Sve što niste znali o večerašnjim protivnicima, a niste znali koga biste pitali. Novatv.hr predstavlja Vam zanimljivosti vezane uz nogometne gigante, Benficu i Zenit!

KLUPSKI NADIMCI
Benfica: Prvi nadimak koji vežemo za ovaj slavni portuglaski klub jest "Aguias" što u prijevodu znači orlovi. Nadimak je proizašao iz činjenice da njihov grb krasi orao. Benficu navijači prepoznaju po još dva nadimka, a to su "Encarnados" (crveni) i "O Glorioso" (slavni).

Zenit: Ruski klub osnovan je davne 1925., a ubrzo su počeli nositi nadimak "Sine-Belo-Golubye", što možemo prevesti kao plavi - bijeli - nebeskoplavi. Također, poznati su i kao "Zenitchiki", što označava ni manje ni više nego antiavionske mitraljeze!

TROFEJI
Benfica: Dvostruki prvaci Europe, i to 1961. i 1962., kada ih je predvodio jedan od najbolji nogometaša svih vremena, nezaboravni Eusebio. Uz dva naslova prvaka starog koninenta, uspjeli su još pet puta izgubiti u finalu, čime su uz Juventus klub koji je najviše puta poražen u finalu Kupa/Lige prvaka. Što se tiče domaćeg prvenstva, prvacima svoje zemlje bili su rekordna 32 puta.

Zenit: Za razliku od Benfice, Rusi su osvojili mnogo manje trofeja. Od europskih, valja izdvojiti tek jedan Kup Uefa 2008. godine, a iste godine su uzeli i europski superkup. Što se prvenstva tiče, tek su jednom bili prvaci Sovjetskog saveza, te dva puta Rusije, 2007. i 2010. godine.

NAJBOLJI IGRAČ
Benfica: Najveća zvijezda momčadi je dvadesetosmogodišnji paragvajski napadač Oscar Cardozo, koji je bio i strijelac u prvom susretu ove dvije momčadi. Od svog dolaska u Benficu, Cardozo je u 125 utakmica 84 puta zatresao protivničke mreže. Njegova služeba cijena je 16 milijuna eura, ali ako će ga Portugalci u bližoj budućnosti prodavati, sigurno će tražiti koji milijun više.

Zenit: Duša ruske momčadi je Portugalac Danny, koji je za basnoslovnih 30 milijuna eura 2008. godine, ostvario senzacionalan transfer iz moskovskog Dinama u svoj sadašnji klub. Danas vrijedi 10 milijuna manje. Nažalost njega nećemo gledati u akciji, jer je početkom veljače doživio tešku ozljedu koljena koja će ga s terena udaljiti minimalno šest mjeseci.

HRVATI U KLUBOVIMA
Benfica: Sezonu 94/95 tamo je proveo Mario Stanić, član legendarne generacije koja je osvojila broncu u Francuskoj '98. Početkom ovog milenija za Benficu je golove zabijao i Tomislav Šokota, zabivši ukupno 21. Hrvati su u Benfici ostavili i trenerski trag, s obrizom da je najbolji hrvatski trener svih vremena Tomislav Ivić, sezonu 92/93 proveo trenirajući Orlove iz Lisabona.

Zenit: Jedan jedini, ali itekako važan za osvajanje spomenutih europskih trofeja 2008. godine. Riječ je naravno o Ivici Križancu, sadašnjem igraču Splita, koji je u klubu na sjeveru Rusije proveo punih šest sezona i ostavio dubok trag.

PROTIV HRVATSKIH KLUBOVA
Benfica: Prve utakmice koje Benfica bilježi protiv hrvatskih klubove su dvije protiv Dinama, u prvom kolu Kupa pobjednika kupova 1981. godine. Nakon zagrebačkih 0:0, u Lisabonu su Portugalci slavili 2:0 i prošli u daljnju fazu natjecanja. Protiv Dinama Benfica je igrala i u Kupu Uefa 2005., te su slavili rezulatatom 1:0. Splitski Hajduk se također susreo s portugalskom momčadi, u grupnoj fazi Lige prvaka sezone 94/95. U Splitu je završilo bez golova, dok je u Lisabonu Benfica slavila 2:1. Ipak, i jedni i drugi su prošli u četvrtfinale.

Zenit: Jedina dva susreta protiv hrvatskih momčadi bilježe iz prošle godine, kada je u grupnoj fazi Lige Uefa Zenit dva puta pobijedio splitski Hajduk. Nakon laganih 2:0 u St. Peterburgu, na Poljudu su gosti slavili rezultatom 3:2

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju