Ujak Ruckus saznaje da ima rak i da mu je preostalo samo šest mjeseci života te doživljava viziju raja u kojem vlada bijeli čovjek.

15., 1.ep., 23. svibanj

Ujak Ruckus saznaje da ima rak i da mu je preostalo samo šest mjeseci života te doživljava viziju raja u kojem vlada bijeli čovjek. Rečeno mu je da u Bijelom Raju može živjeti ako se odrekne svojeg crnačkog identiteta pa Ruckus kreće iskazivati novopronađenu pobožnost. Djed za to ne želi ni čuti, ali Tom se pita nema li možda Ruckus ipak pravo. Za to vrijeme Huey želi zaustaviti pogubljenje crnačkog aktivista Ahmada Shabazza, osuđenog na smrt 1970. jer je ubio policajca, unatoč činjenici da ga ništa nije povezivalo s tim zločinom. Ne uspijeva uvjeriti guvernera da odgodi pogubljenje pa smišlja složen plan i naziva ga operacija Crni čelik. Želi provaliti u zatvor i osloboditi crnca, a potom zatražiti azil na Kubi.
Ruckus angažira crnog konzervativnog novinara Armstronga Eldersa kako bi što bolje proširio sretnu vijest iskupljenja po rasi. Tako Djed odlučuje da treba nekako zaustaviti Ruckusa i njegovo rasističko buđenje koje se treba održati u Poštanskom paviljonu u Woodcrestu. Hueyja nema tko voziti u zatvor da provede operaciju Crni čelik. Huey naglašava da je Ahmadov život u opasnosti, ali ipak ne stiže na vrijeme pa Djed predlaže da plate za osuđenika.
Kako bi popravio ponašanje svog unuka i pomogao mu da nauči živjeti u svijetu koji katkad nije sklon crncima, Djed razmišlja kako podučiti Rileyja i Hueyja o strukturi moći bijelih rasista. Iako su oba dječaka jako sumnjičavi, Djedu se pruža prava prilika kada u kuću dolazi direktor banke Ed Wuncler kako bi ocijenio je li Freeman osoba koja bi trebala živjeti u njegovu ekskluzivnom kvartu s pretežno bjelačkim stanovništvom. Nakon što pozitivno ocijeni Djeda i djecu, Ed ih poziva na proslavu za povratak njegova unuka iz rata u Iraku.
Djed podsjeća Rileyja i Hueyja na svoj trud u borbi za njihova građanska prava te inzistira da pođu s njime k Wunclerovima. No ondje Djed i dječaci prvo moraju uvjeriti Ujaka Ruckusa, koji već dugo radi za Wunclerove, da su doista pozvani na zabavu. U kući Freemanove i ostale goste zapanjuje nepristojno ponašanje unuka Eda Trećeg. Dok Riley s oduševljenjem razgledava zbirku oružja počasnoga gosta, Djed pije piće s Wunclerom, a zapanjenog Hueyja ostavlja s tamošnjim svećenikom.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju