Ratnik. Ljubavnik. Buntovnik. Kralj. Pripremite se na vladavinu TUDORA. Višestruko nagrađivana serija o mladom kralju Henriku VIII. i moćnoj dinastiji Tudor na Novoj TV od 20. lipnja!

(The Tudors), Irska / Kanada / SAD, 2007., serija
1. sezona, 10 nastavaka
Autor: Michael Hirst
Redatelji: Ciaran Donnelly, Brian Kirk, Alison Maclean, Charles McDougall, Steve Shill

Uloge:
Jonathan Rhys-Meyers....... ............Henrik VIII.
Sam Neill.........................................kardinal Thomas Wolsey
Callum Blue…………………………..Knivert
Henry Cavill ... ...............................Charles Brandon
Henry Czerny.............. ...................Norfolk
Natalie Dormer .............. ................Anne Boleyn
Maria Doyle Kennedy .....................Kraljica Katarina Aragonska
Jeremy Northam..............................Sir Thomas More
Gabrielle Anwar...............................princeza Margaret
John Kavanagh ...............................kardinal Campeggio

Višestruko nagrađivana serija o dinastiji Tudor rađena u skupoj i visokokvalitetnoj produkciji. Kroz povijest Henrik VIII. je bio opisivan kao vladar bez ikakvih moralnih granica s monstruoznim egom koji je izbjegavao bilo kakvu tradiciju kako bi zadovoljio svoju ambiciju. Serija 'Tudori' na specifičan način prikazuje mladog Henrika kojeg je odlično odglumio Jonathan Rhys Meyers, zasluživši tako i nominaciju za prestižnu nagradu Zlatni globus. Cijela je serija snimljena na lokaciji u Irskoj, a u njoj glume velikani poput Jonathana Rhysa Meyersa, Jeremyja Northama, Sama Neilla, Natalie Dormer, Henryja Cavilla, Calluma Blue te Gabrielle Anwar.

Nagrade:
2007. i 2008. - 3 nagrade Emmy (Za kostimografiju i glazbu) i 3 nominacije;
2009. – Emmy za najbolju kinemtografiju i 4 nominacije
2010. – 2 Emmyja i 2 nominacije
2008. i 2009. – ukupno 3 nominacije za Zlatni globus (najbolji glumac Jonathan Rhys Meyers i najbolja televizijska serija)
2008. - nagrada ASCAP za najbolju seriju
2009. i 2010. - Golden Reel - nominacija za najbolju montažu zvuka
2008. i 2009. - nagrade kanadskog kinematografskog društva CSC
2008. 4 nagrade - Gemini i 8 nominacija; 2009. nagrada Gemini za najbolju montažu i 2 nominacije
2008. i 2009. - sveukupno 13 nagrada 'IFTA' (Irish Film And Television Award); 2010. – nagrada IFTA za najbolju sporednu ulogu

O seriji:
Henrik VIII. je bio najpopularniji engleski vladar, a serija 'Tudori' donosi jedinstvenu ekranizaciju njegova burnog života i vremena u kojem je živio. Popularna serija predstavlja lik Henrika kao seksi, arogantnog i nevjerojatno privlačnog i osebujnog vladara koji hedonistički uživa u životu, bogatstvu svojih predaka, jelu, piću, ženama i zabavama. Glavna uloga dodijeljena je glumcu Jonathanu Rhysu Meyersu. Izvršni producent Morgan O’Sullivan primjećuje kako je u početku odabir glavnog glumca začudio publiku, no već tada naglašava kako javnost zapravo ne poznaje ovog kralja iz doba kada je bio mladić te nas upoznaje s Henrikom, između ostalog, i kao odličnim sportašem vojne konstitucije koji govori nekoliko stranih jezika. Odabirom glumca Jonathana Rhysa Meyersa za glavnu ulogu producenti serije zasigurno nisu pogriješili. Serija je postala iznimno popularna, a o tome svjedoče i brojne nagrade među kojima je čak šest 'Emmyja' i tri nominacije za nagradu 'Zlatni globus'.

Ova nagrađivana kostimografirana dramska serija predstavlja Englesku za vrijeme vladanja dinastije Tudora pod kraljem Henrikom VIII. kojeg upoznajemo kao mladog, seksi, intrigantnog, romantičnog i svestranog muškarca velikih ambicija. Cijela je serija snimljena na lokaciji u Irskoj, a u njoj osim Jonathana Rhysa Meyersa, glume i Jeremy Northam, Sam Neill, Natalie Dormer, Henry Cavill, Callum Blue te Gabrielle Anwar. Prva sezona serije prikazuje razdoblje Henrikove vladavine u vrijeme kada je njegova pozicija kralja testirana međunarodnim sukobima, kao i političkim intrigama unutar samog dvora. Istodobno kralj je bio pod pritiskom nedobivanja muškog nasljednika, pa je od sebe sve više odbijao svoju ženu Katarinu Aragonsku. Za oko mu zapada mlada dvorjanka Anne Boleyn.
Već u prvim nastavcima otkrivamo nezadovoljstvo Henrika VIII. distancom između njega i njegove supruge zbog čega kralj polako počinje biti opsjednut lijepom i privlačnom Anne Boleyn. Za to vrijeme kardinal Wolsey počinje uzdizati svoju moć iza trona samog kralja, dok sam Henrik prihvaćajući objeručke kardinalove savjete ne shvaća kakve se sve spletke odvijaju iza njegovih leđa. Dok se Anne Boelyn svim silama trudi postati puno više od obične kraljeve žene, Henrik počinje tražiti način da raskine brak s Katarinom Aragonskom te ljubavnicu proglasi svojom novom suprugom. S obzirom da mu je potrebno crkveno poništenje braka, Henrik se sve više okreće ambicioznom kardinalu Thomasu Wolseyju koji mu daje svoju apsolutnu podršku. Protiv takvog naslijeđa, zavijenog velom privatnih života i političkih intriga, nekoliko je članova kraljevskog i časnog suda, pohlepni moćnici te Henrikov prijatelj i iskrena ljubav njegove sestre Margaret, Charles Brandon.
Henryeva želja za muškim nasljednikom i nemogućnost njegove žene Katarine Aragonske da mu podari prijestolonasljednika postavlja kraljevstvo na povjesni kurs koji prijeti njegovom kraljevskom autoritetu. Unatoč otporu moćnog pape, ambicioznim i korupiranim monarsima cijelog kontinenta, Henrika ništa neće zaustaviti, pa će čak likvidirati i protjerati i one najbliže kako bi ostvario svoje ciljeve.

ZANIMLJIVOSTI

- Lik princeze Margaret, Henrikove sestre u seriji, zapravo je spoj karaktera dvije sestre koje je u stvarnosti kralj imao, starije Margaret i mlađe Mary. Događaji u seriji se vežu uz život sestre Mary koju se u seriji naziva Margaret kako ne bi došlo do zabune, s obzirom da se i Henrikova kći s Katarinom Aragonskom također zvala Mary.
- Ne postoji povjesni dokaz da je Thomas Tallis (Joe Van Moyland) bio biseksualac.
- Producenti serije su stavili veliki naglasak na modu Tudora, pa je odjeća s kraljevskog dvora brzo zavladala modnom scenom i ulicom.
- Jedna od najraskošnijih europskih palača s više od 1100 odaja i raskošnim vrtovima je Hampton Court, palača koju svake godine posjećuje sve više turista. Naravno, zbog serije broj posjeta još je veći. Palača jugozapadno od Londona, u pokrajini Surrey, procvat duguje baš Henriku VIII. koji je na gradnju i njeno uređenje u deset godina potrošio tada šokantnih 62 tisuće funti. Kralj, koji je uživao u svakodnevnim gozbama i viteškim turnirima, imao je za ondašnje vrijeme i najveću dvorsku kuhinju koju posjetitelji i danas mogu razgledati

O AUTORU

MICHAEL HIRST je poznati scenarist. Napisao je scenarij za film 'Elizabeth: The Golden Age' za koji je nagrađen Oscarom 1998. godine. Michael Hirst se vratio u englesku prošlost na novi i uzbudljiv način u filmu o kraljici Elizabeti koju je maestralno odglumila Cate Blanchett. Serijom Tudori vraća se svom talentu u kostimirano povijesno okruženje u kojemu se bavi tematikom Elizabethinog dinamičnog oca Henrika VIII. Nakon filma 'Elizabet' Hirst je isprva smatrao da tematiku Tudora ne bi mogao prenijeti na televiziju. Fasciniran kraljevskim pričama ipak se odlučuje na taj potez. Serija je postigla ogroman uspjeh koji između ostalog leži i u činjenici da je Hirst uspio obraditi temu na jedinstven način predstavljajući Henrika VIII. kao strastvenog i svestranog mladića te ga na neki način prikazao kao holivudsku zvijezdu – egocentričnog, svojeglavog, dominantnog muškarca. Krenuo je od pretpostavke kakva bi osoba od 25 godina postala kada uvidi da za njega barijere ne postoje, da ne raspoznaje granice svoje moći, intelekta, apetita te psihičkih sposobnosti.
Prva okosnica radnje odnosi se na Henrikov privatni život, brak sa ženom njegovog pokojnog brata Katarinom Aragonskom (Maria Doyle Kennedy) i rastućom opsesijom s mladom Anne Boleyn (Natalie Dormer). Drugi dio odnosi se na njegovu ulogu kao kralja, njegov odnos sa sir Thomasom Moreom (Jeremy Northam) te politički prepredenim kancelarom kardinalom Wolseyjem (Sam Neill) i ostalim političkim moćnicima. Kao vladar Henrik cijeni važnost tradicije, a kao mladi kralj s velikom moći odbija imati bilo kakav autoritet. Kralj je svjestan činjenice da može ići samo naprijed sa svojim idejama te razumije da su pravila kreirana od ljudi i postoje da bi se kršila.
Povijesna tema uspješno je približena gledateljima čemu doprinosi i sjajna glumačka ekipa te raskošni kostimi i interijeri koji ostavljaju bez daha.

GLUMCI

JONATHAN RHYS MEYERS (Henrik VIII.)
Za ulogu Henrika VIII. ovaj glumac je dvije godine zaredom nominiran za nagradu Zlatnog globusa. Jonathan je rođen u 27.srpnja 1977. godine u Dublinu. Imao je burno djetinjstvo, proveo je čak i neko vrijeme u sirotištvu te bio trajno izbačen iz škole u dobi od 16 godina. Jednog dana u lokalnom biliard klubu zapazio ga je agent i tada započinje svoju karijeru glumca. Nagradu Zlatni globus 2006. godine dobio je za ulogu u mini seriji 'Elvis'. Za ulogu pjevačke legende Jonathan je izabran između 200 glumaca. Glumio je u filmu 'Velvet Goldmine' (1998.) nasuprot Ewana McGregora, Christiana Balea i Tonyja Collettea. Glumio je i u filmu Woodyja Allena 'Završni rez', 'Sajam taštine', te u filmu Olivera Stonea 'Aleksandar Veliki'. Također ovog se glumca može vidjeti i u 'Nemogućoj misiji 3', te filmovima 'Baš kao Becham' s Keirom Knightley i u filmu 'Zima jednog lava' s Glenn Close.

CALLUM BLUE (Knivert)

Callum Blue je rođen 19. kolovoza 1977. godine u Londonu. Poznat je po svojoj ulozi Masona u seriji 'Tko živ, tko mrtav' ('Dead Like Me') te kao Bob Spencer u humorističnoj seriji 'Related'. Pojavio se i u serijama 'Uvod u anatomiju, 'Urednica tabloida', 'Secret Diary of a Call Girl' i 'Smallville'. U njegov filmski opus spadaju uloge u filmovima 'Princezini dnevnici 2' i 'In Love and War'.

HENRY CAVILL (Brandon)

Ovaj glumac rođen je 5. Svibnja 1983. godine u Jerseyju. Henry Cavill je počeo svoju karijeru kao glumac u školi Stowe Boarding u Velikoj Britaniji. Pojavio se u mnogim filmovima uključujući filmove 'Monte Cristo', 'Tristan i Izolda'. Glumio je i u filmovima 'Zvjezdana prašina' zajedno s Robertom DeNirom i Claire Danes te 'Kasandrin dvorac'

NATALIE DORMER (Anne Boleyn)

Natalie je rođena 11. veljače 1982. godine u Velikoj Britaniji. Osim što je glumica Natalie je i mezzosopranistica. Glumila je u filmu "Casanova" (2005.), a za ulogu Anne Boleyn bila je dva puta zaredom nominirana za nagradu Gemini. Osim iskustva u britanskom kazalištu, pojavljuje se i u televizijskim serijama 'Rebus' i 'Distant Shores'.

SAM NEILL (kardinal Wolsey)

Sam je rođen 14. listopada 1947. u sjevernoj Irskoj, a u Novom Zelandu živi od 1954. godine. Ima diplomu engleske knjuževnosti, radio je kao filmski redatelj, urednik za 'New Zealand National Film Unit'. Nominiran je triput za Zlatni globus za mini seriju 'Merlin', 1992. nominiran je za ulogu u filmu 'One Against the Wind', a 1985. za ulogu u filmu 'Reilly: Ace of Spies'. U filmski opus Sama Neilla
ubrajaju se između ostalog i Oscarom nagrađivani 'Piano', 'Jurski park' i 'Jurski park III' te 'Lov na crveni oktobar'.

JEREMY NORTHAM (Sir Thomas More)

Jeremy je rođen 1. Prosinca 1961. godine u Cambridgeu kao dijete sveučilišnih profesora. Diplomirao je na sveučilištu Bedford i to englesku književnost. Northam je dobitnik i prestižne nagrade Olivier, britanski ekvivalent za Tonyja, za svoju ulogu Edwarda Voyseyja u predstavi 'Voysey Inheritance'.
U njegov televizijski opus spadaju uloge u filmovima 'Enigma', 'Emma' te 'Mreža' s oskarovkom Sandrom Bullock u glavnoj ulozi.

MARIA DOYLE KENNEDY (Katarina Aragonska)

Maria je rođena 25. listopada 1964. godine u Dublinu. Ova glumica osim glumačke ima i paralelnu karijeru pjevačice. Snimila je dva albuma, sa svojom skupinom 'The Black Velvet Band', a izdala je i solo album pod nazivom 'Charm'. U filmski opus ove glumice spadaju filmovi 'The General and Tara Road.' U svojoj televizijskoj karijeri odigrala je uloge u 'Oliver Twist', 'Queer As Folk' i 'Hide and Seek'.

HENRY CZERNY (Norfolk)

Henry Czerny je rođen 08. veljače u Kanadi. U njegov filmski opus spadaju filmovi 'Egzorcizam', 'Krug', 'Nemoguća misija'. Czerny je glumio zajedno s komičarem Steveom Martinom u filmu 'Pink Panther'. Na telelviziji Henry je glumio u serijama 'CSI' i 'Monk'. Henry je glumio i u filmu nezavinse produkcije 'The Fifth Patient'.

GABRIELLE ANWAR ( Margaret)

Glumica je rođena 04. veljače 1970. godine u Velikoj Britaniji. Gabrielle je 1993. prema časopisu 'People' ušla u 50 najljepših ljudi na svijetu. Gabrielle Anwar ima više od 45 filmskih i televizijskih izvedbi. Ostvarila je ulogu i u filmu 'Miris žene' 1992. godine s Alom Pacinom. U njen filmski opus spadaju filmovi 'Things To Do in Denver When You’re Dead', u kojem je glumila s Andyjem Garcijom. Zajedno s Charliejom Sheenom i Keiferom Sutherlandom u filmu 'Tri mušketira' tumačila je ulogu kraljice Anne, a glumila je i u filmu 'Knjižničar 2'.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju