Klaus i Stefan stižu u Chicago gdje Stefan ponovno susreće vampiricu (CLAIRE HOLT, Slatke male lažljivice, H20: Uz malo vode) koja ga desetljećima nije preboljela.

3.sez., 2-3.ep - 4. siječnja

Klaus i Stefan stižu u Chicago gdje Stefan ponovno susreće vampiricu (CLAIRE HOLT, Slatke male lažljivice, H20: Uz malo vode) koja ga desetljećima nije preboljela. U povratku u prošlost, u Chicago1920-ih godina, Stefan se ponovno suočio sa šokantnim poglavljem iz svoje burne prošlosti. Nakon što Damon iz neočekivanog izvora doznaje gdje su Stefan i Klaus, on i Elena slijede njihov trag. U međuvremenu, u Mystic Fallsu, Tyler je zabrinut za Caroline i traži pomoć od šerifice Forbes (MARGUERITE MacINTYRE). Klaus je još u Chicagu gdje uz pomoć Glorije (CHARMIN LEE, Prijateljice, Lovci na natprirodno), vještice koju odavno poznaje, pokušava doznati informacije koje mu nedostaju da bi otkrio zašto njegov plan ne djeluje. Glorija s pomoću čarolija otkriva zagonetne djeliće istine, ali uskoro shvaća da joj je potrebno Stefanovo znanje da bi riješila zagonetku. Kada se Stefan nađe u opasnosti, pomaže mu neočekivan saveznik. U Mystic Fallsu nasrtljivi neprijatelj natjera Damona preko ruba te se on prepusti nasilju, što će imati trajne posljedice. Caroline se bori s emocionalnim problemima iako pokušava pomoći Eleni da se suoči sa svojim osjećajima. Jeremy doživi kratak, ali uznemirujuć susret s jednim od duhova koji mu se ukazuju i zbog toga je zbunjeniji nego prije. Na kraju, Bonnien neobičan susret utjecat će na sve.

3.sez., 4.ep - 5. siječnja

Klaus je još u Chicagu gdje uz pomoć Glorije (CHARMIN LEE, Prijateljice, Lovci na natprirodno), vještice koju odavno poznaje, pokušava doznati informacije koje mu nedostaju da bi otkrio zašto njegov plan ne djeluje. Glorija s pomoću čarolija otkriva zagonetne djeliće istine, ali uskoro shvaća da joj je potrebno Stefanovo znanje da bi riješila zagonetku. Kada se Stefan nađe u opasnosti, pomaže mu neočekivan saveznik. U Mystic Fallsu nasrtljivi neprijatelj natjera Damona preko ruba te se on prepusti nasilju, što će imati trajne posljedice. Caroline se bori s emocionalnim problemima iako pokušava pomoći Eleni da se suoči sa svojim osjećajima. Jeremy doživi kratak, ali uznemirujuć susret s jednim od duhova koji mu se ukazuju i zbog toga je zbunjeniji nego prije. Na kraju, Bonnien neobičan susret utjecat će na sve.

3.sez., 5.ep - 6. siječnja

Unatoč svim događajima Caroline želi da Elena, Bonnie, Matt i Tyler uživaju u tradicionalnoj Noći smicalica maturanata prije negoli započne nova školska godina u srednjoj školi Mystic Fallsu. Međutim nakon što se pojave neželjeni gosti, ubrzo se dogodi smrtonosni preokret. Damon uvjerava Jeremyja da svoju vezu s drugom stranom može iskoristiti da pronađu način da poraze Klausa. Naposljetku Klaus još čvršće pritisne Stefana i iskorištava ga za svoje iznimno nasilne i opasne planove.

3.sez., 6.ep - 7. siječnja

Prvog dana završne školske godine Elena, Caroline, Bonnie i Matt još su uzrujani zbog proteklih događaja, a čini se da Tyler previše uživa u svemu. Damona živcira novi gost i svi su iznenađeni dolaskom novog studenta na Alaricovu nastavu povijesti. Matt traži Bonnienu pomoć nakon što spoznaje da je učinio veliku pogrešku. U međuvremenu, Stefan izvršava zadatak koji mu je zadao Klaus.

3.sez., 7.ep - 8. siječnja

Dok se Mystic Falls priprema za slavlje uoči Noći osvjetljenja, grad napadaju duše mrtvaca. Nakon vrlo nasilnog susreta s gnjevnom dušom, Damon želi da Bonnie dozna zašto su duhovi tako snažni. Elena nagovori Jeremyja da iskoristi svoju vezu s drugom stranom da pronađe nov način da dođe do Stefana, zbog čega je Jeremy bio prisiljen donijeti groznu odluku. Naposljetku Alaric je otkrio davno izgubljen trag iz prošlosti.