Patrick Jane je moderni Sherlock Holmes koji se uspješno koristi umnim manipulacijama i vještinama primjećivanja u rješavanju zločina.

(The Mentalist), SAD, 2008., kriminalistička serija
Izvršni producent: Bruno Heller
Glume: Simon Baker, Robin Tunney, Tim Kang, Owain Yeoman, Amanda Righetti

PONEDJELJAK - ČETVRTAK u 23.20 sati

Opis serije:

Policijski detektiv iz Kalifornije je mentalist koji u rješavanju zločina koristi snagu i vještinu promatranja, loveći serijskog ubojicu koji mu je ubio obitelj i koji prati svaki njegov pokret.
U Istražnom uredu Patrick Jane (Simon Baker) je poznat po zaobilaženju protokola i svojoj polu-zvjezdanoj prošlosti kao vidovnjak koji je priznao da su njegove paranormalne sposobnosti izmišljene. Njegovi kolege agenti jako cijene njegovu ulogu u rješavanju niza teških, javnosti poznatih slučajeva. Međutim ozbiljna starija agentica Teresa Lisbon (Robin Tunney) otvoreno se protivi Janeovu angažmanu u njezinoj jedinici te istodobno nevoljko priznaje Janeovu korist i napada ga zbog njegove teatralnosti, narcisoidnosti i opasnog nedostatka granica. U Lisboninu su timu agenti Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) te novakinja Grace Van Pelt (Amanda Righetti). Svi oni misle da je Jane nepredvidljiv, ali dive se njegovu šarmu i učinkovitosti u rješavanju slučajeva.

Nagrade:

- 2009. godine nagrada ´People´s Choice´ u kategoriji za najbolju novu TV dramu
- 2010. godine nominacija za nagradu Zlatni globus
- 2013. godine nominacija za nagradu ´GLAAD Media´
- 2009., 2010. i 2011. godine nominacija za nagradu ´Young Artist´
- 2010. godine nominacija za nagradu ´Screen Actors´
- 2010. godine nominacija za nagradu ´AFI´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´Primetime Emmy´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´People´s Choice´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´TCA´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´Casting Society of America´

 


Zanimljivosti:

- U svim kadrovima koji su snimani izbliza, mogu se primijetiti proširene zjenice Patricka Janea. To je, kako i on sam kaže ljudima koje susreće, znak šoka ili hipnoze.
- Crvenokosa žena (osim Grace Van Pelt) pojavljuje se u gotovo svakoj epizodi serije.
- Simon Baker, Russell Crowe i Guy Pearce su odrasli u Australiji. Sva trojica su se 1997. pojavili u filmu ´L.A. Povjerljivo´. Baker se jedini od njih trojice rodio u Australiji. Pearce je rođen u Engleskoj, a Crowe na Novom Zelandu.
- Simon Baker se kao tinejdžer natjecao u surfanju i vaterpolu na državnoj razini.


Biografije glumaca

SIMON BAKER
(Patrick Jane)

Najpoznatiji po svojoj izvanrednoj izvedbi Nicka Fallina u drami ´Čuvar pravde´ na CBS-u, Baker je glumio u seriji od 2001. do 2004. Kritičari su jako hvalili njegovu interpretaciju okrutnog korporativnog odvjetnika kojega uhite zbog posjedovanja narkotika i osude na društveno-korisni rad koji mora odraditi kao dječji pravobranitelj. U prvoj sezoni glasačko tijelo Hollywood Foreign Press Association nominiralo ga je za nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca u dramskoj seriji. Za Zlatni globus je nominiran i za svoj angažman u seriji ´Mentalist´ 2010. godine.
2007. Baker je televizijski ekran zamijenio dvjema filmskim ulogama. Riječ je o hvaljenu filmu ´Vrag nosi Pradu´, u kojem uz kolegice Meryl Streep i Anne Hathaway, igra zgodnog Christiana Thompsona. U romantičnoj komediji ´Nešto novo´, uz Saanu Lathan, Baker igra krajobraznog arhitekta iz radničke klase koji se zaljubljuje u imućnu i uspješnu Afroamerikanku.

Baker je prvi put privukao pozornost u Oscarom nagrađenu filmu ´L. A. povjerljivo´, nakon čega je uslijedio niz nezaboravnih izvedbi u filmovima ´Izgubljena moć´, ´Crveni planet´, ´Sunset Strip´, ´Judas Kiss´ te nastavku horora ´Prsten 2´ uz Naomi Watts i Sissy Spacek. Dobio je pohvale i za pojavljivanje u neovisnu filmu ´Knjiga ljubavi´ koji je prikazan u konkurenciji na filmskom festivalu ´Sundance´ 2004. Baker je bio član zvjezdane glumačke ekipe hvaljenog filma Anga Leeja ´Zajahati s vragom´, koji je prikazan na filmskom festivalu ´Deauville´ 1999. i bio dio gala prezentacije na filmskom festivalu u Torontu 1999. Baker je još glumio u filmu ´Seks br. 101´ s Winonom Ryder, hvaljenom trileru ´Zemlja živih mrtvaca´ uz Dennisa Hoppera, Johna Leguizama i Asiju Argento te u filmovima ´Restaurant´, ´Love from Ground Zero´ i drugima. U psihološkom trileru ´Not Forgotten´ Simon glumi bankarskog menadžera u gradu na granici Meksika i SAD-a koji neprestano razmišlja o smrti svoje kćeri. Iako Australac, Baker sada živi u Los Angelesu sa suprugom i troje djece. U slobodno vrijeme voli surfati. Rođen je 30. Srpnja 1969.godine.

ROBIN TUNNEY
(Teresa Lisbon)

Tunney se afirmirala kao nagrađivana glumica u nizu neovisnih filmova. Postala je poznato TV i filmsko lice, no nikad se nije odmakla od svojih korijena u neovisnu filmu. Njezin prvi film bio je tinejdžerski kultni klasik ´Empire Records´ u kojem su također glumile Renee Zellweger i Liv Tyler. Zatim se pojavila u filmovima ´Opasne čini´ i ´Niagara, Niagara´ za koji je osvojila nagradu ´Volpe Cup´ kao najbolja glumica na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1997. godine te nominaciju za nagradu ´Spirit Award´ za najbolju glumicu. Također je glumila i u filmovima ´Vertikalna granica´, ´Početak kraja´, ´Cherish´, ´The Secret Lives of Dentists´, ´Hollywoodland´ i ´Open Window´ za koji je nagrađena kao najbolja glumica na filmskom festivalu u Bostonu. Tunneyno se na malim ekranima pojavila u seriji ´Prison Break´, dok je zapažene uloge ostvarila u serijama ´Dr. House´, ´Life Goes on´, ´Class '96´, ´Zakon i red´ te ´Dream On´. Glumila je i u televizijskim filmovima ´J.F.K.: Reckless Youth´ i ´Frog´. Rođena u Chicagu, Tunney je pohađala tamošnju Akademiju dramske umjetnosti. Rođena je 19. lipnja 1972. godine.

TIM KANG
(Kimball Cho)

Kang je diplomirao političke znanosti na Berkeleyju, Sveučilište u Kaliforniji te je stekao titulu magistra likovnih umjetnosti na Institutu za kazališnu umjetnost na Sveučilištu Harvard. Rođen je i odrastao u San Franciscu te trenutačno živi u Los Angelesu. Rođen je 16. ožujka 1973.godine.

OWAIN YEOMAN
(Wayne Rigsby)

Diplomant Kraljevske akademije dramskih umjetnosti u Londonu Yeoman glumio je i režirao ´Otela´ u kazalištu ´Oxford Playhouse´. Glumio je i u drugim kazališnim predstavama: ´Man, Beast and Virtue´, ´Čarobnjak iz Oza´ i ´Kako vam drago´. Yeoman govori tri strana jezika: francuski, njemački i velški. Živi u Los Angelesu sa suprugom Lucy Davis. Rođen je 2. srpnja 1978.godine.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju