Dubrovnik proživljava pravu malu renesansu. U gradu je više turista nego što su se nadali i najveći optimisti. I nije tu kraj, soba u hotelima s pet zvjezdica nema ni za lijeka.

Dubrovnik ima polovicu hotela s pet zvjezdica, a najljepši hoteli,upravo ti najskuplji, gledaju na stari grad. A i to ima svoju cijenu, doručak s pogledom na stari grad ili romantična večer s pogledom na zalazak sunca. Takvi hoteli su puni, a da imaju još 30 posto kreveta mogli bi ih sada prodati. Sada već razmišljaju da te uspavane ljepotice produže sezonu za dodatnih mjesec i pol.  Također, sve je više gostiju kojima je cjena od 7.000 eura, odnosno gotovo 50.000 kuna za jednu noć, prava sitnica. Takvi gosti nerijetko uz vilu istovremeno zakupe i jahtu koja ih čeka, tako da dnevno potroše i mnogo više. 'Sezona je iznad svih očekivanja,' rekla je Jasna Đurković iz hotela Excelsior. Čini se da su više iznenađeni hotelijeri i turistički radnici.

'Za hotele od pet zvijezdica je u dolasku između 31 i 18 posto povećanja, a u noćenju i do 45 posto nego prošle godine,' rekla je Maja Milovčić iz Turističke zajednice Dubrovnik. Turisti ne pitaju za cijenu. Sto skuplje to je traženije, a posebno predsjednički apartmani. 'Cijena u takvim smještajnim jedinicama se kreće negdje od 1.300 eura pa do 3.800 eura za predsjednički apartman,' rekla je Đurković. I to sve za jednu noć. Jednaki novac potreban je i za noćenje u ostalim vilama. Iako se radi o vili sa samo pet soba, gotovo je nemoguće pronaći slobodan termin. 'Od polovice lipnja ove godine, pa sve do polovice rujna je Vila Šeherezada potpuno popunjena,' rekla je Luce Baća iz GV 'Argentina'. Mnogo je rezervacija već za iduće ljeto.

>> 'Hrvatska treba turističku ponudu drugačiju od velikih igrača'

'Mi već sada imamo jako dobre najave za proljeće 2011. godine,' dodala je Baća. A sezona je pocela pesimistično, gotovo s crnim prognozama. Par mjeseci kasnije svi trljaju ruke, a vile kao ove traže se kao suho zlato. Premijerka Jadranka Kosor sutra će u Dobrovniku o turizmu razgovarati s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije Talebom Rifajem. I dok on odmara u gradu, Hrvatskoj je poručio da ne kopira neke druge zemlje Mediterana, već sama treba osmisliti svoju turističku priču.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju