Večerašnji ogled ponudit će mnogo uzbuđenja, a koja će od dva engleska nogometna velikana proći dalje, vidjet ćete na programu Nove TV i gol.hr!

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka, Chelsea je momčad čija bi igra trebala biti, u slučaju da se žele dalje plasirati, „va banque“. Naime, u prošlom dvoboju, igranom prošlog tjedna na londonskom Stamford Bridgeu, „crveni vragovi“ su pogotkom Waynea Rooneyja slavili s minimalnih 1:0. Kolike su stvarno šanse Londončana danas na Old Traffordu, proanalizirati ćemo u ovom tekstu nešto kasnije. Sada, kako je ovdje ipak riječ o euro dvoboju, osvrnut ćemo se na najveće europske klupske uspjehe jedne i druge momčadi.

Momci s Old Trafforda su put ka slavi na starom kontinentu započeli u drugoj polovici pedesetih godina, predvođeni legendarnim menadžerom Mattom Busbyjem. Momčad je bila sastavljena od mahom mladih igrača, tako da su nosili nadimak Busbyjeve bebe. Već se tada smatralo da će momčad prekinuti dominaciju madridskog Reala, međutim, nesretni događaj iz veljače 1958., sve je zaustavio. Tada je naime, u avionskoj nesreći živote izgubilo osam igrača kluba, te se činilo da je jedna generacija zauvijek izgubljena. Ipak, unatoč malim šansama koje su mu davali, preživio je Matt Busby, ali i kasniji legendarni kapetan, Bobby Charlton. Malo po malo, šezdesetih je Busby nastavio graditi momčad. Uz spomenutog Charltona, kao prava pojačanja dovedeni su Denis Law i George Best. Momčad je ponovo počela dominirati, a kruna svega je bilo osvajanje Kupa europskih prvaka, 1968. godine. Sve do devedesetih uslijedilo je razdoblje bez nekih velikih uspjeha, međutim, kad je Alex Ferguson prije 25 godina zasjeo na menadžersku stolicu kluba, vratili su se i rezultati. Prvi značajan uspjeh bilo je osvajanje Kupa pobjednika kupova 1991. Devedesetih se nastavila prvenstvena dominacija, da bi u sezoni 98/99. Bila osvojena trostruka kruna. Posebno je čudesno bilo finale na Nou Campu, gdje su se „vragovi“ sastali s Bayernom. Bavarci su cijelu utakmicu vodili i imali minimalnu prednost, ali je sudačka nadoknada sve promijenila. Šokantnim preokretom kojeg su uvjetovali pogoci Sheringhama i Solskjaera, Englezi su titulu najbolje europske momčadi vratili u svoje vitrine nakon 31 godinu. Zadnji naslov prvaka starog kontinenta, United je uzeo upravo protiv današnjeg protivnika, slavivši 2008. u Moskvi nakon izvođenja jedanaesteraca, a John Terry, koji je promašio ključni penal, vjerojatno i dalje sanja za njega, tu nesretnu večer.

S obzirom da smo se ovoliko raspisali o Manchesteru, tekst o Chelseu će biti mnogo kraći, naprosto zahvaljujući činjenici da zasad u svojem vlasništvu imaju manje važne europske trofeje, dva Kupa pobjednika kupova, te jedan Europski superkup. Prvi naslov s početka sedamdesetih osvojili su svladavši madridski Real, dok ćemo ovdje ipak više napisat nešto drugo o onom iz '98, koji je ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu ipak nešto poznatiji. Predvođeni tada mladim trenerom Gianlucom Viallijem, te još jednim genijalnim produktom talijanskog nogometa, Gianfrancom Zolom, Chelsea je u štokholmskom finalu protiv Stuttgarta slavio s minimalnih 1:0. Strijelac tog pogotka bio je upravo Zola, ušavši u igru 17 sekundi prije. Ipak, renesansa Chelseaja započela je prije otprilike sedam godina, kada je klub kupio ruski milijarder Roman Abramovič. Na trenersko mjesto instalirao je Josea Mourinha, koji unatoč osvajanju domaćeg prvenstva, u Ligi prvaka nije mogao dalje od polufinala, pa je suradnja njega i londonskog kluba prekinuta nakon nešto više od dvije sezone. Njega je naslijedio Avram Grant, koji je klub doveo do već spomenutog finala protiv Uniteda prije tri godine gdje je John Terry zakucao loptu u stativu.

Iako je nedvojbeno da je Manchester večerašnji favorit, i da će pokušati igrati laganim i opreznim tempom, za očekivati je napadačku igru Chelseaja. Da li će im u tome pomoći skupo pojačanje Fernando Torres, čije se dosadašnje dovođenje pokazalo jednako dobrim potezom kao transfer Grazwydasa Mikulenasa u tadašnju Croatiu prije desetak godina? U svakom slučaju, Ferguson je preiskusan lisac da bi dozvolio opuštanje svoje momčadi koja je u ovom trenutku ipak u boljoj formi od Londončana. Stoga smo i mišljenja, kako će na megdan Schalkeu (osim ako Inter ne napravi čudo) u polufinale Lige prvaka ići trupe jednoga od ljudi koji najduže vode neki kolektiv u povijesti nogometa, Sir Alexa Fergusona.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju