Večeras u 20:40 ne propustite uzvratnu utakmicu Barcelone i Arsenala koja je nešto najbolje što nogomet u ovom trenutku može ponuditi. Vrijeme je da bolje upoznate ta dva kluba!

KLUPSKI NADIMCI:
Barcelona:

Najpoznatiji po nadimku „Blaugrana“ što bi s katalonskog jezika mogli prevesti kao „Plavo - crveni“. Odnosi se na boju dresa u kojem klub igra, nema dakle, neke dublje priče.

Arsenal:
Još na svom prvom poznatom grbu, koji datira iz 1888. godine, imali su prikazane topove. Zato su dobili nadimak „Gunners“. Tri topa su se u međuvremenu na grbu pretvorila u jedan, no nadimak je ostao i dan danas.

POZNATI FANOVI:
Barcelona:

Za Barcu je nekad navijala gotovo cijela Španjolska teniska reprezentacija: Carlos Moya, Sergi Bruguera, Albert Costa i Alex Corretja. Ipak, među fanove ne mogu svrstati i Rafaela Nadala, koji je navijač omraženog Reala iz Madrida. No Barcina vojska navijača nije stala samo na tenisačima, tako da se među podržavtelje kluba ubrajaju operni pjevač Jose Carreras. Legendarni biciklist Miguel Indurain, te aktualni španjolski premijer Zapater.

Arsenal:
Mnoštvo filmskih, književnih i ostalih faca, a mi ćemo se potruditi izdvojiti samo one najznačajnije. Dakle, engleski književnik Nick Hornby, „svježi“ oskarovac Colin Firth, svjetski prvak u snookeru Ronnie O'Sullivan, umirovljeni tenisač Greg Rusedski te poznati američki redatelj i najveći kritičar bivšeg predsjednika Busha, Michael Moore.

PROTIV HRVATSKIH KLUBOVA:
Barcelona:

Susret protiv Dinama 1962. godine u prvom kolu Kupa velesajamskih gradova riješili su u svoju korist, dobivši prvu utakmicu na Nou Campu 5:1, dok je u uzvratu na Maksimiru završilo 2:2. Tko zna, možda sljedeća bude ona revijalna protiv Hajduka, koji svim silama za stotu godišnjicu postojanja Barcu želi dovesti na Poljud. Druga šansa je plasman nekog našeg kluba u Ligu prvaka, ali tu i nismo preveliki optimisti…

Arsenal:
Prvi susret kojeg bilježimo je protiv jakog Hajduka, 1979. godine u drugom kolu Kupa Uefa. Arsenal je prošao dalje unatoč splitskom porazu od 2:1, jer je doma pobijedio rezultatom 1:0, te je Hajduk po još jedan put ispao zbog pravila gola u gostima… Na sljedeću utakmicu protiv hrvatskih klubova čekali smo punih dvadeset i osam godina, i susreta Arsenala i Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka. Englezi su bili uvjerljivi, slavivši na Maksimiru 3:0, a u uzvratu 2:1

HRVATI U BARCELONI I ARSENALU:
Barcelona:

Dosad nismo imali previše naših igrača u katalonskom divu, tek Roberta Prosinečkog koji je pružio neke izvrsne partije, ali daleko od svoje razine iz vremena dok je sa Zvezdom bio prvak Europe. Drugi Hrvat koji je zaigrao za Barcelonu bio je Goran Vučević, no on se zbog tadašnjeg pravila o tri stranca u ekipi nije naigrao i razvio svoj talent.

Arsenal:
Također, isti broj naših igrača kao i u Barceloni. Led je probio naša Zlatna kopačka Davor Šuker 1999. godine. U londonskom je klubu odigrao jednu solidnu sezonu doguravši do finala Kupa Uefa. Drugi Hrvat u Arsenalu bio je Eduardo da Silva, kojem je epizodu u „Gunnersima“, taman kad se ustalio u momčadi, uništio Martin Taylor, nakon čega se Dudu više nikad nije vratio u staru formu, te je prije početka ove sezone transferiran u ukrajinski Šahtjor.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju