Huey sanja kako borac za građanska prava dr. Martin Luther King Jr. 1968. nije poginuo od metka, nego je pao u komu i probudio se trideset i dvije godine poslije, kada mu nije dopušteno da glasa na predsjedničkim izborima 2000. godine.

9.-10.ep., 1. svibanj

Huey sanja kako borac za građanska prava dr. Martin Luther King Jr. 1968. nije poginuo od metka, nego je pao u komu i probudio se trideset i dvije godine poslije, kada mu nije dopušteno da glasa na predsjedničkim izborima 2000. godine. Zbog njegove naizgled mitske reputacije, dr. Kinga dočekuju kao heroja te mu nude unosne ugovore za knjigu i film o njegovu životu. Ali kad nakon terorističkih napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001. od Amerikanaca zatraži da pokažu svoju samilost tako što će okrenuti i drugi obraz, Kingova se legenda urušava i on postaje omražena ličnost.
Na slabo posjećenom potpisivanju knjige, dr. King ponovo susreće starog prijatelja i suradnika u pokretu za građanska prava, Djeda. Prihvativši poziv na večeru u domu Freemanovih, dr. King priča Hueyju, Rileyju, Tomu i Ujaku Ruckusu kako je kod bojkota autobusa u Montgomeryju Djeda zasjenila Rosa Parks. Kad sjedne da pogleda televizijski program, dr. King je zgrožen načinom na koji se ondje predstavljaju crnci. A kada vođa borbe za građanska prava upita zašto je od njegova atentata ostvareno tako malo napretka, Huey mu kaže da su svi čekali da se on vrati i spasi ih.
Dr. King je potišten, ali Huey mu ne dopušta da digne ruke i, kako bi pokrenuo stvari, predlaže hitni sastanak za osnivanje nove političke stranke. Dr. King u medijima promiče njihov projekt, ali je zbog oštre kritike konzervativnog tiska prinuđen okrenuti se urbanoj reklamnoj agenciji koja glas pronosi putem hip-hop radiostanice. No umjesto da održe osnivački sastanak njihove političke stranke, svi prisutni žele samo tulumariti. Nakon što iskoristi priliku za nemilosrdnu kritiku crnačke zajednice prije nego što će preseliti u Kanadu, dr. King pokreće revoluciju koja, u Hueyjevu snu, završava tako što predsjednicom SAD-a postaje Oprah Winfrey!
Nakon jedne od Djedovih legendarnih večera za dušu, prijatelji obitelji Freeman sretni padaju u nesvijest jer od obilne i masne hrane svi dobiju takozvani itis. Kad mu Djed ispriča svoj san da ima restoran u kojem gosti mogu zaspati nakon jela, njegov susjed, bankar Ed Wuncler, poziva ga da posjeti njegove restorane zdrave hrane i predloži neke promjene. Nakon pritužbi o politički liberalnoj klijenteli koju privlači Frutorium, Ed otpušta gotovo sve zaposlene, a potom zapošljava Djeda i naziva restoran Itis.
Užasnut Djedovom najnovijom kulinarskom kreacijom, golemim hamburgerom krcatim slaninom i sirom nazvanim Luther, kao jedini vegetarijanac u obitelji, Huey ga upozorava da je pretjerao. Djed ga ne sluša i odlazi u kuhinju. Itis otvara vrata građanima. Tom zabavlja goste, a Ujak Ruckus trpa ljude u krevete. Iako Huey pokreće kampanju kako bi zaposlenike i goste uvjerio da im je zdravlje u opasnosti, Itis postaje pravi hit jer poslužuje hranu koja izaziva ovisnost.
Nedugo nakon otvaranja restorana, uspjeh mu se počinje osvećivati. Zbog ovisnosti o hrani, goste zanima samo sljedeći obrok, a nekada imućna četvrt pretvara se u slam prepun kriminala. Za samo nekoliko tjedana čak se i Djed počinje pitati je li pogriješio. Iako se Djed i dalje opire Hueyju, prvi val tužbi navodi Eda da stane i zatvori Itis.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju