Emisija Provjereno donosi priču o tamnoj strani hrvatske diplomacije.

Ako su muljali s dnevnicama u uredu premijera, zamislite tek što se radi po bijelom svijetu, daleko od naših i vaših očiju. Emisija Provjereno donosi priču o tamnoj strani hrvatske diplomacije.

Jedan službenik u Ministarstvu vanjskih poslova otkrio je kako nešto ne štima s putnim nalozima diplomatkinje u Sydneyju. Naivno, prijavio je nepravilnosti pa za nagradu dobio otkaz. Te sporne putne naloge ministarstvo novinarki Ani Malbaši ne želi pokazati već dva mjeseca, ali jučer nam je stigao odgovor Povjerenika za informiranje kako time krše zakon. Putne naloge moraju nam pokazati.

Rasistički komentari tajnice u hrvatskoj ambasadi u Njemačkoj ljetos skrenuli su pozornost na hrvatsku diplomaciju. Diplomatkinja Elizabeta Mađarević zbog skandala koji je izazvala komentarima na Facebooku ekspresno je kažnjena. Povučena je iz Berlina, suspendirana dok sud ne odluči o najtežoj kazni - otkazu.

Kada je riječ o imidžu zemlje, odnosno vlade na van, ne toleriraju se gluposti. A trošenje novca poreznih obveznika po bijelom svijetu, daleko od naših i vaših očiju - to je već drugi par rukava.

Emisija Provjereno donosi priču o čovjeku koji je uočio nepravilnosti u diplomaciji, prijavio ih, a potom zbog toga dobio otkaz, te o još jednom slučaju gdje je revizija utvrdila da je čovjeku koji nije smio biti zaposlen isplaćeno milijun i 700 tisuća kuna. I nikom ništa. Pojeo vuk magare. Priča o javnom novcu koji se troši po bijelom svijetu, daleko od naših i vaših očiju.

Pandorina kutija

Nikola Grmoja, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (Most), ukazao je na slučaj Damira Sabljaka.

"Ovo je Damir Sabljak, hrvatski diplomat, otac dvoje djece, koji je razotkrio protupravno trošenje novca vanjskih i europskih poslova", rekao je.

Dramatičnim govorom u Saboru Nikola Grmoja upozorio je na čovjeka koji je otvorio Pandorinu kutiju hrvatske diplomacije. Kako se raspoređuje na radna mjesta, kako se troši novac poreznih obveznika... "Ja nisam prijavio razbijenu vazu... nego trošenje novca poreznih obveznika", rekao je Sabljak u listopadu prošle godine.



"Prvo je upozorio svoje nadređene. Nakon toga je upozorio i samu ministricu, a nakon toga i antikorupcijsko vijeće Hrvatskog sabora", podsjetio je Grmoja.

Sabljak je, naime, otkrio kako diplomatkinja raspoređena u generalnom konzulatu u Sydneyju zapravo nije u Sydneyju. Ona je, tvrdi, bila u 286 km udaljenoj Canberri sa suprugom. Sumnje da prima plaću za Sydneyju, a putne troškove za Canberru posvjedočio je u Saboru pred članovima Antikorupcijskog vijeća 11. listopada 2018.

"Sad se postavlja pitanje za što je potrebno provjeriti financijska izvješća, koliko je točno novca hrvatskih poreznih obveznika gospođa Kušen prisvojila protupravno ili protuzakonitim rasporedom. Ja sam podnio i kaznenu prijavu i predstavku ministrici na današnji dan prije godinu dana", rekao je tada Sabljak.

Ministarstvo na čelu s Marijom Pejčinović-Burić tada ga je optužilo za iznošenje laži, iako je inspektor ministarstva na antikorupcijskom vijeću također potvrdio da je bilo nepravilnosti. Supružnici ne smiju biti u istoj misiji.

"Pravilnik o unutarnjem redu eksplicitno navodi da šef diplomatske misije, odnosno suprug šefa diplomatske misije, ne može biti raspoređen u istu diplomatsku misiju", rečeno je u listopadu Saboru na sjednici Antikorupcijskog vijeća.

Glavni krimen koji su Sabljaku iz ministarstva spočitavali jest taj što nepravilnosti nije prijavljivao na vrijeme, dovodeći tako u pitanje Sabljakovu motivaciju i kredibilitet. Potom su ga udaljili iz službe, a sol na ranu stavila je još jedna institucija. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kaznenu je prijavu odbacio.

"I to na isti dan kada sam ja postavio pitanje premijeru Plenkoviću i kada je on poslao poruku s najviše pozicije u državi, s mjesta premijera da takve predstavke ne vode ničemu", napominje Grmoja.

"DORH radi svoj posao. Institucije rade svoj posao. I to će tako biti. Pravda nije uvijek pravda, nego je pravda kako sudac kaže. Nismo li u Hrvatskoj puno puta tome bili svjedoci?" istaknuo je Stevo Culej, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (HDZ)

USKOK je odlučio i da za svjedočenje Damira Sabljaka nema potrebe. "U siječnju 2018. od gospodina Cvitana predstavkom sam zatražio da me DORH pozove na svjedočenje, ali do danas nisam pozvan niti mi je dostavljena odluka o mojoj kaznenoj prijavi", rekao je Damir Sabljak, bivši zaposlenik ministarstva vanjskih poslova, 16. siječnja 2017.

Na temelju čega je onda donesena odluka da se odbaci kaznena prijava? Tražili smo uvid u to rješenje, ali nije nam omogućeno.

Slučaj veleposlanstva u Washingtonu

Drugi kontroverzni slučaj u diplomaciji tiče se veleposlanstva u Washingtonu. Ondje je prije više od tri godine Državna revizija ustanovila da je prekršeno pravilo. Zaposlena je osoba koja na to nije imala pravo.

"Zoran Konstantinović primljen na mjesto savjetnika u vanjskim poslovima. Mimo pravilnika u vanjskim poslovima. I to je dva puta potvrđeno na tom antikorupcijskom vijeću", kaže Culej.

Zoran Konstantinović bio je gospodarski savjetnik iako to nije smio biti jer nije bio zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Isplaćeno mu je protupravno milijun i 700 000 kuna. U to je vrijeme u Washingtonu veleposlanik Joško Paro, koji potpisom potvrđuje Konstantinovićev angažman.



"Koji je moj krimen, to što sam od ministarstva ovlašten da ga potpišem... Dajte, molim vas", rekao je Paro u listopadu prošle godine. On potpisuje, a netko to nalaže. "Inicijativu za njegovo angažiranje kao gospodarskog savjetnika dala je tadašnja ministrica vanjskih poslova, doktorica Vesna Pusić", rekao je Paro. Vesna Pusić piše nam drugačije.

"Sjećam se da je Paro kao veleposlanik angažirao Konstantinovića za gospodarskog savjetnika. Tu nije bilo ništa sporno. Koliko mu je plaćeno, ne znam, ali pretpostavljam u skladu s ugovorom", izjavila je Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova.

Kad Predsjednica proziva diplomate

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u drugoj godini mandata govorila je da neki diplomati rade protivno interesima Republike Hrvatske.

"Imate puno veleposlanika koji su politički postavljeni, koji ne provode državnu politiku, nego neku politiku koja je nestala", izjavila je Predsjednica početkom 2017. godine.

Sumnjalo se da je mislila upravo na Joška Paru iako to nikad nije potvrdila. Jedno vrijeme odbijala mu je dati suglasnost za odlazak u Belgiju, no na kraju je popustila.

"Treba to sve staviti u kontekst činjenice da je on u Washingtonu naslijedio dotadašnju veleposlanicu Kolindu Grabar-Kitarović. On je bio u diplomatskoj službi u vrijeme kad je ona bila ministrica vanjskih poslova. Ako je primjetila njegove nepravilnosti, mogla je tad kao ministrica nešto poduzeti. Ako je kao predsjednica uočila nepravilnosti u njegovu radu, morala je inzistirati da on bude smijenjen.

Mi znamo da je Paro povučen na konzultacije i više se nije vratio na to mjesto, ali na koncu je predsjednica potpisala vjerodajnice za njegov ambasadorski posao u Bruxellesu", ističe Božo Kovačević, bivši diplomat i profesor međunarodnih odnosa.

Ako predsjednica nekoga optuži da provodi antidržavnu politiku, onda se postavlja pitanje njezine odgovornosti zašto su takve osobe uopće u službi. Pitali smo njezin ured zašto je popustila u slučaju Pare odobrivši odlazak u Belgiju i koji su to diplomati koji rade protiv interesa države koju predstavljaju. Nismo dobili odgovor.

USKOK je, prema riječima predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ustanovio kako isplatama koje su bile protivne pravilnicima nije oštećen državni proračun. Koliko kontradiktornosti u samo jednoj rečenici. Dakle, pojeo vuk magare.

Ovoga ljeta održana je sjednica antikorupcijskog vijeća. Na dnevnom redu opet se našao slučaj Sabljak. Vijeće je tražilo putne naloge Lorete Bertoša-Kušen, ali ih nikad od ministarstva nisu dobili.

Nikola Grmoja, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, 10. srpnja 2019 izvijestio je o nedostavljanju putnih naloga. "Ministrica nije dostavila nacionalnom vijeću putne naloge državne tajnice Lorete Bertoša Kušen iz Australije u 2016. godini, i da izvijestimo premijera da nam to nije dostavljeno", kazao je.

Tog desetog srpnja, kada je zaključak vijeća otišao prema Vladi, i mi smo tražili da nam se dostave putni nalozi. Zahtjev nam je odbijen, a potom smo pisali povjereniku za informiranje koji je utvrdio da nam moraju pokazati naloge. Ministarstvo, znači, krši zakon o pravu na pristup informacijama.

"Budemo ispitali o čemu se radi", rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, na upite o nalozima i nemogućnosti dolaska do njih.

Sabljak oslobođen odgovornosti

Ovog ljeta DORH odbacuje još jednu Sabljakovu prijavu - protiv bivše ministrice Marije Pejčinović Burić, sada glavne tajnice u Vijeću Europe. Iako su sve prijave odbačene, Loreta Bertoša-Kušen razriješena je dužnosti, na vlastiti zahtjev, a Službenički sud nepravomoćno - oslobađa odgovornosti Sabljaka. Kaže da je sve prijavljivao na vrijeme, suprotno tvrdnjama ministarstva.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti smatra da su to izolirani slučajevi koji na hrvatsku diplomaciju bacaju tamno svjetlo. "Ako u društvu postoje nekakve nepravilnosti i odstupanja, sigurno da se oni isto tako reflektiraju i na samu diplomatsku službu.

Za Hrvatsku kao malu državu koja moć u međunarodnim odnosima gradi upravo na ugledu i na imidžu, bilo bi jako loše da ti individualni postupci bacaju mrlju na sve ono pozitivno što je hrvatska diplomacija postigla u proteklih 30 godina", ističe Đana Luša, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Proteklih su se godina u vojnoj službi milijuni izvlačili na lažnim doušnicima. Bivši su obavještajci osuđeni, a ukradeni novac moraju vratiti. U Vladi se kralo na dnevnicama. Slučaj Saucha još je na sudu, a on i dalje u Saboru.

U diplomaciji se, prema tvrdnjama Damira Sabljaka i nalazu Državne revizije, trošilo i ljude raspoređivalo izvan pravila. Prijave su odbačene. Po nalazu revizije nitko nije odgovarao. Prozvane diplomate Ministarstvo žustro brani. Ali i ne daju dnevnice da se javnost u tu obranu - samo uvjeri.

Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju