Turske serije su vas već odavno osvojile, no koliko znate o stvarnom životu njihovih glumaca? Vjerojatno ne tako mnogo, stoga ćemo predstaviti zvijezdu „Gumusa“, Songul Oden!

Iako je prije trideset i dvije godine svjetlo dana ugledala u Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, gotovo odmah seli u Ankaru, gdje provodi djetinjstvo. Ono što je u njenoj biografiji zanimljivo, jest to da pripada narodu Zaza iz iranske jezične skupine a kojih sve skupa ima najviše dva milijuna. Od malena je željela postati glumica, a svoje snove je i ostvarila diplomiravši na Turskoj akademiji dramskih umjetnosti.

>>> Gumus, 7. - 11. veljače

Kao što obično sva turska imena imaju značenje, tako ima i ono Songul. Naime, Songul u prijevodu označava vrstu ružina cvijeta, a s obzirom na vanserijsku ljepotu kojom ju je priroda obdarila ubrzo je postala poznata po nadimku „Ruža Turske“.

Iako je naša pubilka ima priliku gledati na malim ekranima, Songul je u Turskoj ponajprije poznata kao kazališna glumica s obzirom na činjenicu da je u teatru odigrala veliki broj zapaženih uloga. Također, tijekom svoje karijere uspjela je i kao model, snimajući za neke od najjačih svjetskih brendova. Zaigrala je i u nekoliko filmova, glumeći s najpoznatijim turskim glumcima poput Halita Ergenca, Cansua Derea i Ezgija Asroglua.

>>> Zbog Kivança su turske sapunice slatke kao rahat-lokum!

No, najveću joj je slavu donijela uloga u seriji „Gumus“ koju možete pratiti svaki radni dan od ponedjeljka do petka u 16:30, samo na programu NoveTv. Vama koji je već gledate, neke informacije koje ćemo navesti će biti zanimljive, a onima koji je još propuštaju, valja objasniti zašto „Gumus“ treba pružiti šansu. Naime, krivo je zaključiti kako je to samo jedna u nizu sapunica. Pravilno bi, s obzirom na uspjehe bilo reći da je serija prerasla u pravi fenomen. Nisu samo Turska i ostali arapski svijet poludjeli za serijom, već su o njenom utjecaju i zanimljivostima pisale i ugledne svjetske novine poput Guardiana, Telegrapha i New York Timesa. Ako vam to ništa ne znači, recimo samo podatke koji govore da je u arapskim zemljama seriju pratilo preko četiri milijuna gledatelja dnevno, dok je zadnju epizodu gledalo oko 85 milijuna ljudi, čime su pali svi dotadašnji rekordi gledanosti. Veliki dio popularnosti serije leži na činjenici da je prikazala tursko društvo na do tada neviđen način. Naime, žene koje žive slobodno, hodaju bez marama, zabavljaju se u klubovima te piju alkohol, bile su mnogo godina (a i još su dobrim dijelom) tabu teme u muslimanskim zemljama. Upravo je serija pokazala svu tu slobodu, tako da je zaslužna i za daljnju liberalizaciju islamskog svijeta. Naravno, to se nije bas svidjelo vjerskim ekstremistima, čiji su vođe pozvali gledatelje na bojkot serije. Srećom, serija je već prije toga dosegla vrhunac, tako da pozivanje na bojkot nije urodilo plodom. Uvjereni smo da ni vas koji je gledate nije razočarala, a da će i oni koji su još uvijek skeptični uskoro, u terminu od 16:30, s užitkom promatrati zgode Gumus, Mehmeta, Serefa i drugih koji briljantnom glumom i zanimljivim pričama gledatelje drže uz male ekrane.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju