Davor Bernardić je u drugom krugu, sa 64 posto glasova, pobijedio protukandidata Ranka Ostojića. Gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je odgovarao na pitanja Mislava Bage.

1. Od sinoć ste predsjednik SDP-a, šef oporbe. Nacija će očekivati da imate odgovor na sva pitanja, mediji će Vas pratiti, vagat će svaku vašu rečenicu. Postoji li strah od funkcije koju ste preuzeli?

Uvijek igram sa srcem, nikad ne kalkuliram i to sam pokazao u svom osamnaestogodišnjem radu u SDP-u za dobrobit Hrvatske.


2. Nema straha?

Potpuno sam opušten. Vidjeli ste da smo i sinoć kolega Ranko Ostojić i ja zapjevali i to je poruka koju smo poslali, da je SDP ujedinjen i sposoban u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku.


3. Vi ste predsjednik SDP-a, ali nije tajna da su šef vašeg stožera Rajko Ostojić i Vaš glavni strateg Zlatko Komadina bili uz vas cijelo to vrijeme. Koliko će oni imati utjecaja na kreiranje stranačke politike? Hoćete li Vi biti predsjednik na daljinski njih dvojice?


Hvala im na svemu. Utjecaj na kreiranje stranačke politike prije svega će imati članice i članovi SDP-a i otvorit ćemo dijalog s društvom.


4. S kojim društvom, koga ćete pozvati?


Sve, sviđali se oni nama ili ne. Sa sindikatima. Ovaj tjedan okupljamo lijeve intelektualce. Okupljamo stare i iskusne članice i članove SDP-a. Sutra imamo sastanak županijskih organizacija oko priprema za lokalne izbore. Inzistiramo na povećanju minimalne plaće. Vidjeli ste da danas o tome pričaju i vladajući. To je SDP predložio i ja osobno prije dva mjeseca. Prema tome, mi ćemo HDZ-u i dalje govoriti što trebaju raditi.


5. Vaši prvi potezi će se vrednovati i preko kadrovskih rješenja. Što će biti s onima koji nisu dobili mogućnost da vode stranku, kao Ranko Ostojić? Koja je njegova pozicija u stranci?

Svako ima svoje zasluženo mjesto u SDP-u, nema poraženih. Apsolutno računam na sve. Vidjeli ste i u našoj pjesmi jučer „Ruže crvene“ da je SDP ujedinjen i u svakom trenutku spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Moramo nastaviti reformu obrazovanja...


6. Niste mi odgovorili. Što će biti s ljudima koji su u Saboru, hoće li biti micanja?

Klub i dalje nastavlja s radom, ali ćemo se bolje organizirati. Bit ćemo efikasniji i prodorniji.


7. Što to znači? Mijenjat ćete neke ljude?

Presložit ćemo se. Velikih promjena neće biti kada su u pitanju saborski odbori. Ali presložit ćemo se da možemo biti kvalitetniji, jasna i glasna konstruktivna opozicija u donošenju zakona važnih za Republiku Hrvatsku. Minimalna plaća, nastavak reforme obrazovanja, potpora proizvođačima i potpora izvoznicima.


8. Kako ćete se presložiti, to će ljudima biti zanimljivo jer će Vas ocjenjivati preko Vaše kadrovske politike. Koga ćete maknuti , a koga ćete staviti u prvi plan?

Nikog neću micati. Podijelit ćemo se u koordinacije. Imat ćemo razgovor upravo u Slavoniji kroz dva tjedna s Klubom zastupnika SDP-a o načinu rada novog kluba SDP-a.


9. I dalje stojite kod toga da idete u utrku za gradonačelnika Zagreba ili ne?

Spreman sam, ali o tome ćemo razgovarati u stranci i odluku ćemo donijeti na vrijeme.


10. Malo ste povukli ručnu. Ovo „spreman sam“ nije kao prije sedam dana kad ste rekli da idete.

Oduvijek sam govorio da sam spreman. Nikad nisam kalkulirao i mislim da sam vam vrlo jasno odgovorio na to pitanje.


11. Ali ste rekli da će o tome odlučiti stranka.

Pa naravno, o tome ćemo razgovarati. Cilj nam je da u svim gradovima i općinama u Hrvatskoj imamo što jasnije politike i što bolje kandidate. Socijaldemokracija treba preuzeti odgovornost i u gradovima, ali i na hrvatskom selu.


12. Znate da Vi osobno u Zagrebu ne stojite dobro, da bi to bio prvi veliki poraz kao predsjednika stranke da idete za gradonačelnika?

Pustite ankete. Kad SDP uđe u utrku, a nakon što to napravi i HDZ, ankete se u potpunosti mijenjaju. Prema anketama Hillary je predsjednica SAD-a, Britanija je još u EU, a Narodna koalicija na vlasti.


13. U SDP-u jako drže do anketa. Kada ćete onda donijeti konačnu odluku tko će biti kandidat za gradonačelnika i da li ste to vi?

U našim rokovima koje će odrediti Glavni odbor. Vjerujemo da ćemo sve odluke donijeti u sljedećih mjesec i pol dana.


14. Da li je otvorena mogućnost da idete sa zajedničkim kandidatom, primjerice HNS-a?

SDP će imati svog kandidata, a s partnerima želimo imati dobar odnos i razgovarat ćemo. U kontaktu sam s HNS-om, HSS-om i HSU-om, sa svim našim partnerima koji su nam dosad bili partneri, i sa IDS-om. Interes Hrvatske nam je na prvom mjestu. Razgovarat ćemo i s onima s kojima se ne slažemo u interesu naše domovine. To se očekuje od nas kao najjače oporbene stranke, a sutra već na prvim sljedećim izborima, stranke koja će preuzeti odgovornost za Hrvatsku i mijenjati društvo. Reforma obrazovanja, zaštita radnika i radnica u Hrvatskoj, potpora onima koji stvaraju vrijednost – proizvođačima, pogotovo izvoznicima.


15. Hoćete reći da će to biti prvi zakoni koje ćete uputiti u saborsku proceduru?

Već smo jedan uputili.


16. Predsjednica Vam je čestitala. Da li Vam je čestitao Andrej Plenković kao predsjednik HDZ-a?

Mislim da još nije, ali razgovarat ćemo sasvim sigurno ovih dana. Hvala Predsjednici na čestitki. Predsjednica ima veliku ulogu u Hrvatskoj, pogotovo za kreiranje vanjske politike. Volio bih da pomogne i našem premijeru u kreiranju vanjske politike, s obzirom na to da smo imali malih diplomatskih gafova u zadnjih tjedan dana.


17. Nije tajna da Vaš prethodnik Zoran Milanović nije imao nikakve odnose s vodstvom HDZ-a, nije htio ni komunicirati. Na koji način Vi mislite imati minimum komunikacije s vodstvom HDZ-a, u ovom slučaju s Andrejom Plenkovićem? Oko kojih točaka biste se mogli dogovoriti, sjesti i razgovarati?

U Hrvatskoj ćemo razgovarati sa svima. Prvenstveno ćemo razgovarati s ljudima koji žive od svog rada, sa sindikatima, s onima koji proizvode i stvaraju novu vrijednost za društvo i onima koji uče našu djecu. To su nam prvi partneri u razgovoru za budućnost Hrvatske. Naravno, i naši politički konkurenti su konkurenti. Ne ulijeva mi povjerenje način na koji su oni startali svoj mandat. Pričaju o ubiranju poreza, preko leđa ugostitelja se lomi porezna reforma, to je nešto što potpuno ne podržavam jer je turizam važna industrijska grana. I nažalost priča se samo o kadroviranju u državnim poduzećima.


18. To se uvijek radi na početku svake vlasti. tako je bilo i kada ste Vi došli na vlast.

Ali razgovarat ćemo o ključnim stvarima za budućnost Hrvatske.


19. Koje su, po Vama, ključne stvari s kojima ste spremni napraviti, da tako kažem, prešutni dogovor s HDZ-om?

Obrazovanje ne smije ovisiti o ideologiji. Prema tome, obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje je moj cilj moj osobno, ne samo kao fizičara i znanstvenika, nego čovjeka koji želi da se djeca u našoj zemlji obrazuju što kvalitetnije, da budu što konkurentnija na tržištu rada i da stvaramo što veću dodanu vrijednost. Obrazovanje, svima jednako dostupno javno zdravstvo, društvo jednakih mogućnosti.


20. I lider je isto ključ za pobjedu. Koja je Vaša prednost u odnosu na Andreja Plenkovića?

Prije svega SDP je na demokratskim izborima izabrao svoje rukovodstvo. Mi svoje rukovodstvo nismo potvrđivali, izabrali su ga članice i članovi od više kandidata. Ako me već pitate, recimo da sam deset godina mlađi, a imam i deset godina više političkog iskustva.


21. Ali imate i poraze u Zagrebu.

Ja nisam bio kandidat, možda ste pogriješili. Lista koju sam predvodio za Gradsku skupštinu dobila je više od Bandićeve liste. Dva puta sam je vodio u pobjedu u prvoj izbornoj jedinici, maestralno, kao koordinator.


22. Činjenica je da ste mlađi, imate deset godina više političkog iskustva. To je Vaša prednost u odnosu na premijera Plenkovića?

To ste me vi pitali. Ja sam vam samo rekao objektivne razlike. Prednost je ono što ćemo raditi, radom i poštenjem. I ono što ćemo predlagati kroz zakonske inicijative u parlamentu.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju