Posjetite istarski grad koji obiluje bogatom kulturnom poviješću

Poreč jednostavno morate posjetiti zbog njegove bogate kulturne povijesti. Ovdje su Rimljani u 2. stoljeću prije nove ere podigli vojnu utvrdu na kojoj i danas leži jezgra staroga grada.

U Poreču se nalazi Eufrazijeva bazilika koja se našla na popisu svjetske kulturne baštine. Bazilika je jedna od najvećih turističkih aduta Poreča i preko nje najbolje možete doživjeti čar prošlosti. Najbolje očuvan i sačuvan spomenik kulture u Poreču jedan je od najljepših u svijetu.

Eufrazijeva je bazilika unikat u svijetu jer su u sklopu nje sačuvani svi elementi iz 6. stoljeća, uključujući baziliku, krstionicu, atrij, biskupski dvor u kojem su 1500 godina živjeli biskupi i memorijalnu kapelu gdje se nalaze kosti svetaca. 

Mnogi ovu povijesnu priču žele uklopiti u svoj najvažniji dan kada će izreći 'sudbonosno da'. Naš gost Davor Munda, arheolog i kustos, ističe kako puno stranaca dolazi u Poreč kako bi se vjenčali ispred takvog prekrasnog mozaika i unutar kulturnog i estetski lijepog objekta kao što je Eufrazijeva bazilika.

Stranci dolaze iz cijelog svijeta, a vjenčaju se najviše ljeti kada se održava većina stranih vjenčanja.

Eufrazijeva bazilika slovi za jedan od najljepše sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Kada dolazite u Poreč, očekujete vidjeti kompleks Eufrazijanu koji je sagradio biskup Eufrazije u 6. stoljeću, ali ovdje možete naći i mozaike iz 4. i 5. stoljeća kao i ostatke iz rimskog doba.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju