PON-SRI 22.10

Redatelj: Elmir Jukić (Lud, zbunjen, normalan, Ram za sliku moje domovine, Made in Sarajevo, Majka)
Scenarist: Adnan Kapetanović

Uloge:
Fadil ........................Emir Hadžihafizbegović
Bahra.......................Jasna Bery
Uzeir........................Josif Tatić
Senada....................Arma Tanović
Pipun.......................Adi Hrustemović
Josip........................Pjer Meničanin
Ana..........................Tanja Šojić
Predsjednik stranke...Dragan Jovičić
Ruždija..................... Mirsad Tuka
Osman......................Nermin Omić

Fadil Opančić (Izudin Bajrović) je priprosti seljak i predsjednik zadruge u selu Donje Brabonjište. Zbog malverzacija koje je počinio u korist svog rođaka Uzeira, ministra u Vladi, primoran je bježati iz sela. Zajedno sa suprugom Bahrom (Jasna Bery) i sinom Pipunom (Adi Hrustemović) seli se u Sarajevo.

Uzeir (Josif Tatić) koristi svoj položaj te mu osigura prostran stan u centru Sarajeva i mjesto upravnika Gradskog kazališta. Obitelj Opančić tako useljava u stan točno iznad stana gdje žive Gospodnetići. Josip (Pjer Meničanin) i Ana (Tanja Šojić) urbani su ljudi sa suvremenim pogledima na život i razmišljanjima.

Spoj dvije različite kulture, dva načina života od prvog dana dolaska Opančića pokazuje sve ono s čime se mnogi danas susreću. S jedne strane primitivizam i nekultura, a s druge gradska bahatost i gledanje drugih s visine svakodnevno se sudaraju i kulminiraju.

Najveća ironija nastaje kada Josip saznaje da je na njegovo mjesto upravnika Gradskog kazališta postavljen upravo Fadil. Josip se tada suočava s grubom činjenicom da znanje i obrazovanje u našem društvu ne znače mnogo nasuprot stranačkim i političkim ciljevima.Kultura je s dolaskom nove vlasti na marginama knjige koju pišu 'novi pobjednici' pa tako Uzeir prepušta Fadilu da kazalište preuredi po svom ukusu, što ovaj obilato koristi od prvog dana.

U kazalište sa sobom dovodi Osmana, svog vječnog potrčka kojeg je sa sobom doveo sa sela. Fadil u kazalištu neočekivano zatiče još jednog saveznika, a radi se o tajnici Senadi, atraktivnoj djevojci koja se priklanja onome od koga prima plaću te se samim time odmah distancira od Josipa i priklanja novom šefu. Josip se na sve načine pokušava suprotstaviti Fadilu u njegovom 'vođenju' kazališta i nekad je primoran odstupiti od svojih načela da bi se uspješno suprotstavio. Fadil iako je izgledom sirovina i ponašanjem tipična varalica u biti nije zao čovjek. Njegova najveća mana je što misli da time što je dobio kazalište na upravljanje zna sve o njemu. Ovakvo Fadilovo poimanje bit će uzrokom učestalih sukoba među glavnim likovima. Dok s jedne strane imamo konflikt Fadila i Josipa s druge strane cijelo vrijeme provlače se paralelno konflikti između Bahre i Fadila, te Ane i Bahre.

Bahra, tipična seoska snaša ispočetka se ne miri s dolaskom u grad i prezire sve što je gradsko. Vječito ljuta, vječito nezadovoljna, Bahra je jedina koja ponekad može Fadila izbaciti iz takta. U svim ovim novonastalim promjenama najslabije se snalazi Fadilov i Bahrin sin Pipun (Adi Hrustemović). Izgubljen u vremenu i prostoru Pipun pokušava naći svoj vlastiti put.

Opančići i Gospodnetići tako počinju svoju svakodnevnicu gdje su prisiljeni gledati jedne u druge, u većoj mjeri svađajući se i podmećući noge jedni drugima.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju