Večeras u 20:45 na programu NoveTV ne propustite dvoboj Milana i Tottenhama. Donosimo Vam zanimljivi pregled AC Milana – jednog od najvećih klubova u povijesti Lige Prvaka!

AC Milan, trofejni je talijanski nogometni klub iz grada Milana. Jedan je od najuspješnijih nogometnih klubova svijeta. Domaće prvenstvo osvojili su 17 puta (više samo Juventus i gradski rival Inter), dok su trofej pobjednika Kupa/Lige prvaka podizali čak 7 puta, smjestivši se tako na drugo mjesto po broju naslova u tom natjecanju, odmah iza madridskog Reala. Povijest kluba započinje 1899., kada Englez Alfred Edwards osniva Milan Cricket and Football Club.

>>> Live prijenos utakmice pogledajte na Gol.hr

Klub je odmah po osnivanju počeo bilježiti uspjehe, osvojivši nekoliko naslova prvaka Italije. Zanimljivo je spomenuti, da se devet godina nakon osnutka, upravo iz Milana razvio najljući suparnik Inter, koji nije želio priznati dominaciju talijasnkih igrača u odnosu na strance. MIlan, sve do završetka drugog svjetskog rata ne bilježi neke uspjehe, te oni dolaze tek pedesetih godina prošlog stoljeća kada su se okitili sa četiri scudetta (naslov domaćeg prvaka). Šezdesetih, pod palicom svjetski priznatog genija taktike, trenera Nerea Roccoa, posebno valja istaknuti osvajanje Kupa prvaka 1963., čime su postali prva talijanska momčad kojoj je to pošlo za rukom. No kako kriza dostiže manje-više svaki klub, tako je dotakla i Milan, početkom osamdesetih.Najprije su zbog afere s namještanjem utakmica izbačeni u drugu ligu, da bi nakon ekspresnog povratka, opet završili u nižem rangu.

Renesansa za klub dolazi 1986., kada njegovim vlasnikom postaje Silvio Berlusconi, s ciljem da klubu vrati staru slavu. Kao trener je doveden Arrigo Sacchi, a okosnicu ekipe činila su tri velika Nizozemca, Van Basten, Gullit i Rijkaard. Klub se krajem osamdesetih vraća na sami europski vrh, postavši prvak starog kontinenta dvaput zaredom. Slava se nastavlja i devedesetih, gdje je najopjevanija pobjeda ipak ona u atenskom finalu Lige prvaka protiv favorizirane Barcelone, koju je Capellov Milan razbio 4:0. Zvjezdanu ekipu devedesetih činili su Maldini, Weah, Savičević, Baggio te naš Zvonimir Boban. Iako posljednje desetljeće nisu imalu zapaženije rezultate u domaćem prvenstvu, opet su se pokazali specijalistima za europske utakmice, popoevši se u tom razdoblju dva puta na vrh Europe te jednom izgubivši finale. Da je sadašnja momčad spremna na ponavljanje najvećih uspjeha, pokazuju dobre igre i u Europi i u prvenstvu, gdje je Milan trenutačno prvoplasirani klub na ljestvici.

Godina osnutka: 1899
Nadimak: Rossoneri (Crvenocrni)
Stadion: San Siro (Giuseppe Meazza)
Predsjednik: Silvio Berlusconi
Trener: Massimilano Allegri
Najveće zvijezde kroz povijest: Nordahl, Liedholm, Rivera, Altafini, Baresi, Gullit, Van Basten, Maldini, Baggio, Weah, Kaka, Ronaldinho, Ibrahimović…
Hrvati u Milanu: Zvonimir Boban, Dario Smoje, Dražen Brnčić, Dario Šimić
Poznati navijači AC Milana: modna ikona Giorgio Armani, košarkaš Kobe Bryant, tenisači Filippo Volandri i Novak Đoković, novinar Božo Sušec

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju