tako, govorimo o Hrvatskoj. Nama je jasno da je državni proračun prenapregnut. Ali ono što inzistiramo, da se spuste ovlasti, da se daju alati kako bi lokalna zajednica mogla efikasnije time upravljati, kako bi se omogućila nova radna mjesta, kako bi se potaknulo gospodarstvo. Imali bi u konačnici širu bazu i na taj način bi mogli smanjiti i poreznu presiju, kako na gospodarstvo, tako i na građane.


7. Bi li vam pomogao porez na nekretnine o kojem se priča jer bi on išao jedinicama lokalne samouprave?

Ja držim da to sad nije vrijeme, nismo spremni na to. Mi smo specifična država, znamo kako su teško naši građani stekli imovinu i držim da je postojeći sustav komunalne naknade ispravan.

 

8. Znači to jedno vrijeme neće proći što se IDS-a tiče?

Što se nas tiče ne.

 

9. Decentralizacija, treba li Hrvatska biti podijeljena u 5 ili 7 regija, zalažete li se vi za to?

Mi se zalažemo za jake regije, držimo da u postojećem sustavu...

 

10. ...ali ukinuti županije?

...da postojeći sustav nije efikasan. Ima previše županija, ali najprije se moramo dogovoriti koji su to kriteriji. Ekonomska samoodrživost, ali treba sigurno razmotriti i povijesne aspekte, kulturološke, znamo da u Istri postoji izuzetno jak regionalni identitet.

 

11. Što znači, možemo imati manji broj županija, ali nikako Istra ne može biti nego samo zasebna regija?

Istra po svim kriterijima i je samo zasebna regija. To su prepoznali i izvan Hrvatske, proglašeni smo za najbolju maslinarsku regiju na svijetu.

 

12. Uglavnom idete nakon izbora prvo Narodnoj koaliciji, može li se dogoditi nakon ovih izbora da date šansu HDZ-u i Andreju Plenkoviću?

Mi s desnicom nećemo koalirati. Da, nama je prihvatljiv liberalni lijevi centar. Međutim, nitko nema bjanko potpis IDS-a, najprije se moramo dogovoriti oko konkretnih politika, jedna od njih je sigurno najznačajnija politika decentralizacije i konkretnih projekata poput bolnice u Rijeci, Puli, sveučilišnog kampusa, ipsilona i da ne nabrajam dalje.

 

13. Mislite li da Andrej Plenković ne nudi nešto drugo da bi mogao IDS s njim ići?

Jedan čovjek sigurno ne mijenja cijelu stranku. Mogli smo vidjeti što se u ovoj postojećoj vladi MOST-a i HDZ-a desilo, gdje je narušen ugled Hrvatske u svijetu, gdje se dešava jedno nacionalističko divljanje i takve vrijednosti nama nisu prihvatljive.

 

14. Zašto ako postanete ili imate šansu da formirate vladu ne napustite mjesto gradonačelnika i odete u vladu? Mislim da bi tako više napravili i za IDS i za tu koaliciju.

Prije svega moramo se dogovoriti oko politika i oko projekata, a nakon toga možemo pričati o eventualnim kadrovima.

 

15. Ali kod vas se sve uvijek svodi na to da ako pobijedi lijeva koalicija, IDS ima turizam.

Ne.

 

16. Skoro turizam, osim Ivana Jakovčića koji je vodio europske poslove, ali od tada turizam kao da je bio vaš. Zašto IDS ne bi mogao dobiti neke druge resore, a ne turizam?

Mi ne pričamo o foteljama i funkcijama, najprije želimo pričati o programima, politikama i projektima, a sigurno da unutar IDS-a ako ćemo gledati, pa Istra je danas najrazvijenija hrvatska regija. Prema tome vjerujem da možemo puno toga reći i oko regionalnog razvovija pa ako hoćete i oko poljoprivrede. Zašto naši poljoprivrednici jesu uspješni, među najuspješnijima u svijetu u pojedinim djelatnostima, zašto to ne bi moglo biti u cijeloj Hrvatskoj?

 

17. Znači može se dogoditi da primjerice u novoj konstelaciji snaga lijeve koalicije IDS ne traži ministarstvo turizma?

Mi ne tražimo niti jedno ministarstvo.

 

18. Ali uvijek dobijete.

Mi tražimo konkretnu politiku decentralizacije, konkretne projekte za naše građane, Istra je jaka, može biti još jača i još brža lokomotiva koja će vući Hrvatsku unaprijed. Kad govorimo o resorima, to je sporedno, o tome može pričati i dati svoj obol, međutim to nama sigurno nije prioritet.

 

19. Vaša procjena ovih izbora, u kojem smjeru će ona ići, hoće li se baviti programima ili će završiti na ideološkom polju?

Nažalost previše se bavimo ideologijom, no nije to ni čudno. Očito da se u ovom trenutku niti jedna od većih stranaka ne želi previše baviti svjetonazorskim pitanjima, neke stvari se stavljaju po strani. Mislim da smo mi vrlo konkretno i jasno osudili ono što je loše za ovu zemlju, rekli smo što je crno i crno, što je bijelo i bijelo. Ali ono o čemu mi želimo pričati je kako potaknuti gospodarstvo, kako omogućiti mladim ljudima nova radna mjesta. U Istri smo pokazali da to znamo kako, vjerujemo da je to dobro i za cijelu Hrvatsku.

 

20. Ispada iz ovoga da Zoran Milanović već ima prednost što se tiče vaših 3, možda 4 mandata, da može računati na to.

Ukoliko se dogovorimo oko konkretnih projekata i politika, podsjetit ću vas, i na prošlim izborima smo nastupili zajedno s PGS-om i listom Za Rijeku, ostvarili odličan rezultat, malo je nedostajalo za četvrtog zastupnika. No prije nego što smo ga podržali za potencijalnog mandatara, stavili smo upravo politike i projekte na papir koji je on potpisao.

 

21. Ali Plenković je tip političara, ne želim ga time uvrijediti, kao što je to Ivo Sanader bio, europski, orijentiran prema Europi i IDS je tada s tim HDZ-om dobro funkcionirao. Ne unutar vlasti, ali ste imali dobru suradnju. Zašto ne dati šansu i HDZ-u?

Sigurno da izvršna vlast, dakle vlada, tko god na čelu te vlade jest i izvršna vlast u Istri i Rijeci, dakle gradovi i župani trebaju surađivati, pa to je normalno. Međutim, o političkoj suradnji između IDS-a i desnice nema govora.


22. Na kraju, koliko mandata očekujete?

Vjerujem da ćemo osvojiti četiri mandata.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju