Ratnik. Ljubavnik. Buntovnik. Kralj. Pripremite se na vladavinu TUDORA. Višestruko nagrađivana serija o mladom kralju Henriku VIII. i moćnoj dinastiji Tudor na Novoj TV od 20. lipnja!

1.epizoda - ponedjeljak 20. lipnja
Ponukan stričevim ubojstvom, engleski kralj Henrik VIII. (Jonathan Rhys Meyers) odlučan je osigurati si svoje mjesto u povijesti objavom rata Francuskoj. Unatoč odobravanju mnogih na dvoru, kancelar kardinal Thomas Wolsey (Sam Neill) ima druge planove – želi postati novi papa. Nakon što uvjeri francuskog ambasadora i biskupa Bonniveta da mogu izbjeći skup rat, Wolsey zadužuje Sir Thomasa Morea (Jeremy Northam) da osmisli sporazum koji će jamčiti mir u Europi. Dok se Wolsey bavi trudnoćom kraljeve ljubavnice Elizabeth Blount, na dvoru se priprema pobuna i vojvoda od Buckinghama obznanjuje svoje pravo na prijestolje. Kada vojvoda od Buckinghama uhvati kćer u krevetu s vojvodom od Suffolka, Henrik odbija kazniti vojvodu od Suffolka ako ga mlada žena ne optuži za silovanje. Henrik se pribojava da je kraljica Katarina (Maria Doyle Kennedy) prokleta jer ne može zanijeti muškog potomka. Wolsey predlaže sastanak s francuskim kraljem kako bi se potpisao Ugovor o trajnome miru. Dok traju pripreme za potpisivanje ugovora, Wolsey dobiva Bonnivetovu potvrdu kako će postati sljedeći papa. U međuvremenu, vojvoda od Buckinghama pokušava pridobiti Sir Thomasa Boleyna, ambasadora u Francuskoj, kako bi mu pomogao u uroti da zavlada monarhijom.

2.epizoda - utorak 21. lipnja
Nakon što je stigao u Val D’Or na dugoočekivani sastanak, Henrik VIII. (Jonathan Rhys Meyers) i njegova svita dive se prekrasno oslikanu paviljonu, Palači iluzija, koji su Francuzi izgradili samo za ovu priliku. Najvažnija stvar na Henrikovu umu i umu njegova rođaka Franje I. jest sporazum, no svi primjećuju njihovo nadmetanje. Kada Henrik izgubi u hrvanju, samo Wolsey može odgovoriti ljutita kralja od nepotpisivanja sporazuma. Nakon što sazna da je španjolski kralj Karlo V. izabran za cara Svetoga Rimskog Carstva, Henrik daje upute Wolseyju da počne pripremati savez koji isključuje Francuze, nesvjestan da to ugrožava kardinalove osobne planove o postanku papom.Nakon što pripremi svoju kćer Mary da zabavi Henrika, Sir Thomas Boleyn upozorava Wolseyja (Sam Neill) na urotu i atentat koje priprema Buckingham. U Engleskoj Buckingham proziva Boleyna za izdaju. Henrik tiho guši urotu i daje upute Wolseyju da Thomas More (Jeremy Northam) sastavi sporazum između Engleske i Karla V. (Henry Cavill) protiv Francuske.

3.epizoda - srijeda 22. lipnja
Pripremajući teren za prekidanje veza s Francuzima i savezništvo sa ženinim nećakom, carom Karlom V., Henrik (Jonathan Rhys Meyers) poziva mladoga španjolskog monarha u Englesku na razgovore o budućnosti. Obećava svoju devetogodišnju kćer caru i učvršćuje odnose naređujući svojoj sestri, princezi Margareti (Gabrielle Anwar), da se uda za staroga portugalskog kralja. Kako bi se pobrinuo da njegova sestra ne osujeti planove, Henrik šalje Brandona (Henry Cavill), novoga vojvodu od Suffolka, kao Margaretinu pratnju u Portugal. Kraljica Katarina sretna je ujedinjavanjem obitelji u Španjolskoj s onom u Engleskoj, no upozorava izaslanike na kardinala Wolseyja. Dok kraljica Katarina (Maria Doyle Kennedy) očajnički pokušava uvjeriti Henrika u svoju ljubav i vjernost, Thomas Boleyn (Nick Dunning) vješto postavlja svoju kćer Anne (Natalie Dormer) da zavede kralja.

4.epizoda - četvrtak 23. lipnja
Nakon što je predao Margaret (Gabrielle Anwar) Brandonu koji je vodi da se uda za staroga portugalskog kralja, Henrik (Jonathan Rhys Meyers) bjesni zbog odgovora Martina Luthera na njegov pamflet u kojem brani Katoličku crkvu. Čak i kada stignu dobre vijesti o porazu Francuza u Italiji i pobjedi Karla V., Henrik ne može prestati razmišljati o Anne Boleyn koja se poigrava s njim odbijajući njegove darove. U međuvremenu, kraljev bivši diskreditirani tajnik gubi razum u zatvoru pa Wolsey na njegovo mjesto postavlja Thomasa Cromwella (James Frain). Thomas Boleyn izvještava Norfolka o kardinalovim financijskim indiskrecijama.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju