PON-PET 11.45

(The Nanny), SAD, 1993., humoristična serija
Izvršni producenti: Fran Drescher, Peter Marc Jacobson

1. sezona

Glume:

Fran Drescher - Fran Fine
Charles Shaughnessy - Maxwell Sheffield
Daniel David - Niles
Nicholle Tom - Maggie Sheffield
Benjamin Salisbury - Brighton Sheffield
Madeline Zima - Grace Sheffield


Nakon što je ostavi zaručnik i dobije otkaz, Fran Fine igrom slučaja postaje nova dadilja kod bogate obitelji s Manhattana. Obitelji Sheffield treba neko vrijeme da se naviknu na nju, ali i obrnuto, no uskoro postane jasno da im uz vrckavu Fran nikada neće biti dosadno.

O seriji:

Fran Fine (Fran Drescher) je snalažljiva mlada žena iz radničke klase koja izgleda kao da može biti na naslovnici Voguea, a zvuči upravo kao da je došla ravno iz Queensa. Nakon što je ostavi zaručnik i dobije otkaz, igrom slučaja ukaže joj se prilika da postane dadilja djece bogatog udovca Maxwella Sheffielda (Charles Shaughnessy) u otmjenoj četvrti na Manhattanu. Uz svoje nekonvencionalne odgojne metode i glasno izražavanje mišljenja bez obzira na situaciju, Fran se ubrzo uvuče pod kožu Maxwellu, kao i njegovoj djeci.

Maggie (Nicholle Tom) se uz Franine savjete iz sramežljive tinejdžerice transformira u samouvjerenu mladu djevojku, a najmlađa mezimica Grace (Madeline Zima) uz Fran više nema potrebu svakodnevno odlaziti psihoterapeutu. S druge strane, nestašni Brighton (Benjamin Salisbury) uvjeren je da mu ne treba dadilja. Batler Niles (Daniel Davis) odmah shvati da Fran dobro utječe na cijelu obitelj i kućanstvu vraća toplinu koja je svima bila prijeko potrebna. Uskoro postaje jasno da je Max Sheffield očaran Fran, a simpatije su očito obostrane. No, hoće li on ikada imati hrabrosti priznati to?

Fran Drescher za ovu je ulogu nominirana za prestižne nagrade Emmy i Zlatni globus.


Nagrade:

~~ PRIMETIME EMMY AWARDS
• 1999. - nominacija u kategoriji najbolje kostimografije
• 1998. - nominacija u kategoriji najbolje kostimografije
- nominacija u kategoriji najbolje scenske rasvjete u humorističnoj seriji
• 1997. – nominacija u kategoriji najbolje kostimografije
- nominacija u kategoriji najbolje glavne glumice u humorističnoj seriji (Fran Drescher)
• 1996. – nominacija u kategoriji najbolje glavne glumice u humorističnoj seriji (Fran Drescher)
- nominacija u kategoriji najbolje sporedne glumice u humorističnoj seriji (Renée Taylor)
- nominacija u kategoriji najbolje kostimografije
• 1995. – nagrada za najbolju kostimografiju (Brenda Cooper)
- nominacija u kategoriji najboljeg scenskog friziranja u televizijskoj seriji (Dugg Kirkpatrick)
- nominacija u kategoriji posebnog postignuća u režiranju humoristične serije (Lee Shallat)

~~ GOLDEN GLOBE AWARDS
• 1997. – nominacija u kategoriji najbolje izvedbe glumice u televizijskoj seriji, mjuziklu ili komediji (Fran Drescher)
• 1996. – nominacija u kategoriji najbolje izvedbe glumice u televizijskoj seriji, mjuziklu ili komediji (Fran Drescher)

~~ YOUNG STAR AWARDS
• 1999., 1997. – nominacija u kategoriji najbolje izvedbe mladoga glumca u humorističnoj seriji (Benjamin Salisbury)
- nominacija u kategoriji najbolje izvedbe mlade glumice u humorističnoj seriji (Madeline Zima)
• 1995. – nominacija u kategoriji najbolje izvedbe mladoga glumca u humorističnoj seriji (Benjamin Salisbury)
- nominacija u kategoriji najbolje izvedbe mlade glumice u humorističnoj seriji (Madeline Zima)
- nominacija u kategoriji najbolje izvedbe mlade glumice u humorističnoj seriji (Nicholle Tom)


O glumcima:

Fran Drescher (Fran Fine)
Fran Drescher rođena je u njujorškom Queensu. Od malih nogu željela je postati glumicom. Prvu je ulogu ostvarila u filmu 'Groznica subotnje večeri'. Ubrzo nakon toga, glumila je u filmovima kao što su 'American Hot Wax', 'Vitezovi Hollywooda', 'Doctor Detroit' s Danom Aykroydom, 'Prodavač Cadillaca' s pokojnim Robinom Williamsom i kultnim klasikom 'This is Spinal Tap'.
Od televizijskih serija, glumila je, između ostalog, u 'Alfu', 'Night Court', 'The Tracey Ullman Show' i 'Civil Wars', a posudila je glas za animiranu seriju 'Simpsoni'. Imala je glavnu ulogu u sitcomu 'Život s Fran'.

 
 

Charles Shaughnessy (Maxwell Sheffield)
Charles Shaughnessy dolazi iz Londona. Glumačka karijera bila je prirodan odabir jer je rođen u obitelji u kojoj su se svi bavili šoubiznisom. Kao mladić se zbog ljubavi odselio u Hollywood, gdje je ostvario svoje prve zapažene uloge. Većinu zapaženih uloga ostvario je u televizijskim serijama i televizijskim filmovima.
Glumio je u hit serijama 'General Hospital', 'Murphy Brown', 'Lud za tobom', 'Sabrina, mala vještica', 'Špijunke', 'Život s Fran', 'Veronica Mars', 'Mentalist', 'Momci s Madisona', 'CSI: NY', 'Castle' i 'Naši najbolji dani'.
Dosad je posudio glas u brojnim animiranim serijama, među kojima su 'Johnny Bravo', 'Scooby-Doo! Nove tajne', 'Hej, Arnold!', 'Rugrats' i 'Jackie Chan Adventures'.
 
 

Daniel Davis (Niles)
Daniel Davis dolazi iz Little Rocka u Arkansasu. Svoju je glumačku karijeru započeo već s 11 godina, kada je glumio u skečevima na lokalnoj televiziji. Studirao je umjetnost, a zatim sudjelovao na Oregon Shakespeare Festivalu, nakon čega je ostvario brojne uloge na kazališnim daskama, među kojima su najvažnije predstave 'Amadeus' na Broadwayju i 'Coco' uz Katharine Hepburn.
Glumio je u televizijskim serijama kao što su 'Kafić Uzdravlje', 'Matlock', 'Dinastija', 'MacGyver', 'Columbo', 'Ubojstvo, napisala je', 'Ružna Betty' i 'Gotham', a ostvario je zapažene uloge u filmovima 'Prestiž' i 'Lov na Crveni oktobar'.
 

 

Nicholle Tom (Maggie Sheffield)
Nicholle Tom započela je glumačku karijeru u Chicagu s osam godina. Nakon što se s obitelji odselila u Los Angeles, dobila je prvu veliku filmsku ulogu u filmskom hitu 'Beethoven' i njegovom nastavku 'Beethoven 2'. Ostale filmske uloge uključuju one u filmovima 'Princezini dnevnici', 'Rave' i 'Hang Loose'.
Većinu najznačajnijih uloga tijekom karijere ostvarila je u televizijskim serijama, kao što su: 'Beverly Hills, 90210', 'Odstrel', 'Zaboravljeni slučaj', 'Zločinački umovi', 'Mentalist', 'Castle', 'Bez traga', 'Gotham', 'Masters of Sex', i 'About a Boy', a posudila je glas u animiranim serijama 'Superman', 'Justice League' i ' The New Batman Adventures'.

 


Benjamin Salisbury (Brighton Sheffield)
Benjamin Salisbury rođen je u Minneapolisu, u saveznoj državi Minnesoti. Otkrio je glumu sa svega devet godina. Prvi je puta glumio u mjuziklu 'Uspavana ljepotica', gdje je također pokazao i koliko je talentiran za ples i pjevanje. Glumio je u brojnim reklamama i bavio se kazališnom glumom i baletom. Nastupao je s plesnim trupama Cincinnati Ballet Company i The Joffrey Ballet.
Glumio je u televizijskim serijama 'Kirk', 'Promised Land' i 'Brojevi'.



 


 

Madeline Zima (Grace Sheffield)
Madaline Zima prvu je ulogu ostvarila sa samo 22 mjeseca, i to u reklami za omekšivač rublja. Nakon toga pojavila se u nekoliko desetaka reklama u New Yorku, što je dovelo do uloge u televizijskoj seriji 'Guiding Light'.
Glumila je u televizijskim serijama 'Zakon i red', 'JAG', 'Gilmoreice', 'U sedmom nebu', 'Uvod u anatomiju', 'Šaptačica duhovima', 'Heroji', 'Vampirski dnevnici', 'Jedna od dečki' i 'Betas', a jednu od najzapaženijih uloga ostvarila je u hit seriji 'Kalifornikacija'.
Najvažnije filmske uloge uključuju filmske uspješnice 'Pepeljuga', 'Gospodin dadilja', 'Luda ljubav' i 'Ruka koja njiše kolijevku' s Julianne Moore.
 

 

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju