Pročitajte 10 zanimljivosti o jednom od najvećih filmskih klasika!

1. Anthony Hopkins kada se pripremao za glavnu ulogu proučavao je dosije velikih serijskih ubojica te posjećivao zatvore i bio prisutan na suđenjima ubojicama kako bi se što bolje pripremio za ulogu.

 

2. "Kad jaganjci utihnu" film je snimljen po istinitom odnosu između profesora Roberta Keppela i serijskog ubojice Teda Bundyja. Bundy je pomogao Keppelu oko jednog slučaja vezanog za serijskog ubojicu u Green Riveru. Bundy je pogubljen 1989. godine, a serijski ubojica oko kojega je Keppelu pomagao Bundy je pronađen 2001. godine.

3. Martha Stewart je prekinula svoju vezu s Anthonyjem Hopkinsom nakon što je gledala "Kad jaganjci utihnu" jer nije mogla prestati uspoređivati Hopkinsa i Hannibala Lectera.

4. Sean Connery je prvi glumac kojega se razmatralo da utjelovi Hannibala Lectera, kasnije je Connery komentirao film i rekao da je "pregnjusan".

 

5. Jedna od zanimljivih Hopkinsovih ideja bila je i ta da se Lector pojavljuje u bijelom jer je smatrao da bi to moglo još bolje utjecati na ljude koji se često boje doktora i zubara koji su uvijek u bijelom.

6. Poznati ples Buffalo Billa nije uopće bio planiran u scenariju. Međutim, odlučeno je da će ples ipak biti uvršten u film jer pridonosi boljem opisu samog lika. Prije samog plesa glumac je morao popio nekoliko čaša tequile.

7. Michelle Pfeiffer je trebala glumiti FBI-jevu agenticu Clarice Starling koju je kasnije dobila Jodie Foster.

8. Studio Orion Pictures koji je lansirao film "Kad jaganjci utihnu" bio je pred bankrotom i taj film im je bio jedina nada da se izvuku. Nakon što je film osvojio 5 Oskara i stekao veliku popularnost Orion Pictures se izvukao iz bankrota.

9. Plakat filma je zapravo slika Salvadora Dalia, na leptiru se nalazi lubanja sačinjena od sedam nagih žena.

10. U stvaranju filma sudjelovali su pravi FBI-jevi agenti. Jodie Foster provela je jako puno vremena s agenticom Maryjom Krause koja joj je davala određene ideje i savjete kako bi što vjerodostojnije iznijela ulogu.

Napeti film "Kad jaganjci utihnu" ne propustite u petak u večernjem terminu na Novoj TV.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju