Večeras starta nova sezona najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja, Lige prvaka, a otvaraju ju je dva velikana svjetskog nogometa, Barcelona i Milan!

Većina ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu večeras će imati usmjeren pogled prema katalonskoj prijestolnici Barceloni, gdje domaćin, aktualni europski prvak, dočekuje talijanskog giganta i sedmerostrukog prvaka Europe, AC Milan.

I jedna i druga momčad u utakmicu ulaze kao nacionalni prvaci, pa možemo zaključiti da je ovo trenutno nešto najbolje što mogu ponuditi španjolski i talijanski nogomet. I jedna i druga momčad su zadržale kostur ekipe, ali su u novu sezonu krenuli s nekoliko različitih igrača. Stoga, najbolje je da za svaku momčad posebno opišemo ljetno transfere, trenutno raspoloženje i ovogodišnja očekivanja u Ligi prvaka.

Milan je nakon sedam godina čekanja prošle godine napokon uzeo „scudetto“, prekinuvši tako dugogodišnju dominaciju gradskog rivala Intera. Za naslov su najzaslužniji bili novopridošli trener Massimiliano Allegri te pojačanje pristiglo upravo iz Barcelone, švedski internacionalac Zlatan Ibrahimović. Ipak, iako su domaće prvenstvo relativno lako osvojili, od Lige prvaka oprostili su se već u osmini finala, gdje ih je izbacio engleski Tottenham. Za očekivati je da će ove godine, upravo ponukani prošlogodišnjim neuspjehom, karte više baciti na uspjeh u ovom natjecanju. Da bi postigli dobar rezultat, ovo ljeto su uložili novce u tri veoma solidna igrača; obrambene Mexesa i Taiwa (oba stigli nakon isteka ugovora sa svojim klubovima) te veznog Aquilanija. Od značajnijih odlazaka bitan je jedino onaj Andree Pirla, dugogodišnje duše veznog reda Milana. Ipak, unatoč pojačanjima, ovaj klub već godinama muku muči sa godinama svojih igrača, jer svi nosioci igre su odavno prešli tridesetu. Mišljenja smo da im ipak treba ozbiljniji „rebuilding“, tako da njihovim krajnjim dometom proglašavamo četvrtfinale najelitnijeg klupskog natjecanja.

Barcelona uz to što i inače ima najbolji kadar, čemu u prilog govore osvojena Liga prvaka i nacionalno prvenstvo, svake godine dodatno nadogradi ekipu s jednim ili dva klasna pojačanja, što je i ovogodišnji slučaj. Najprije je iz Udinesea stigao sjajni čileanski napadač Alexis Sanchez, kojeg večeras nažalost nećemo gledati zbog ozljede, a potom je u klub stigao odbjegli sin Francesc Fabregas, koji se već pokazao kao vrhunsko pojačanje. Svi ostali važni igrači su ostali, tako da ćemo i ove godine uživati u majstorijama Messija, Xavija, Inieste i ostalih Barcinih majstora. Momčad je uigrana, igrači jedni druge poznaju u dušu i za očekivati je nastavak žetve trofeja, koja konstantno traje zadnje tri godine otkad je na kormilo katalonskog ponosa došao bivši vrhunski igrač, a danas vrhunski trener Josep Guardiola. U svakom slučaju, i ove godine od Barce očekujemo borbu za naslov najbolje momčadi Europe.

Od večerašnje utakmice, uzevši u obzir sve iznesene argumente, možemo po običaju očekivati spektakularnu igru Barcelone i nešto oprezniju Milana, jer ako Talijani prihvate nadigravanje, utakmicu će završiti s nekoliko pogodaka u mreži. No, realno gledajući, i s opreznijom igrom Milan teško može izvući išta više od časnog poreza, jer je u ovom trenutku Barcelona za 90% europskih momčadi, ekipa iz neke sasvim druge dimenzije.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju