Od redatelja ‘1001 noći’ na male ekrane stiže priča o modernom ‘kumu’ koji mora zatomiti ljubav kako bi ostao vjeran tradiciji. Najtraženiji i najpopularniji glumac Turske, zvijezda serije ‘Asi’, Murat Yildirim predstavlja jednu od produkcijskih najraskošnijih serija današnjice, ‘Ljubav i kazna’.

(Ask ve ceza), 2009., Turska, serija
Redatelj: Kudret Sabanci
Glazba : Kıraç

Serija ‘Ljubav i kazna’ na male ekrane donosi sukob tradicionalnih vrijednosti nasuprot modernom svijetu. Radnja se događa između Istanbula i istočne turske pokrajine Van koja je dugi niz godina bila pod vladavinom Armenije. Serija zadire u svijet obitelji koje nerijetko pod krinkom tradicije i bogatstva skrivaju svoje kriminalne radnje.

Odlična glumačka ekipa predvođena je popularnim Muratom Yildrimon (Asi) i nagrađivanom glumicom Nurgül Yesilçay, a u seriji se posebno ističe uloga majke Šahnur koju je maestralno odglumila renomirana kazališna i televizijska turska glumica Tomris Çetin (1001 noć).

ULOGE :
Murat Yildirim ..... Savaš Baldar
Nurgül Yesilçay ..... Jasemin
Tomris Incer ..... Šahnur Baldar
Feride Çetin ..... Čiček Baldar
Gökçe Yanardağ…..Nazan
Kerem Atabeyoglu…..Pala
Cenk Ertan…..Bora
Nazan Kesal…..Sevgi
Erkan Bektaş…..Yavuz
Sinan Tuzcu…..Hakan

O RADNJI
Savaš Baldar (Murat Yildrim) živi u Italiji na prvi pogled sasvim običnim životom. No iza maske obrazovanog i osjećajnog mladića stoji čovjek koji zna da jednog dana mora zauzeti mjesto u najbogatijoj obitelji u pokrajini Van na istoku Turske. Njegova obitelj je tradicionalna i ‘vlada’ nad stanovnicima u Vanu, a njezino se poslovanje redovito povezuje s ‘mutnim poslovima’. Savaš je pak odmalena htio drugačiji život te je otišao studirati daleko od svog rodnog kraja.
Prelijepa Jasemin uzorna je djevojka koja radi u marketinškoj agenciji. Netom prije vjenčanja svog zaručnika uhvati u krevetu s najboljom prijateljicom. Očajna i bijesna zbog te situacije, ali i činjenice da nije nikada spavala niti s jednim muškarcem zbog obećanja ocu, Jasemin se uputi u Bodrum u obližnji bar. Igrom slučaja Savaš, koji se vratio u Tursku na vjenčanje svog brata, tu noć radio je kod prijatelja u istom baru. Jasemin odluči sa simpatičnim strancem provesti strastvenu noć na brodu. Ujutro, mamurna i očajna, Jasemin pobjegne od Savaša ne rekavši mu ni ime. Savaš je opčinjen Jasemininom ljepotom te je odlučan u namjeri da je ponovno sretne. On putuje u Van, a nakon vjenčanja Savaševog brata s lijepom Čiček, dolazi do velike obiteljske tragedije. Savašev otac i brat poginu u prometnoj nesreći, a Savaš se mora suočiti s činjenicom da je došlo vrijeme da postane glava obitelji.
Sada je Savaš primoran stati na čelo obitelji koju je izbjegavao zbog njezinih ‘mračnih veza’ i sklopiti dogovoreni brak sa šogoricom Čiček ne znajući kako na drugom kraju zemlje Jasemin očekuje njegovo dijete...

O GLUMCIMA
Murat Yildirim (Savaš)
-Rođen 13. travnja 1979. u Konyji, majka mu je Sirijka
-na tehničkom fakultetu Yıldız diplomirao je na odjelu strojarstva. Od 2008. godine oženjen je glumicom Burçin Terzioğlu
-Njegov otac učitelj dao mu je ulogu u školskoj predstavi, nakon toga glumio je 2003. u seriji 'Ölümsüz Aşk'
-svoju buduću suprugu upoznao je na snimanju serije 'Fırtına' 2006. godine. Nakon toga Murat ostvaruje glavnu ulogu u seriji 'Asi' i postaje popularan na cijelom Bliskom istoku, Rumunjskoj i Bugarskoj (2008. – 2009)
-Na filmu se pojavljuje 2006., a za ulogu u filmu 'Araf' osvaja i nagradu ‘Golden Orange’.
-2008. glumi uz bok Beren Saat u filmu ‘Pains of Autumn’ redatelja Tomrisa Giritlioğlua, a nakon toga uslijedila je uloga i u seriji 'Ljubav i kazna'
-zajedno s kolegicom iz serije Tubom, Murat je na 51. televizijskom festivalu u Monte Carlu bio prezenter na dodjeli nagrada
-turski predsjednik Abdulah Gul priredio za hrvatskoj predsjednika Josipovića primanje na kojem je bio i Murat. Tamo se upoznao s hrvatskim predsjednikom

Nurgül Yesilçay (Jasemin)
-Nurgül Yeşilçay je rođena u Afyonu 1976. godine
-Studirala je na ‘State Conservatoire of Anadolu University in Eskişehir’
-Nakon diplome imala je nekoliko velikih uloga na kazališnim daskama uključujući Ofeliju u ‘Hamletu’ te Blanche DuBois u ‘Tramvaju zvanom čežnja’
-Na velikom ekranu debitirala je 2001. godine u filmu ‘Şellale’/The Waterfall
-osvojila je nagradu za najbolju glumicu na 45. Antalya Golden Orange Film Festivalu
-dobitnica je mnogobrojnih nagrada ‘Golden Boll’, ‘Screen Actors Guild’, ‘Sadri Alisik Acting’
-ostvarila je zapažene uloge u mnogobrojnim serijama poput Asmali konak, Ezo Gelin.
-glumila je i u filmovima: Vicdan, Eğreti Gelin, Yasamin Kiyisinda
-lijepa glumica bila je u braku s Cemom Özerom te ima sina Osmana Nejata
-njeno prezime znači ‘Zeleni čaj’

Tomris Incer (Šahnur)
-rođena je u antalskom gradu Eskisehiru 16. ožujka 1948. godine
-odrasla je u Ankari
-pokojni suprug se zove Savaš Incer, a bio je glumac i fotograf
-ostvarila je mnogobrojne kazališne uloge u predstavama, za koje je nagrađena najvažnijim nacionalnim nagradama
-pomno je birala televizijske uloge te glumila u njih svega desetak, a među odabranima ulazi i uloga Savaševe majke Šahnur u seriji ‘Ljubav i kazna’
-na filmu najpoznatija je po ulozi Madame Eleni u turskom filmu ‘Tramvaj’
-u seriji ‘1001 noć' utjelovila je lik požrtvovne majke Nadide

O LIKOVIMA
Savaš je čovjek koji živi daleko od svoje obitelji i živi modernim životom. Nakon što mu u prometnoj nesreći poginu otac i brat, Savaš je prisiljen postati glava tradicionalne mračne obitelji. Pod velikim je utjecajem majke Šahnur koja inzistira da Savaš konačno shvati kako je dio tradicionalnog svijeta. Unatoč tome što se oženio šogoricom Čiček Savaš ne prestaje misliti na lijepu Jasemin koja mu je uzela srce za sva vremena.

Jasemin je prelijepa mlada djevojka koja živi modernim životom. Zaposlena je u marketinškoj agenciji te uskoro očekuje vjenčanje. No tada osjeti gorak okus života kada pronađe svog zaručnika Mehmeta u krevetu s najboljom prijateljicom. Zaručnik je optuži da je ona kriva za njegovu nevjeru, jer nije htjela imati odnose s njim prije braka zbog obećanja koje je dala ocu. Jasemin odlazi u Bodrum i provede noć strasti sa Savašem misleći kako je on konobar u lokalnom kafiću. Posramljena Jasemin odlazi od Savaša te uskoro saznaje da je trudna. Unatoč tome što se nakon toga ponovnu sretnu Jasemin odluči Savašu prešutjeti istinu.

Šahnur je na čelu jedne od najbogatijih obitelji u pokrajini Van. Tradicionalna i nemilosrdna Šahnur inzistira da se poštuju pravila njene obitelji te nerijetko opravdava i ilegalne radnje svoje obitelji. Kada sazna da je Savaš zaljubljen u ženu koja nije iz njegovog svijeta Šahnur će joj objaviti rat. Sklona je manipulacijama i igricama, nemilosrdna prema svima, a slaba joj je točka najmlađi sin Mustafa.

Čiček je prelijepa mlada djevojka koja je okovana ‘teškim lancima’ svoje tradicionalne obitelji. Ona je kći suparničkog plemena, Ahmeta Morana. Kako bi zakopali ratnu sjekiru između obitelji, Čiček je žrtvovana da postane nevjesta Savaševog brata kojeg prezire. Čiček je nježna, dobra, sramežljiva, studira za učiteljicu, voli djecu, a odrasla je uz oca tiranina. Kada joj pogine suprug, Čiček se zaljubi u Savaša iako je svjesna da joj njegovo srce nikada neće pripadati.

Nazan je Savaševa starija sestra. Njenog muža ubili su pripadnici Čičekinog plemena. Od kada je postala udovica ogorčena je na cijeli svijet. Poslušna je te se ponaša u skladu s obiteljskim očekivanjima.

Pala je Šahnurin mlađi brat koji je različit od svoje sestre. Ne petlja se u poslove obitelji koje su povezane s drogom. Poštuje svoju sestru Šahnur i Savaša.
 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju